Veľký príbeh z FA Cupu: Odhalenie pokút a takmer senzácia

FA Cup (Anglický pohár) je najstaršou futbalovou súťažou sveta a preto je mu právom venovaná obrovská pozornosť, najmä na ostrovoch. Hlavne jeho úvodné kolá často ponúkajú konfrontáciu „gigantov s trpaslíkmi“ alebo inak povedané súboje veľkoklubov a účastníkov Premier League proti tímom z nižších súťaží, často fungujúcich na poloprofesionálnej či amatérskej báze.

Práve z tohto hľadiska bol v rámci 3. kola najzaujímavejší zápas Blyth Spartans – Birmingham City. Domáci tím účinkuje v siedmej najvyššej súťaži (Non League Premier – Northern), zatiaľ čo hostia hrajú v druhej lige (Championship), pričom ešte nedávno pôsobili aj v Premier League.

Takýto duel si vyžadoval dôkladnú prípravu aj od médií a reportér BBC Dan Walker zamieril do mestečka Blyth, aby sa detailne zoznámil s útulným štadiónom Croft Park pre necelých 4500 divákov (556 na sedenie) a špecifikami miestneho klubu. Televízia BBC vysielala zápas v priamom prenose.

10469402_10152499506123660_67304520207766489_o

Redaktor si nemohol nevšimnúť interné pravidlá klubu a sadzobník pokút, ktorý majú hráči vyvesený v šatni. Dôkladne ho aj s kameramanom preskúmal a evidentne sa výborne bavil. Následne prebrali jeho reportáž viaceré britské médiá, keďže s niečim podobným sa až tak často nestretávajú.

Za vynechanie zápasu alebo oneskorený príchod na zápas zaplatí hráč Blyth Spartans do spoločnej kasy 5 libier. Absencia na tréningu je ocenená sumou 2,50 a používanie telefónu pár hodín pred zápasom vyjde hráčov na 2 libry. Zvonenie mobilu v kabíne je za libru.

Oveľa kurióznejšie sú však ďalšie položky, napríklad v sprchách. Tak napríklad za nepoužitie šlapiek sa platia 2 libry, použitie sprchového gélu niekoho iného je za libru a čúranie počas sprchovania je pokutované 2 librami. Chlapci sa určite dôkladne kontrolujú.

Pokutuje sa aj obrátená časť výstroja po zápase (z toho majú kustódi a hospodári na celom svete asi najväčšie nervy…) alebo chýbajúce klubové oblečenie pri výjazdoch.

Jednoznačne najväčšia položka je však za neúčasť na spoločnej tímovej akcii, kde sa utužuje kolektív alebo oslavuje výhra či zapíja prehra. V takom prípade musí hráč zaplatiť až 10 libier, takže si to asi každý poriadne premyslí.

 B6apm6WCIAAR80J

Aj toto všetko dokonale vystihuje rozdiel medzi klubmi, ktoré si to rozdali o postup. Aktuálne ich od seba delí v ligových tabuľkách 120 miest. Hráči Blythu hrajú futbal popri zamestnaní, kanonier Robbie Dale pracuje ako barman v pube u rodičov, Ryan Hutchinson je taxikár a Nathan Buddle sa živí prácou na stavbách.

V samotnom zápase sa takmer zrodilo obrovské prekvapenie. Domáci sa pred beznádejne vypredaným hľadiskom dostali v priebehu prvého polčasu do vedenia 2:0, lenže v šatní hostí bol zrejme cez prestávku poriadny krik a jednoznačne zabral. Krátko po zmene strán, v rozpätí šiestich minút, predviedol druholigista dokonalý obrat, ukázal kvalitu a vyhol sa blamáži. Na zápase bolo prítomných 50 novinárov, inokedy sú tam podľa BBC dvaja-traja.

Domáci hrdina Dale po zápase skonštatoval: „V nedeľu otvoríme rodinný pub až 11:30. Poprosil som rodičov ešte pred zápasom, aby sme otvorenie trochu posunuli. Nevedel som, akú náladu budem mať. Ale teraz po pár góloch plánujem mať dobrú noc. Na štadióne bola nádherná atmosféra, zažili sme skvelú pohárovú jazdu.“

Tréner Birminghamu Gary Rowett vyzdvihol súpera: „Myslím si, že boli absolútne skvelí a to je presne to, o čom je FA Cup. Tím z takmer dna futbalovej pyramídy zažil výnimočný deň.“

Blyth Spartans – Birmingham City 2:3 (2:0)
Góly: 35. a 41. Dale – 52. Novak, 55. a 58. Thomas

Pre porovnanie, v sezóne 2012/13 sa dostal na verejnosť aj sadzobník pokút v tíme Arsenalu Londýn. Oneskorený príchod na tréning je 250 až 500 libier (meškanie do 15 minút, nad 15 minút). Neúčasť nenominovaného hráča na zápase bez súhlasu trénera Wengera je za rovnú tisícku. Čítanie novín alebo používanie telefónu a počítača v kabíne je od 100 do 500.

30vgh1z