Americký futbal na Slovensku: Nitra Knights sa snažia vybudovať kultúru s pevnými základmi

4 minúty čítania

Americký futbal je športom číslom jeden predovšetkým v USA. Tamojšia NFL s prehľadom v popularite a sledovanosti zdoláva aj NBA, MLB, UFC či NHL. Toto odvetvie ale postupne expanduje aj do iných kútov sveta, medzi ktoré patrí taktiež Slovensko. Ako je to s americkým futbalom v našej krajine? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Americký futbal v Bratislave aj v Nitre

Slovenská republika svoju vlastnú ligu v americkom futbale nemá, ale dvaja naši zástupcovia nastupujú v ČLAF, a teda v Českej lige amerického futbalu. Konkrétne ide o kluby Bratislava Monarchs a Nitra Knights. Práve derby týchto dvoch celkov budú mať fanúšikovia možnosť vidieť už v úvode novej sezóny.

Ročník 2024 v ČLAF začína 23. marca a už 31. marca na bratislavskej Mladej Garde domáci Monarchs vyzvú nitrianskych Knights. V úvodnom kole slovenské tímy čakajú náročné české prekážky. Bratislavčania nastúpia v Přerove proti tamojším Mammoths, Nitra v súboji Rytierov vyzve Znojmo.

Knights medzi priekopníkmi

Medzi najväčších priekopníkov amerického futbalu v našej krajine patria Nitra Knights. V uplynulom ročníku ČLAF dokráčali do semifinále, kde nestačili na neskorších šampiónov Vysočinu Gladiators. Okrem toho, na Štadióne pod Zoborom chodí na ligové zápasy v priemere najviac fanúšikov. Návštevnosť sa často blíži k štyrom cifrám.

Tento špecifický a štruktúrovaný šport sa v slovenských reáliách dostáva do pozornosti pomalými a postupnými krokmi. Knights sa môžu pochváliť 25-ročnou históriou, progresom na ihrisku aj mimo neho či rôznymi projektami, ktoré podporujú aj mladú generáciu (napr. Flag Football).

NFL v slovenských končinách? 

Vzhľadom na to, že na, že Slovensko má v českej najvyššej súťaži iba dvoch zástupcov (Knights a Monarchs), tieto kluby sa tešia nielen podpore lokálnych priaznivcov, ale aj ľudí z rôznych kútov krajiny. Ako uvádzajú samotní Rytieri spod Zobora, ich cieľom je nielen získavať úspechy na ihrisku, ale pomôcť rozvoju celého regiónu a práci s komunitami.

Samozrejme, nemá význam porovnávať Českú ligu amerického futbalu so zámorskou National Football League. Ak ste ale priaznivcami NFL a tímov ako Kansas City Chiefs, Detroit Lions, Miami Dolphins či Cincinnati Bengals, môže byť zažitie ČLAF na vlastnej koži zaujímavou alternatívou amerického futbalu v našich zemepisných šírkach.