VIDEO návrat k EURO 2016: Hamšík v životnej forme a nezabudnuteľný hit „Vardy’s on fire“

4 minúty čítania

V júni 2016 sa slovenská futbalová reprezentácia po prvýkrát od rozdelenia Československa predstavila na najvýznamnejšom európskom šampionáte. Naši futbalisti pod vedením skúseného lodivoda Jána Kozáka ocitli v skupine B, kde si postupne zmerali svoje sily s Walesom, Ruskom a Anglickom.

Vstup do turnaja nám nevyšiel podľa predstáv. Predzvesť toho, ako dopadne zápas s Walesom dala v Bordeaux hneď úvodná šanca Hamšíka, ktorý po skvelom sóle síce prekonal gólmana, no jeho strelu v bránkovisku, zastavil jeden z obrancov.

Odpoveď prišla veľmi rýchlo a povestné nedáš-dostaneš sa potvrdilo. V 10.minúte otvárala skóre zápasu po exportnom priamom kope, najväčšia hviezda Walesu, Gareth Bale.

Vo vyrovnanom dueli sme síce mali územnú prevahu a vedeli sme si vypracovať šance, no jedinú z nich dokázal využiť Duda, ktorý po priťuknutí od Maka vyrovnal v 61.minúte na 1:1.

O sľubný výsledok sme prišli na konci zápasu, kedy sa presadil Robson-Kanu. Po tomto zaváhaní si mnohí fanúšikovia spomenuli na nevydarený vstup do MS 2010 v Afrike. Tí optimistickejší aj na vyústenie základnej skupiny po zápase s Talianskom 🙂

Viac zaujímavostí zo sveta futbalu nájdete na našom Instagrame @futbaltour_sk

V druhom stretnutí v Lille sme čelili reprezentantom z najväčšej krajiny na svete. Rusi na úvod zahrali remízu s najväčším favoritom na postup, Anglickom a tak by ich prípadné víťazstvo nad Slovenskom, pravdepodobne posunulo so 4 bodmi do vyraďovacej fázy.

Tlak na svoje mužstvo však nezvládli. Naopak Slováci hrali o poznanie uvoľnenejšie, dokázali ustáť úvodný ruský nápor, aby v 32. resp. 45.minúte po góloch Weissa a Hamšíka vyhrávali po polčase 2:0.

V druhom dejstve umnou hrou kontrolovali ďalší priebeh, aj keď Glušakov v 80.minúte vykresal pre Rusko iskierku nádeje. Slovensko sa po výhre 2:1 vrátilo späť do hry o osemfinále.

V poslednom dueli sme mali postup vo vlastných rukách. Ak by sme zdolali anglický výber trénera Roya Hodsona, postup by sme mali jasný. Prípadná remíza by však vyhovovala obom mužstvám, bez ohľadu na výsledok súbežne hraného duelu Wales – Rusko.

V náročnom a takticky hranom stretnutí, v ktorom mali Angličania veľkú prevahu, sa slovenskej defenzíve na čele so Škrteľom, Ďuricom a Kozáčikom, podaril malý zázrak.

Ubránili sme hviezdny anglický útok a preto po záverečnom hvizde španielskeho rozhodcu Carballoa, vypukla na ihrisku postupová radosť.

Zápas veľa futbalovej krásy neponúkol a tak pripájame video spomienku na nezabudnuteľný hit v podaní anglických fans.

Do osemfinále sme postupovali z 3. miesta tabuľky so 4 získanými bodmi, ako jeden zo štyroch najlepších tímov na tretích miestach. Kvôli tomu sme vo vyraďovacej časti narazili na silného súpera, trojnásobného majstra Európy, Nemecko.

Tu sa už prekvapenie nekonalo a po výsledku 0:3 nás nemeckí reprezentanti vyprevadili z turnaja.

Postupová kalkulačka k EURO 2020

Žreb šampionátu nám prisúdil opäť zaujímavú skupinu. Postupne narazíme na Poľsko, mužstvo, ktoré nechýbalo na EURE posledné tri turnaje a v krajine galského kohúta vypadlo až vo štvrťfinále po penaltovom rozstrele, s neskorším víťazom Portugalskom.

Švédsko – tím, ktorý na európskom záverečnom turnaji v novodobej histórii, odkedy sa EURA zúčastňuje viac ako osem krajín, chýbal len raz. A Španielsko, trojnásobných majstrov Európy.

Cesta za postupom sa zdá byť veľmi náročná, no nie nepredstaviteľná. Rozhodne vedie cez dva úvodné duely, nakoľko výhra, ba čo i len bod v zápase so Španielskom, by bol síce pekným, no pri všetkej úcte zrejme najnáročnejším cieľom.

Preto majú naši chlapci jasnú úlohu. Ubrániť Lewandsovského a bodovať aj so Švédskom.

Imperatív zisku minimálne bodu v zápase s Poľskom, samozrejme prinajlepšom všetkých troch a následná misia zdolať severanov, ktorí na šampionát prídu bez svojej najväčšej hviezdy Ibrahimoviča. Toto je cesta, ktorá nám vie zaručiť miestenku do osemfinále a pri lepšom skóre možno aj z 2.miesta. Slovensko do toho!

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA EURO 2020 NÁJDETE TU.