Toto sú súperi Slovana: turecký veľkoklub, neznáma a vlci

Píše Jakub Glajza

ŠK Slovan Bratislava si Európsku ligu UEFA, druhú najprestížnejšiu pohárovú súťaž v Európe, zahrá po piatich rokoch. V K-skupine narazí na vicemajstra sveta z roku 2018 či víťazov majstrovstiev Európy 2016.

Bude vás zaujímať: Vyšlo to! Slovan po piatich rokov v skupinách Európskej ligy

Po Fenerbahce príde na Slovensko Besiktas

Turecký Besiktas Istanbul dlhodobo patrí medzi tri najlepšie tímy Turecka. V posledných desiatich rokoch dokázal získať dva tituly v najvyššej domácej súťaži a pridal k nim aj jeden úspech v pohári. Hlavným trénerom mužstva je Turek  Avci Abdullah, ktorý okrem Besiktasu pôsobil na lavičke konkurenčného Basaksehiru, a v rokoch 2011 až 2013 viedol aj turecký národný tím.

Medzi najzvučnejšie mená v zostave Besiktasu jednoznačne patrí chorvátsky vicemajster sveta, obranca Domagoj Vida. V defenzíve hrajúci Čiľan Enzo Roco, víťaz Copa America z roku 2016. V predošlej sezóne prišiel do klubu aj Srb Adem Ljajić, ktorého môžu fanúšikovia poznať z Talianska, kde obliekal dresy Turína, Interu či rímskeho AS. Popri ňom prišiel do kádra ďalší univerzál z Tottenhamu, Francúz Georges-Kevin N’Koudou.

Prečítajte si tiež: Slavia aj futbaloví giganti. Tieto zápasy Ligy majstrov treba zažiť

V ofenzíve hrajú veľkú úlohu 31-ročný Holanďan Jeremain Lens a tiež kanonier Burak Yilmaz. Fanúšikovia už nevidia hráčov ako Medel, Quaresma a hosťovanie skončilo aj Japoncovi Kagawovi v priebehu leta.

Z Portugalska futbalová neznáma   

Z tretieho najväčšieho mesta Portugalska pricestuje do Bratislavy menej atraktívny súper. V portugalskej ligovej súťaži sa dlhodobo presadzujú a tituly získavajú dva tímy – Porto a Benfica. Konkurovať im popri Sportingu Lisabon dokáže aj Sporting Braga.

V posledných piatich sezónach dokázal obsadiť štyrikrát štvrté miesto a raz piatu priečku. Trénerom mužstva zo severu Portugalska z regiónu Norte je Portugalčan Ricardo Sá Pinto. Okrem Bragy vystriedal tento manažér viacero európskych tímov. Postupne pôsobil na lavičke tímov Crvena Zvezda, Atromitos, Standard Liège a tiež Legia Varšava.

Najznámejším menom na súpiske Bragy je 36-ročný portugalský brankár Eduardo. Ten za portugalský národný výber odchytal viac ako 30 zápasov a bol súčasťou víťazného výberu Portugalska z EURO 2016 vo Francúzsku.

Okrem Portugalčanov a Brazílčanov sa v tíme nachádza aj egyptský útočník Hassan Ahmed a tiež Eduardo Wilson z Angoly. Za najväčší úspech tohto tímu v Európe môžeme považovať finálovú účasť v Európskej lige zo sezóny 2010/2011, kde však prehral s Portom.

Najatraktívnejší súper z Premier League   

Z Britských ostrovov priletí na Slovensko tradičný anglický futbalový klub Wolverhampton Wanderers. Ten sa po šiestich rokoch vrátil v predošlom ročníku medzi futbalovú smotánku Anglicka a hneď si v ňom dokázal zabezpečiť, vďaka siedmemu miestu, lístok do kvalifikačnej fázy Európskej Ligy. V nej bol úspešný, keď postupne vyradil Crusaders, Pjunik Jerevan a FC Turín.

Trénerom mužstva je 45-ročný Portugalčan  Nuno Santo Espirito. Ten pred nástupom do tímu viedol aj Rio Ave, Valenciu a Porto.

Kostru tímu tvoria anglickí, portugalskí a španielski futbalisti. Medzi tromi žrďami predstavuje veľkú oporu portugalský brankár Rui Patricio, ktorý doviedol svoju rodnú krajinu k titulu majstrov Európy z roku 2016.

Vo vtedajšom výbere trénera Fernanda Santosa sa nachádzal aj ďalší hráč, aktuálne pôsobiaci v tíme Wolves, ktorým je záložník Joao Moutinho. Ofenzívnu hrozbu pre Slovan budú v zápasoch predstavovať najmä mladíci Diogo Jota či Patrick Cutrone, ktorý prišiel z AC Miláno a mexický ostrostrelec Raul Jimenez.

Program Slovana v Európskej lige:

  • ŠK Slovan Bratislava – Besiktas Istanbul | 19. septembra o 21.00
  • SC Braga – ŠK Slovan Bratislava | 3. októbra o 18.55
  • ŠK Slovan Bratislava – Wolverhampton Wanderers | 24. októbra o 18.55
  • Wolverhampton Wanderers – ŠK Slovan Bratislava | 7. novembra o 21.00
  • Besiktas Istanbul – ŠK Slovan Bratislava | 28. novembra o 18.55
  • ŠK Slovan Bratislava – SC Braga | 12. decembra o 21.00

Hlavy v smútku v Manchestri United

Nočná mora! Aj takto expresívne by sa dal nazvať žreb Európskej ligy pre „červených diablov“. Hviezdami nabitý káder trénera Ole Gunnara Solskjaera bude musieť v skupine absolvovať strastiplnú cestu do Kazachstanu, kde sa stretne s tímom FC Astana, a aj do búrlivého srbského prostredia, kde ho vyzve domáci Partizan Belehrad.

Vykúpením možno nazvať tím AZ Alkmaar z Holandska. Diabli tak majú veľmi priaznivé postupové šance. Fanúšikovia sa však môžu tešiť na súboje na Old Trafford, ktoré bude tlačiť svojich miláčikov až do finále.

Zájazdy a vstupenky na Manchester United

Kanonieri s nevyspytateľnou skupinou 

Ďalšiemu ostrovnému tímu boli pri žrebe nadelené zaujímavejšie mená. Výber okolo kapitána Xhaku a so strelcami Aubameyangom a Lacazettom narazí na nemecký Frankfurt, belgický Standard Liége a portugalskú Vitória SC.

Najmä súboje Arsenalu s Eintrachtom sľubujú kvalitný futbal, pretože v drese tohto nemeckého celku sa nachádzajú zaujímavé mená, akými sú napríklad brankár Trapp, záložníci Hasebe, Rode či Jonathan de Guzman a útočníci Dost, Rebič.

Zájazdy a vstupenky na Arsenal

Pohároví víťazi a majstri domácich líg v E-skupine

Talianske Lazio sa ako víťaz minuloročného Coppa Italia v drese so Slovákom Denisom Vavrom predstaví v E-skupine. Tam na nich čaká škótsky Celtic, ktorý získal titul za posledných osem sezón v najvyššej domácej ligovej súťaži.

Okrem neho aj víťaz francúzskeho pohára mužstvo Rennes zo severozápadného Francúzska. K tejto trojici sa pripojil aj majster Rumunska, tím CFR Cluj.