El Clásico nie je iba o futbale: Prečo je stret Barcelony s Realom Madrid zážitkom na celý život?

5 minút čítania
Autor: Jakub Vaverka

Futbalová raj sľubuje na viacerých európskych frontoch naozaj pútavé súboje, ktoré budú fanúšikovia sledovať po celom svete. Avšak, dianie v Španielsku medzi FC Barcelona a Realom Madrid je predsa len o niečo špeciálnejšie. Súboje večných rivaloch známe ako El Clásico budú v nasledujúcich týždňoch hneď tri.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Jeden mesiac, tri El Clásica

Žreb španielskeho kráľovského pohára Copa del Rey rozhodol, že FC Barcelona nastúpi v semifinále proti Realu Madrid. Prvý zápas Katalánci odohrajú u večného rivala v hlavnom meste 2. marca, odveta je na programe na Camp Nou 5. apríla. Aby toho nebolo málo, obaja súperi proti sebe nastúpia v španielskej La Lige 19. marca v katalánskej metropole. Ktorý z týchto zápasov je z hľadiska celého ročníka najdôležitejší? Všetky.

Barcelona pod Xavim rastie z týždňa na týždeň, pričom aktuálne je na čele Primera División s pohodlným osembodovým náskokom pred Realom Madrid. Biely Balet po svetovom šampionáte v Katare stráca dych, ale čo je horšie, stráca aj dôležité body. Klub rieši viaceré zranenia opôr, otvorene sa hovorí aj o tlaku na trénera Carla Ancelottiho. O tom ale niekedy inokedy.

👉 prečítajte si: FC Barcelona je (konečne) na správnej ceste: Akým smerom kráča Real Madrid?

Každopádne, ak Barca doma Biely Balet porazí, získa naň 11-bodovú výhodu, čo sa môže zdať z ďalšieho pohľadu ligového vývoja ako neriešiteľné. Copa del Rey je zas ideálnou cestou k trofeji. Druhou dvojicou totiž sú CA Osasuna a Athletic Bilbao. Pri všetkej úcte k týmto klubom, víťaz dvojzpápasu Real vs Barca bude veľkým finálovým favoritom. Dve El Clásica prichádzajú v marci, kedy je reálne, že Barcelona bude mať povinnosti v Európskej lige a Real Madrid v Lige majstrov.

Aj to môže zohrať rozhodujúcu rolu. Zaujímavosťou je, že Real doposiaľ vyhral 101 oficiálnych zápasov proti svojmu rivalovi, Barcelona „len“ 98. Ak by ale Xaviho družina uspela vo všetkých jarných vzájomných dueloch, bilancia by bola po niekoľkých rokoch opäť vzácna vyrovnaná. Celkové štatistiky El Clásica dotvára 52 nerozhodných výsledkov. 

✈️ 2. marec: Copa del Rey: Real Madrid – FC Barcelona (letecky) od 730
✈️ 18. marec: LaLiga: FC Barcelona – Real Madrid (letecky) od 1 250 €

Barcelona vs Real Madrid: To nie je iba futbal

Rivalita medzi FC Barcelona a Realom Madrid je historicky zakotvená a večná. Najsilnejšia autonómna oblasť verzus hlavné mesto, kráľovský veľkoklub verzus klub, ktorý bol často odporcom politického režimu, Katalánsko verzus Madrid. Prirodzene, tieto súboje nemajú takú celosvetovú pozornosť ako pred pár sezónami, keď proti sebe nastupovali Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, ale na oboch stranách dorastajú nové hviezdy, ktoré by mali žezlo sledovanosti prevziať na svoje plecia.

Spomenúť môžeme madridských Camavingu, Viniciusa, Valverdeho či Rodryga, respektíve barcelonských Pedriho, Gaviho, Fatiho či Ferrana. Sám o sebe je aj trénerský súboj dvoch rozdielnych generácií Ancelotti vs Xavi.

👉 O zážitku tohto veľkého zápasu sme písali aj minulú sezónu, kde boli prítomné slzy, pivko či dokonca žiadosť o ruku. Viac si prečítajte TU.

real madrid - hraci - vstupenky - futbal - futbaltour

Naposledy na Camp Nou?

Zažiť El Clásico naživo je osobitý zážitok, či už ide o zápas v Barcelone alebo v Madride. Mestá na niekoľko hodín prerušia svoj život a sústredia sa iba na dianie na trávniku. Počas 90 minút doslova neexistuje nič dôležitejšie. Napätie cítiť nielen v okolí štadiónov, pre samotných priaznivcov ide o nesmierne podstatnú udalosť. Dve El Clásica, ktoré sa odohrajú túto jar na Camp Nou, budú patriť medzi posledné veľké zápasy, ktoré ikonický stánok zažije pred veľkou plánovanou rekonštrukciou, aj to je motivácia navyše. 

✈️ 5. apríl: odveta Copa del Rey: FC Barcelona – Real Madrid (letecky) od 790 €

Na olympijskom štadióne, ktorý sa stane dočasným azylom FCB na niekoľko sezón, to predsa len nebude mať takú silu ako na takmer 100-tisícovom Camp Nou. Barcelona a Madrid sú mestami, ktoré futbalom dýchajú na každom kroku. Taktiež sú to ale aj španielske dominanty, kde si fanúšikovia prídu na svoje kvôli bohatej histórii, úžasným kultúrnym pamiatkam či architektúre.

V oboch prípadoch ide o mestá, kde sa jednoducho nedá nudiť. Nehovoriac o tom, že výlet do Španielska v marci, respektíve v apríli, môže poslúžiť ako ideálny dočasný únik zo zamrznutej slovenskej reality.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na FC BARCELONA a REAL MADRID CF