Futbal podľa Xabiho Alonsa: Bayer Leverkusen valcuje konkurenciu

4 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Futbalová kométa tejto sezóny? Jednoznačne Bayer Leverkusen na čele so svojím manažérom Xabim Alonsom. Odkiaľ Španiel prišiel, ako hrá a aké by mohli byť jeho ďalšie kroky?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Kde sa vzal, tu sa vzal…

Futbalovú kariéru elegantného Španiela asi netreba bližšie rozvádzať. Ale aby bolo jasné, Alonso sa v Španielsku presadil v Reale Sociedad, odkiaľ zamieril do Liverpoolu, kde sa z neho stal stredopoliar svetovej triedy v pravom slova zmysle. Po niekoľkých veľmi plodných rokoch odišiel do Realu Madrid, kde päť sezón šéfoval zálohe. Na konci kariéry odohral tri sezóny pod vedením Pepa Guardiolu v Bayerne Mníchov.

Hneď po skončení kariéry sa chcel stať trénerom. Študoval trénerské remeslo po boku Raúla či Xaviho a odišiel sa učiť do Realu Madrid. Presnejšie k hráčom do 14 rokov. V roku 2019 sa pripojil k rezerve Realu Sociedad a o tri roky neskôr už pôsobil v Leverkusene.

Jeho raketový vzostup nie je prekvapujúci. Ako hráč hral pod tými najlepšími v tomto odvetví. Učil sa od spomínaného Guardiolu, ale aj od Carla Ancelottiho, Rafaela Beníteza či Josého Mourinha.

„Som si istý, že keď zavesí kopačky na klinec, bude z neho skvelý tréner. Už teraz sa na ihrisku správa, akoby to celé riadil a organizoval.“
– predpovedal pred rokmi José Mourinho –

Akým štýlom hrá? 

Od začiatku používal dynamickú taktiku založenú na formácii 3-4-2-1 alebo 4-4-2. Bayer je tím, ktorý je smrtiaci v protiútokoch, ale dokáže zvládnuť aj držanie lopty proti veľkým klubom. Tím rád vytvára dostáva súpera pod tlak, vyráža do rýchlych brejkov, ale zároveň môže dovoliť, aby sa schopnosti hráčov ako Florian Wirtz stali hlavným faktorom spôsobu, akým tím hrá a vyhráva.

Krídla Leverkusenu sú vynikajúce. Ich obrancovia, stredopoliari a útočníci však hrajú vo veľmi úzkom priestore. Hráči často menia svoje pozície, aby vytvorili tlak na súpera. Napríklad útočník Victor Boniface často hrá ako falošná deviatka, zatiaľ čo Wirtz preberá úlohu útočníka. Aj krajný bek Jeremie Frimpong sa často objavuje pri rohovej zástavke protivníka vďaka svojej mimoriadnej dynamike.

Inými slovami, hlavnou zbraňou Leverkusenu je rýchlosť. A to nie je prehnané tvrdenie, súper s nimi jednoducho väčšinou nestíha.

A čo bude ďalej? 

Posun sa dá očakávať. Veľa sa hovorí o Reale Madrid. Pred niekoľkými týždňami by to dávalo zmysel. Jeho súčasný manažér Carlo Ancelotti mal po sezóne skončiť, navyše Alonso bol dlho v klube a je rodený Španiel. Bola by to dokonalá kombinácia. Ancelotti však dostal novú zmluvu a tento scenár je nepravdepodobný.

Samotný Alonso je však nohami na zemi. „Je príliš skoro o tom hovoriť. Je len začiatok sezóny, takže sa nie je o čom baviť. Ja aj hráči vieme, ako futbal funguje,“ povedal na túto tému v septembri pre Mundo Deportivo.

Ak však chce napredovať v kariére, nemusí sa obávať, že by ho klub obmedzoval. Práve naopak. Napriek tomu, že má v Leverkusene zmluvu do roku 2026, klub je pripravený na jeho odchod. Už v lete totiž bude môcť Alonso zmeniť pôsobisko. Teda ak na dvere zaklope jeden z futbalových gigantov ako Real Madrid, Liverpool, Bayern Mníchov či londýnska Chelsea.