Fanúšik Arsenalu na severolondýnskom derby

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Je fandenie Arsenalu váším životným štýlom? Slávna história Kanonierov, po rokoch trápenia sa, ožíva pod trénerom Mikelom Artetom. Vybrali sme si pre váš štyri miesta, ktoré ako fanúšik Arsenalu musíte navštíviť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

#1 Emirates Stadium

Arsenal na tomto štadióne hráva svoje domáce zápasy od roku 2006 a s kapacitou niečo málo cez 60-tisíc divákov je štvrtým najväčším futbalovým štadiónom v Anglicku. Cena sa podľa viacerých zdrojov vyšplhala na 390 miliónov libier. Pre účely zápasov mimo anglickej ligy a pohárové zápasy, sa za názov štadiónu používa termín „Arsenal Stadium“. Je to z dôvodu, že spoločnosť Fly Emirates nemá podpísanú reklamnú zmluvu s UEFA.

V auguste 2009 klub prešiel tzv. arsenalizáciou a vypočul tak priania fanúšikov, aby z moderného stánku viac dýchala história a identita klubu. V rámci zmien sa na fasádu štadióna nainštalovalo osem veľkých nástenných malieb. Každý z nich znázorňuje legendy Arsenalu držiace sa okolo ramien. Cieľom bolo vyobraziť 32 klubových legiend, ktoré tak obklopujú celý štadión. Pri prechádzke okolo Emirates stadium tak narazíte na legendy ako Ian Wright, Tony Adams, David Rocastle, Steve Bould, Dennis Bergkamp alebo Thierry Henry, ktorý ma aj vlastnú sochu s legendárnou oslavou zo zápasu s Tottenhamom. Socha je umiestnená hneď vedľa steny najväčších úspechov klubu.

Arsenal, rovnako ako každý svetový veľkoklub, je doslova továrňou na peniaze. Každý deň (mimo zápasov) sa na Emirates koná niekoľko prehliadok štadióna, pri ktorých sa dostanete až do šatne hráčov, kancelárie manažéra Mikela Artetu alebo napríklad aj na striedačku priamo k trávniku. V rámci stadium tour se môžete popozerať aj do múzea, kde na vás doslova dýcha história.

#2 Highbury

Práve toto je miesto, kde sa písala najslávnejšia história červeného klubu zo severu Londýna. Práve tam dával Thierry Henry svoje najslávnejšie góly, prepisoval historické tabuľky a ďalšia klubová legenda Arséne Wenger, začal svoju bohatú kariéru na lavičke Gunners. Ako sme už ale spomínali, od roku 2006 Arsenal žije novou érou na štadióne Emirates.

V areálu londýnskeho štadióna Highbury boli medzičasom vystavané byty v rámci projektu Highbury Square. Po 93 rokoch bol na na štadióne v roku 2006 odohraný posledný zápas, po ktorom sa začala výstavba nájomných bytov a v druhej polovici roku 2009 sa už sťahovali prví majitelia.

Nová podoba areálu je dielom architektov zo štúdia Allies and Morrison. Základnou myšlienkou je využitie pôvodného pôdorysu štadióna a zachovanie vzhľadu východnej a západnej tribuny. Z parku na mieste pôvodného ihriska je vidieť dokonale renovovanú východnú tribúnu West Stand. Tu sa jednoducho história ukazuje v plnej kráse.

#3 Metro Arsenal

Chcete ísť metrom na Arsenal? Potom máte dve možnosti. Buď vystúpite na Holloway Road alebo na Arsenal. Práve Kanonieri sú jediným klubom v Premier League, ktorý má rovnomennú stanicu metra a často sú aj z tohto dôvodu atraktívnym klubom pre potenciálnych partnerov. Exkluzivita jednoducho priťahuje záujem.

Stanica bola otvorená 15. decembra 1906 ako Gillespie Road. V roku 1932 bola premenovaná na Arsenal (Highbury Hill) a od roku 1960 nesie dnešnú podobu. Nachádza sa na linke Piccadilly Line medzi stanicami Holloway Road a Finsbury Park. Pokiaľ ste fanúšikom Arsenalu, tak sa domov bez fotografie s legendárnym logom stanice metra Arsenal ťažko vrátite.

#4 Tradičné Arsenal puby

Okolo štadióna sú desiatky krčiem a všade sa píše o úspechoch Arsenalu. Ak ste dorazili do Londýna s dostatočným predstihom, môžete si dať napríklad tradičné anglické raňajky v podniku Little Wonder Cafe, ktorý je doslova cez ulicu na adrese 48 Hornsey Rd, London N7 7BP.

Raňajky s výhľadom na Emirates je zážitok každého fanúšika tohto klubu. V interiéri nemôže chýbať množstvo dresov a obrazov z histórie Kanonierov. Takéto raňajky s nápojom a kávou vás v prepočte vyjdú 12 eur.

Ďalšou voľbou najmä v nočných hodinách, môže byť The Gunners pub. Len pozor, nezabúdajte, že v Anglicku je alkohol povolený až od 21 rokov. Ale zase pokiaľ fandíte Arsenalu a Artetova partia vyhrá, možno aj krčmár prižmúri oči.

Z našej ponuky odporúčame

Chceli by ste si taktiež splniť sen a vyraziť spoločne s nami na Arsenal? Možnosti je hneď niekoľko, Kanonierov je možné vidieť pri zápasoch Premier League, Carabao Cupu, FA Cupu alebo aj Európskej ligy. Kompletnú ponuku nájdete TU, alebo vám s výberom pomôžeme: