Dresy reprezentácií na MS naprieč históriou: Dokonalosť aj katastrofa

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Momentálne každý futbalový fanúšik žije prebiehajúcimi majstrovstvami sveta v Katare. Pri príležitosti jedného z najväčších podujatí vo svete športu sme sa rozhodli nazrieť do histórie dresov. Viaceré reprezentácie sa dostali prostredníctvom svojich odevov navždy do pamäte priaznivcov. Treba však podotknúť, že niektoré pozitívne, iné už menej.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Afričania vždy vedia prekvapiť

Na šampionáte v Katare štartuje 32 mužstiev, ktoré oblieka 13 rôznych firiem. Od domáceho Kataru až po obhajcov titulu z Francúzska, cez majstrov Južnej Ameriky Argentínu až po afrických kráľov zo Senegalu. Pestrofarebné sady, ale aj tradičné verzie, množstvo originality a kúsky, ktoré si fanúšikovia okamžite osvojili. Ani na prebiehajúcom šampionáte nebude núdza o dresy, ktoré budú slúžiť ako predmet diskusie ešte niekoľko rokov po skončení turnaja.

O dresoch sa hovorí od nepamäti, veď už na MS 1934 v Taliansku sa diskutovalo o tom, prečo má Egypt netradičné zelené dresy. Celkovo, africké národné tímy vedia, čo sa dresov týka, poriadne zaujať. Alžírčania napríklad na šampionáte v roku 1984 mali na svojom odeve rôzne arabské nápisy, pričom o podobný krok sa pokúšal aj Irán na MS 1998. Vždy vedel prekvapiť Kamerun, pričom v roku 2002 hral na Africkom pohári národov v dresoch bez rukávov, ale FIFA tento módny výstrelok pred šampionátom v Japonsku a Južnej Kórei zakázala.

👉prečítajte si aj: Slovenské osobnosti najviac veria veľmociam

Zdroj: matthewwolff.com – Nigérijčan Alex Iwobi v národnom drese

Dodnes sú za jedni z najlepších dresov histórie majstrovstiev sveta považované tie, ktoré mala Nigéria na MS 2018 v Rusku. Americká firma Nike ich nestíhala vyrábať, tak obrovský záujem o ne bol. Nielen z Afriky, ale z celého sveta, stali sa kultovou záležitosťou. Celkovo, čo sa týka afrického kontinentu, tak naprieč jednotlivými turnajmi má Nigéria najkrajšie dresy. Ghana je zväčša verná klasike, to isté sa dá napísať aj o Maroku či Tunisku. Nie nadarmo sa ale hovorí, že v jednoduchosti je krása.

👉prečítajte si aj: História svetových šampionátov: Brazília (2014) a Rusko (2018)

Tradícia ostáva v popredí

Na jednej strane platí, že originalite sa medze nekladú. Na strane druhej, veľké percento národných tímov je verné svojim tradičným farbám a motívom. Napríklad, Belgičania hrajú pravidelne v červenom, i keď na MS 1982 v Španielsku bol ich dres ozdobený o žlto-čierny pás s pútavým kráľovským motívom. Koniec koncov, keby Argentína nemala modro-biele pásy, Brazília žlté kanárikovské dresy, Nemecko biele farby, Chorvátsko šachovnicu či Francúzi kráľovskú modrú, pozeralo by sa na to všelijako.

Zdroj: soccerpro.com/foto: Bob Thomas(Getty Images) – dresy Holandska na šampionáte v roku 1974

Portál Bleacher Report vybral za najkrajší dres histórie majstrovstiev sveta oranžovú edíciu Holanďanov z MS 1974 v Západnom Nemecku, ktorú dopĺňali čierne trenírky. Bola to legendárna kombinácia, nebudeme si klamať. Oplatí sa vám vyhľadať aj vonkajšiu verziu dresov Západného Nemecka z MS 1990 či Dánsko zo šampionátu v roku 1986.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo v 30., 40. či 50. rokoch minulého storočia dresy pripomínali neraz iba kus látky, v uplynulých dekádach môžeme hovoriť moderných strihoch aj materiáloch či rôznych technológiách, ktoré pomáhajú maximalizovať výkon na ihrisku (napríklad menej potenia či lepšia priľnavosť na telo). Tradičné sú dresy z recyklovateľných materiálov, ktoré šetria našu planétu, ekológia ide do popredia čoraz viac. A prekvapí vás, že na úvodných šampionátoch hráči nepoznali chrániče či iné doplnky? V súčasnom futbale niečo nepredstaviteľné.

Dobyje Messi turnaj vo fialovom?

Jedna z aktuálnych edícii Argentíny má fialovú farbu, bolo by zaujímavé sledovať, keby si Lionel Messi svoj veľký sen splnil práve v nej. Nádherné detaily má vonkajší dres Belgicka, tvorcovia si dali skutočne záležať a je to cítiť. Zaujímavé je, že napríklad Dáni majú červené logo reprezentácie na červenom domácom drese, pričom na vonkajšom bielom majú logo v bielej farbe. Je to niečo, čo by ste nečakali, ale o to zaujímavejšie to pôsobí.

Zdroj: psgtalk.com – Lionel Messi v hosťovskom drese Argentíny

Počas trvania turnaja si všimnite aj dresy Ekvádoru, Ghany či Nemecka, rozhodne nebudete ľutovať. Celkovo, o úspechu či neúspechu jednotlivých dresov rozhodujú fanúšikovia a dopyt po jednotlivých edíciách. A nebudeme si klamať, ak reprezentácia, ktorej fandíte, na podujatí uspeje, tak sada dresov, v ktorej sa jej to podarilo, získava okamžite na popularite. A na záver jedna chuťovka, 👉 vonkajší dres Mexika 2022.

Zdroj: footyheadlines.com

 

 

 

 

 

 

Majstrovstvami sveta sa táto sezóna nekončí, práve naopak. Pozrite si našu ponuku zájazdov a vstupeniek na druhú polovicu klubovej sezóny.