Vladimír Šmicer: Liverpool má jedno z najlepších mužstiev vo svojej histórii

2 minúty čítania

Spomedzi utorkových zápasov záverečného 6. kola základných skupín Ligy majstrov vo futbale pútal najväčšiu pozornosť súboj sedemnásobného víťaza AC Miláno proti šesťnásobnému víťazovi Liverpool FC. Slávny lombardský klub však tento duel nezvládol (1:2) a v tomto ročníku si už nezahrá v žiadnom európskom pohári.  O tomto stretnutí sme sa porozprávali s bývalým výborným českým reprezentantom Vladimírom Šmicerom, ktorý v roku 2005 vyhral Ligu majstrov s FC Liverpool.

Ako hodnotíte zápas medzi AC Miláno a Liverpoolom FC a čo rozhodlo o víťazstve anglického klubu, ktorý nastúpil bez viacerých opôr?

AC Miláno vedie síce taliansku Seriu A a hoci mu v tomto zápase išlo o všetko, Liverpool hrá v takej úžasnej forme, že je zrejme úplne jedno, v akej zostave nastúpi. Hostia síce prehrávali, ale po celý zápas kontrolovali dianie na ihrisku a neocitli sa v nejakých veľkých problémoch. Od AC som čakal predsa len lepší výkon. Má však dosť zranených hráčov smerom dopredu a to rozhodlo v jeho neprospech. Predsa len Liverpool mal v útoku Maneho a Salaha, ktorí sú veľmi nebezpeční a druhý menovaný dal aj gól.

Prečo podľa vás AC Miláno, ktoré sa do Ligy majstrov vrátilo po siedmich rokoch, skončilo ,,v skupine smrti“ na poslednom 4. mieste?

AC nemá tak široký káder, aby zvládlo hrať na úrovni domácu súťaž a aj Ligu majstrov.  Navyše ocitlo sa vo veľmi ťažkej skupine s náročnými a skúsenými súpermi. Doma nedokázalo ani raz vyhrať a keď chcete uspieť v takejto ťažkej skupine, tak musíte vo vlastnom prostredí bodovať. To sa Milánu nedarilo a preto skončilo až posledné. Nie je to však žiadna hanba, lebo narazilo na mužstvá, ktoré pravidelne hrávajú Ligu majstrov.

Myslíte si, že by Liverpool v Lige majstrov mohol zopakovať triumf z roku 2019?

Rozhodne na to káder má, pravda, skutočne do tuhého v Lige majstrov pôjde až na jar vo vyraďovacej fáze.  Veľa bude tiež záležať od súčasnej formy. Chelsea nejako vlani v skupine Ligy  majstrov nežiarila, ale potom  chytila takú skvelú výkonnosť, že celú súťaž nakoniec vyhrala. Chlieb sa bude lámať v marci a v apríli. Tak ako je rozbehnutý Liverpool, tak sú aj ďalšie tímy, Chelsea, Bayern Mníchov, Paríž St. Germain a Manchester City. Isteže, vsadiť na víťazstvo Liverpoolu sa dá, ale rozhodne nie je najväčším favoritom.

Liverpool ako prvé anglické mužstvo v histórii Ligy majstrov vyhral všetkých šesť zápasov v skupinovej fáze. Aký ohlas  to vo vás vyvolalo?

Je to hlavne taký pekný štatistický údaj,  ktorý však ešte nič neznamená. Ako jeho fanúšik som však rád, že sa to ako prvému podarilo práve Liverpoolu. Z tohto pohľadu bolo veľmi dôležité jeho posledné víťazstvo v Miláne, ktoré hralo o všetko. Tréner Jürgen Klopp sa mohol presvedčiť, že aj s menej vyťaženými hráčmi dokáže vyhrávať veľké a ťažké zápasy.  A to je veľmi cenný poznatok pred ďalšími náročnými stretnutiami.

Liverpool si výborne počína aj v Premier League. Pravda, v januári mu na Africký pohár odídu tri veľké opory, Nabi Keita, Mohamed Salah a Sadio Mane. V boji o majstrovský titul to môže byť citeľné oslabenie?

Žiaľ, pre Liverpool to je dosť zlá správa, takých hráčov, ako sú Mane a Salah nenahradíte. Pre klub to bude ťažké obdobie, lebo Premier League je neskutočne ťažká a vyrovnaná súťaž. Dôležité pre neho bude, aby zbytočne nestrácal body. Ale keď vám chýbajú takíto rozdieloví hráči, tak sa to môže prejaviť na hre a hlavne výsledkoch. Chelsea a Manchester City, ďalší kandidáti na titul nebudú mať takéto straty, takže z tohto pohľadu Liverpool bude oproti nim vo veľkej nevýhode.

Jeden z najlepších útočníkov sveta Mohamed Salah má s klubom z mesta na rieke Mersey zmluvu  ešte na 18 mesiacov. Rokovania o jej predĺžení prebiehajú, tréner Jürgen Klopp sa ničoho neobáva, vie, že takéto veci potrebujú čas. Zostane podľa vás egyptský krídelník naďalej na Anfield Roade?

Veľmi by som si želal, aby zostal naďalej v klube, ale niekedy hráči prestupujú hlavne kvôli ešte vyššiemu platu. Salah by si mal uvedomiť, že je veľmi dôležitou súčasťou tímu, ktorému to ide a ktorý má znova najvyššie ambície.  V klube mu určite vytvárajú čo najlepšie podmienky. Isteže, niekto ho môže preplatiť. Podľa mňa mal by si uvedomiť, že šťastný by mal byť na ihrisku a nie tam, kde mu dajú najviac peňazí. Liverpool chce, aby Salah zostal, rovnako aj Jürgen Klopp, takže je tu predpoklad, že bude pokračovať na Anfield Road.

V čom je iný súčasný Liverpool v porovnaní s mužstvom, za ktoré ste hrávali vy?

Súčasný Liverpool je oveľa ofenzívnejšie mužstvo, smerom dopredu má zásluhou Maneho, Salaha, Jotu a Firmina obrovskú silu. V bráne má zasa skvelého Alissona Beckera.  V posledných rokoch vyhral Ligu majstrov i Premier League. Podľa mňa je toto mužstvo najsilnejšie za posledných tridsať rokov a jedno z najlepších v jeho histórii. Je to skvelý tím, ktorý produkuje výborný futbal v ohromnom nasadení. My sme toľko gólov nedávali, hoci sme vyhrali Ligu majstrov v roku 2005 a počas môjho obdobia v Liverpoole dvakrát Anglický ligový pohár a raz FA  Cup.

V NAŠEJ PONUKE ZÁJAZDOV SA MÔŽETE TEŠIŤ AJ NA VYRAĎOVACIE BOJE LIGY MAJSTROV, NEVYNECHAJTE VŠAK ANI PREMIER LEAGUE ČI SERIE A.