Zrejú ako víno: Futbaloví veteráni, ktorí dokazujú, že vek je iba číslo

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo hrajú na svojich posledných majstrovstvách sveta. Nielen oni sú ale veteránmi a ikonami, ktoré v Katare lákajú pozornosť futbalových priaznivcov. Čo tak jeden z najväčších gentlemanov tejto hry za uplynulú dekádu, veterán, ktorý sa z postu brankárskej trojky dostal až na MS či gólman, o ktorom svet nepočuje štyri roky, ale potom s údivom sleduje jeho majstrovstvo?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Pravý líder a futbalový gentleman

Thiago Silva je kapitánom Brazílie už na tretích majstrovstvách sveta. Aj keď má 38 rokov, podáva úžasné výkony, nielen v národnom drese, ale aj v tíme londýnskej Chelsea. Je kvalitne pripravený, je to líder a má za sebou príbeh plný inšpirácie. Keď mal 15 rokov, odmietlo ho niekoľko brazílskych klubov, keď mal 20, stal sa z dovtedy záložníka v Juventude obranca. Do Európy sa dostal cez B tím FC Porto, hosťoval v ruskom Dyname Moskva, odkiaľ sa vrátil do Brazílie, konkrétne do Fluminense.

V mladom veku rozmýšľal, že ukončí kariéru, pretože že pol roka bol bez futbalu kvôli tuberkulóze. Mama ho presvedčila, aby vytrval. Zvyšok už zrejme poznáte. V talianskom AC Miláno sa vypracoval na kapitána, to isté sa mu podarilo aj vo francúzskom Paríži Saint-Germain. Taktiež v Chelsea patrí medzi jedného z mužov, ktorí majú na rukáve pásku. Thiago Silva je prototypom profesionála a futbalového gentlemana a žijúcou legendou tejto hry.

Zdroj: football.london/ foto: Matteo Ciambelli (Getty Images) – Thiago Silva

Dôchodok? Radšej majstrovstvá sveta

Holandský brankár Remko Pasveer debutuje na svetovom šampionáte vo veku 39 rokov. Uplynulé mesiace sú v jeho živote hodné sfilmovania. V roku 2021 sa dohodol na zmluve s Ajaxom Amsterdam, kam ako veterán prichádzal v pozícii trojky. Andre Onana, ktorý bol v tej chvíli amsterdamskou jednotkou, bol suspendovaný. Ďalší gólman Maarten Stekelenburg zas bojoval s početnými zraneniami.

„Nepanikári, vyžaruje z neho pokoj a na obrancoch je to vidieť,“
Rafael van der Vaart o Pasveerovi

Medzi tri žrde sa tak dostal Pasveer, stal sa jednotkou a za chrbát púšťal lopty iba veľmi zriedka. To neušlo pozornosti reprezentačného trénera Louisa van Gaala. Prvú voľbu Ajaxu jednoducho nemohol ignorovať. A tak sa Remko ocitol v Katare, čím sa stal druhým najstarším holandským futbalistom, ktorý bol nominovaný na MS. Tým najstarším ostáva Sander Boschker.

Zdroj: volkskrant.nl/foto: Stefan Koops (Beeld Pro Shots) – Remko Pasveer

Muž, ktorý existuje iba každé štyri roky

Sympatický kučeravý brankár Mexika Guillermo Ochoa je legendou. Povráva sa, že na štyri roky vždy zmizne, aby zažiaril v drese reprezentácie na svetovom šampionáte. Podarilo sa mu to na MS 2006 v Nemecku, MS 2010 v Južnej Afrike, na MS 2014 v Brazílii, na MS 2018 v Rusku a do poslednej chvíle bojoval s Mexikom o vyraďovaciu časť aj na prebiehajúcich MS 2022 v Katare. Kedysi o ňom neprajníci tvrdili, že chytá tak dobre, pretože má šesť prstov. To nie je pravda, prstov má len päť, ale faktom je, že jeho výkony na reprezentačnej úrovni sú naozaj famózne.

Aktuálne má 37 rokov a zrejme Katar bol jeho posledný šampionát, i keď na domácom Mundiale v roku 2026 (Mexiko MS organizuje spolu s USA a Kanadou) by mohol ako 41- ročný figurovať minimálne ako brankárska dvojka, trojka či člen realizačného tímu. Sám hovorí, že odmalička chcel tešiť a baviť ľudí, pričom majstrovstvá sveta boli jeho veľkým snom. Teraz si ho splnil už piatykrát. Niet pochýb o tom, že keď jedného dňa ukončí svoju profesionálnu kariéru, budú priaznivci po celom futbalovom svete na neho spomínať s úsmevom na tvári.

Zdroj: dallasnews.com/foto: Hector Vivas (Getty Images) – Guillermo Ochoa

PONUKU K MS V KATARE NÁJDETE TU.