Tip na futbalový výjazd: Lyon

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Boli to slávne časy, keď Lyon s Juninhom Pernambucanom trápil na svojom krásnom Stade de Gerland súperov tej najvyššej kvality. Real Madrid by mohol rozprávať. Klub si ale povedal, že potrebuje nový, väčší štadión, spĺňajúci tie najvyššie parametre. Preto sa v roku 2008 rozhodol začať výstavbu. Ale aby ste si nemysleli, staručký Gerland stále stojí a svoje zápasy na ňom hrávajú miestny rugbisti. Tradícia krásneho stánku je teda zachovaná.

Lyon stojí na troskách mesta Lugdunum, ktoré bolo kedysi centrom Galie. Momentálne je centrom obchodu a hlavným mestom krajiny v oblasti gastronómie. Vďaka svojej historickej dôležitosti v Lyone nájdete aj unikátne nálezisko Rímskej štvrte s amfiteátrom.

V starom meste stoja za návštevu štvrte Saint-Jean a Saint-Georges, kde okrem stredovekej architektúry nájdete aj miestne pamiatky – ​ Hôtel de Gadagne je budova z 15. storočia, v ktorej sídlia hneď dve múzeá. Historické a múzeum bábok.

Keď je už reč o múzeách, v meste sídli aj druhé najlepšie v krajine. Na prvej priečke je samozrejme Louvre, v Lyone však nájdete ​Musée des Beaux Arts.

Históriou a atmosférou dýcha štvrť Colline de la Croix-Rousse, postavená na strmom kopci. Je plná takzvaných ​traboules, teda oblúkovitých chodieb medzi a popod budovami.

Srdcom mesta je Presqu’ile District, poloostrov s krásnou architektúrou a budovami. Za všetky stačí spomenúť najväčšie námestie v Európe Place Bellecou so sochou kráľa Ľudovíta XIV. V rovnakej štvrti sa nachádza aj námestie ​Place des Terreaux. V 13. storočí bolo súčasťou mestského opevnenia, v 17. storočí ho prestavali na námestie a bolo svedkom mnohých popráv gilotínou počas Veľkej francúzskej revolúcie. V severnej časti je dokonca fontána navrhnutá Frédéricom Bartholdim, tvorcom Sochy slobody.

Hlavné mesto jedla

Miestna kuchyňa je ovplyvnená 16. storočím, kedy si ​Caterina de‘ Medici dala do mesta priviezť kuchára z Florencie. Vznikla tak unikátna kombinácia talianskeho know-how a miestnych čerstvých ingrediencií. Ak teda chcete ochutnať niečo z miestnych špecialít, najlepší salám sa volá Rosette de Lyon. Z hlavných jedál je to napríklad kohút na víne, lyonský šalát alebo jednoduché lyonské zemiaky. Z dezertov stojí za zmienku Marron glacé, čo sú vlatne gaštany v cukrovom sirupe.