Tyne-Wear Derby: Čo sa skrýva za rivalitou Newcastlu so Sunderlandom?

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Manchester United – Leeds, Millwal – West Ham alebo napríklad Arsenal – Tottenham. Anglický futbal je plný bitiek, ktoré prekračujú hranice ihriska. A ďalšou takou je rivalita medzi Newcastlom a Sunderlandom.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Pôvod Tyne-Wear Derby

Futbalové Tyne-Wear Derby nadväzuje na nevraživosť medzi oboma mestami, ktorá vzplanula už počas anglickej občianskej vojny v prvej polovici 17. storočia. Zatiaľ čo celý Newcastle stál na strane kráľovskej koruny, Sunderland a jeho obyvatelia patrili medzi parlamentaristov. Mestá sú proti sebe v opozícii už len z princípu prakticky pri každej príležitosti, výnimkou nebol ani nedávny Brexit. Tu skutočne nejde len o hocijakých 90 minút na ihrisku.

Ako majstrovský Newcastle dostal deviatku

Bolo jasné, že sa tak obrovská rivalita prenesie aj na futbalové štadióny. Čierne mačky verzus Straky. To je zápas Sunderland – Newcastle. V Newcastli pritom existovala ešte v 80. rokoch 19. storočia rivalita medzi Newcastle East End (neskôr Newcastle United) a Newcastle West End, ktorá bola ukončená bankrotom West Endu v roku 1892. Medzitým sa na Wearside skupina hráčov odtrhla od Sunderlandu a vytvorila Sunderland Albion.

Stretnutie na Veľký piatok v roku 1901 v St. James Parku muselo byť zrušené, pretože sa až 130-tisíc fanúšikov dostalo na ihrisko, ktoré vtedy malo kapacitu 30-tisíc. Nasledovali výtržnosti a mnoho fanúšikov bolo zranených. V roku 1908 Sunderland porazil Newcastle 9:1, hoci Straky boli úradujúcim šampiónom zo sezóny1906-07 a skončili deväť bodov pred svojím rivalom. Sunderland bol tretí. Ide dodnes o najvyšší výsledok tohto derby.

The Championship verzus Champions League

Aj dnes sú si kluby tak rozdielne, ako len môžu byť. Severovýchod Anglicka je problémovou časťou Britských ostrovov. Teda, pokiaľ vás práve nekúpia šejkovia. Zatiaľ čo Sunderland bojuje v druhej najvyššej súťaži,jeho príbeh určite poznáte z dokumentárneho seriálu Sunderland’Til I Die na Netflixe, tak Newcastle sa najmä vďaka petrodolárom prebojoval do Ligy majstrov.

Jeden jazdí k majstrovským zápasom napríklad do Plymouthu alebo Huddersfieldu, druhý si tento rok zahral Champions League proti AC Miláno, Dortmundu a Paríž St. Germain. Saudskí majitelia si fanúšikov na svoju stranu získali aj vďaka sľubom, že budú investovať do celého mesta a blízkej oblasti, že tu vytvoria pracovné miesta. Ide totiž o región s takmer najvyššou mierou nezamestnanosti v celom Anglicku.

Historicky úspešnejší je ale stále Sunderland, ktorý vyhral ligu hneď šesťkrát, i keď naposledy v roku 1936. Newcastle ako štvornásobný majster čaká na svoj piaty anglický titul ešte dlhšie, ten posledný vyhral roku 1927.

Po siedmich rokoch tvárou v tvár

Keď sa v marci 2016 futbalisti Newcastlu a Sunderlandu rozišli v rámci Premier League zmierlivo 1:1, nikomu by nenapadlo, že pôjde na dlhú dobu o posledné Tyne-Wear Derby. To ďalšie sa odohralo na začiatku tohto roka – konkrétne 6. januára 2024 v rámci FA Cupu.

Vzhľadom na to, aká rozdielna je momentálne pozícia oboch klubov na futbalovej mape, bol Newcastle jasným favoritom. Svoju úlohu zvládol celkom presvedčivo, v pomere 3:0. V závere prvej polovice si dal vlastný gól domáci Ballard a po zmene strán potvrdil víťazstvo dvoma gólmi švédsky legionár Isak – 3:0. Bude zaujímavé sledovať, či sa na ďalší vzájomný súboj nezmieriteľných rivalov opäť bude čakať takmer dekádu.