Zápas Slovenska s Ukrajinou nemá favorita: Düsseldorf ponúkne viac ako futbal

4 minúty čítania

EURO 2024 prinesie množstvo zápasov, ktoré sú vopred veľmi ťažko čitateľné a nemajú favorita. Jedným z nich je dozaista aj meranie síl medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktoré v základnej skupine E prebehne 21. júna na štadióne v Düsseldorfe.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Vynikajúca generácia futbalistov

Súčasná ukrajinská reprezentácia môže počítať s výbornými hráčmi hneď na viacerých postoch. Mykhayla Mudryka z Chelsea FC špeciálne predstavovať netreba, jeho rýchlosť je bezkonkurenčná a potenciál, ktorý tento hráč má, je naozaj výrazný. Potom je tu kanonier Artem Dovbyk, ktorý zažil fantastický ročník v španielskej Girone a dostal sa s ňou do Ligy majstrov. K tomu treba pripočítať 21-ročného Georgiya Sudakova zo Šachťaru Donetsk, pričom vo veľkom sa špekuluje o tom, že by mohol v lete zmeniť dres za trojcifernú čiastku v miliónoch eur.

Netreba zabúdať na brankára Andriya Lunina z Realu Madrid, ktorý je medzi troma žrďami doslova múrom či na ostrieľané opory z anglickej Premier League Mykolenka a Zinchenka. Mužstvo Ukrajiny je naozaj vyvážené, mladá generácia je skombinovaná so strednou, dravosť so skúsenosťami. Jedným z lídrov môže byť na EURO 2024 Roman Yaremchuk, ktorý aktuálne oblieka dres španielskej Valencie. Nechýba ani veterán a dlhoročný člen národného tímu Andriy Yarmolenko.

Mudryk
Mudryk (SB Nation)

Čierny kôň nemeckého turnaja?

Ukrajina má všetky predpoklady na to, aby bola na majstrovstvách Európy v Nemecku jedným z pozitívnych prekvapení turnaja. Európske futbalové portály pasujú modro-žltých spolu s Belgickom do pozície favoritov na postup z našej základnej skupiny. Avšak, nemožno zabúdať na to, že favoritov môže zaskočiť aj Slovensko. Tím trénera Calzonu už v kvalifikácii na ME dokázal svoju kvalitu, trápil aj favorizovaných Portugalcov a napokon s prehľadom obsadil druhé postupové miesto.

Slovenská futbalová reprezentácia
Slovenská futbalová reprezentácia (zdroj: FB/Dávid Hancko)

Zápas našich reprezentantov proti Ukrajine môžete naživo priamo na štadióne sledovať aj vy. Všetky podrobnosti sa dozviete na tomto odkaze.

Generácia hráčov okolo Milana Škriniara, Dávida Hancka, Stanislava Lobotku, Lukáša Haraslína či Martina Dúbravku, má všetky predpoklady na to, aby postúpila do play-off, kde už je následne možné všetko. Skúsené mená ako Juraj Kucka či Peter Pekarík doplnené o dravú vlnu mladších futbalistov (Suslov, Sauer) môžu v konečnom dôsledku vytvoriť naozaj zaujímavý mix. Čo je nemenej dôležité, na našom národnom tíme cítiť, že v ňom panuje pohoda.

EURO 2024 nebude iba o futbale

Slováci vyzvú Ukrajincov vo vzájomnom zápase v Düsseldorfe, ktorý je zaujímavou destináciou nielen po futbalovej stránke. O tomto meste, ktoré je siedmym najväčším mestom Nemecka so 700-tisíc obyvateľmi, môžeme hovoriť ako o pracovnom meste. Sídlia tam 2 vnútroštátne prístavy, ktoré sú pre ekonomiku krajiny nesmierne dôležité, taktiež 4 vysoké školy a a každoročne sa tu koná tradičný karneval.  Slováci v Düsseldorfe nastúpia na štadióne menom Merkur Spiel-Arena, ktorý sa konečne dočká veľkého turnaja.

Pôvodne mal byť jedným z dejísk MS 2006, ale napokon sa na tomto mieste Mundial nehral. Ide o stánok s kapacitou približne 46-tisíc miest, kde svoje domáce zápasy hráva miestny klub FortunaAj keď Düsseldorf nie je v kategórii miest ako Berlín, Mníchov či Frankfurt, turisti si tu prídu na svoje. Predovšetkým, čo sa týka gastronómie a tradičného nemeckého piva. Krásna je najmä promenáda popri rieke Rýn, pričom dobrou voľbou môžu byť aj Nord Park, Schloss Benrath, Hofgarten či múzeum Kunstpalast.

  • Počas zájazdu na zápas Slovensko – Ukrajina môžete zažiť megašláger ME 2024 v neďalekom Gelsenkirchene medzi Španielskom a Talianskom. Všetky podrobnosti sa dozviete na tomto odkaze