Veľkolepá rozlúčka Škrtela s profesionálnym futbalom

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Koniec. Raz to muselo prísť. Martin Škrtel, bývalá dlhoročná opora slovenskej futbalovej reprezentácie, so slzami v očiach oznámila koniec profesionálnej kariéry. Definitívne sa tak stalo v zápase 10. kola nadstavbovej časti Fortuna Ligy Spartak Trnava – DAC Dunajská Streda. Vážne zdravotné problémy s platničkami mu už nedovolili hrať futbal na najvyššej úrovni.

Symbolicky skončil v 37. minúte

Štvornásobný Futbalista roka Slovenska na posledný zápas v profesionálnej kariére priviedol Spartak v úlohe kapitána. Trnavskí diváci mu pripravili krásnu a emotívnu rozlúčku. Oveľa krajšiu, ako keď skončil v reprezentácii Slovenska v októbri 2019 pred súbojom s Paraguajom. Legendárna „37-čka“ odohrala počas dvadsiatich rokov na seniorskej úrovni 754 zápasov. Ten posledný sa pre ňu skončil symbolicky v 37. minúte počas dlhého potlesku vyše osemtisíc divákov. Ešte pred začiatkom ligového súboja mu domáci funkcionári, hráči a zástupca fanúšikov pogratulovali k bohatej kariére. Na veľkoplošnej obrazovke bežal pozdrav od Fernanda Torresa, španielskeho útočníka, s ktorým slovenský stopér svojho času nastupoval v jednom tíme v drese FC Liverpool.

Z útočníka sa stal úspešný obranca

Skončil sa tak veľký príbeh jedného z najlepších hráčov v novodobej histórii slovenského futbalu. Je zaujímavé, že Škrtel v žiackych a dorasteneckých tímoch Ráztočna, Prievidze a Trenčína až do svojich 16 rokoch bol útočníkom. Lenže známy mládežnícky tréner Anton Valovič, ktorý viac či menej ovplyvnil kariéru Petra Dubovského, Mareka Hamšíka, Szilárda Németha a ďalších výborných hráčov, ho povolal na turnaj osemnástok do Portugalska. Keďže mu chýbal obranca, tak dobre fyzicky stavanému Škrtelovi povedal, že dostane šancu v obrane. Slováci aj vďaka nemu turnaj vyhrali a po návrate jeho kariéra nabrala úplne iný smer.

V zahraničí zanechal výraznú stopu

Rodák z Handlovej na novom poste okamžite začal vynikať. Z Trenčína na dlhé roky odišiel do zahraničia, kde zanechal výraznú stopu. Skvelú kariéru zažil v Zenite Petrohrad, v FC Liverpool a tiež v tureckých kluboch Fenerbahce a Basaksehir. Osem a pol roka bol súčasťou jedného z najlepších mužstiev sveta FC Liverpool. V strede jeho obrany vynikal bojovnosťou, neustálym dôrazom, rozvahou,  pokojom v náročných osobných súbojoch a predovšetkým nekonečnou túžbou zlomiť zápas vo svoj prospech.

Mal by pokračovať v Spartaku

„Martinovi patrí za jeho prínos pre slovenský futbal obrovská vďaka. Ide o futbalistu, ktorý písal veľmi pozitívne momenty slovenského športu číslo jeden. Počas svojej hráčskej kariéry nazbieral skúsenosti, ktoré chceme pre klub využiť v našich štruktúrach. Ak chce Spartak robiť, ako sme deklarovali, persóna ako Martin Škrtel musí pokračovať v klube. Veríme, že svoju bohatú hráčsku minulosť teraz pretaví aj do úspešnej práce na funkcionárskom poli,“ uviedol prezident Spartaka Peter Macho.

Gratulácie od bývalých spoluhráčov

Škrtelovi ku skvelej kariére gratulovali bývalí spoluhráči z Liverpoolu na čele s partnerom z obrany Jamiem Carragherom, španielsky útočník Roberto Soldado, s ktorým hrával vo Fenerbahce, pridali sa bývalí či súčasní reprezentanti Marek Hamšík, Róbert Vittek, Stanislav Šesták, Ján Ďurica, Róbert Mak, Martin Jakubko a poklonu kamarátovi vyjadrila aj hokejová legenda a jeho sused v Trenčíne Marián Hossa. A samozrejme, celá trnavská kabína na čele s trénerom Michalom Gašparíkom.

Nová životná kapitola

Pre Škrtela sa po skončení aktívnej činnosti začína nová životná kapitola. S jeho veľkými skúsenosťami a charakterom však určite nebude problém nájsť si vhodné miesto v rámci futbalu, ktorému sa venuje celý život. Slovenský futbal podobné osobnosti potrebuje, či už na klubovej, alebo reprezentačnej úrovni.

Foto: Lukáš Grinaj/Facebook FC Spartak Trnava

Získal aj Cenu fanúšika

Na druhý deň po zápase Spartaka s DAC sa Martin Škrtel zúčastnil v jednom z bratislavských hotelov na vyhlásení Jedenástka sezóny Fortuna ligy 2021/2022. Bolo jasné, že nemôže chýbať v strede obrany. Získal aj Cenu fanúšika s podtitulom Osobnosť Fortuna ligy. Táto cena sa udeľovala po prvý raz. Fanúšikovia hlasovali na webstránke za jedného z piatich hráčov. Škrtel získal vyše 63 percent hlasov. Na druhom mieste skončil Ivan Krajčírik z Ružomberka. ,,Trnava má najlepších fanúšikov na Slovensku, takže hlavne vďaka nim som získal túto cenu,“ zdôraznil Škrtel.

Liverpool by mohol zvládnuť finále LM 

Počas vyhlasovania Martin Škrtel pozorne sledoval  neskutočný boj o majstrovský titul medzi Manchestrom City a FC Liverpoolom v anglickej Premier League. Nakoniec City obhájilo primát, ale Liverpool získal v tejto sezóne už Ligový pohár, FA Cup a na našu otázku, aké sú jeho šance túto sobotu v Paríži vo finále Ligy majstrov proti Realu Madrid, odpovedal: ,,Myslím si, že v súčasnosti má Liverpool lepšiu výkonnosť ako Real, a preto by mohol zvládnuť tento ťažký zápas. Podľa mňa si ,,biely balet“ vyčerpal veľké športové šťastie v zápasoch proti PSG, Chelsea a Manchestru City. V sobotu budem so synom na Veľkej cene formuly 1 v Monaku, ale finále si určite pozriem.“

VYBERTE SI Z NAŠEJ PONUKY REPREZENTAČNÝCH ZÁPASOV:

Nemecko – Anglicko (autobusom, 7.6.2022 – 8.6.2022)

Azerbajdžan – Slovensko (letecky, 8.6.2022 – 13.6.2022)

Rakúsko – Francúzsko (loďou, 10.6.2022)