Tenis naživo je iný ako ostatné športy: V momentoch sa cítite ako v divadle

3 minúty čítania

Pravidelne vás v našich blogoch sprevádzame futbalovými či hokejovými podujatiami, ale všetci veľmi dobre vieme, že šport je ďaleko viac, než tieto dve odvetvia. Tentokrát sme sa vybrali do Madridu, pretože španielska metropola hostila „tisíckové“ turnaje ATP a WTA, kde nechýbali najväčšie svetové hviezdy.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Tenis je veľmi populárny šport

Mutua Madrid Open, tak sa oficiálne volal turnaj, ktorý na prelome mája a apríla privial niektoré z najväčších tenisových hviezd do hlavného mesta Španielska. Dejiskom podujatia bola multifunkčná hala Caja Mágica (doslova kúzelná krabica), ktorá bola dostavaná v roku 2009 a pojme viac ako 12-tisíc priaznivcov.

Treba si uvedomiť, že aj keď je Španielsko predovšetkým futbalová krajina, tenis tam má obrovskú tradíciu a je nesmierne populárny. Okrem toho, na MMO prišlo aj veľké množstvo turistov. Nečudo, veď v akcii bol po zraneniach konečne legendárny Rafael Nadal či svetová špička ako Alcaraz, Sinner, Medvedev, Swiatek či Sabalenka.

Už pred vstupom dovnútra bolo vidieť, že záujem je obrovský a tvorili sa rady. Kontroly prebiehali rýchlo a bezproblémovo, všetko uľahčovali technológie. Bezpečnostným zložkám dokonca pomáhal aj robotický pes, ktorý chodil medzi ľuďmi a pre mnohých bol zaujímavou atrakciou.

Potlesk a ticho ako jeden celok

My sme v Madride zažili večerný štvrťfinálový program, v ktorom na seba narazili Aryna Sabalenka a Mirra Andreeva (Sabalenka postúpila po triumfe 2-0 na sety) a Taylor Fritz s Franciscom Cerundolom (Fritz zvíťazil 2-1 na sety). Vzhľadom na poveternostné podmienky a riziko dažďa (nikto neuverí, že v prvý májový týždeň bolo v Madride o 10-12 stupňov chladnejšie ako na Slovensku, ale je to pravda), bola strecha v Caja Mágica zatiahnutá.

To celkovej atmosfére ešte viac pridávalo. Ak ste ale zvyknutí na hokejové a futbalové zápasy, bol by tenis pre vás jemným športovým kultúrnym šokom. Pred výmenami zaznie skupinové: „Pssssssst,“ a všetci stíchnu. V tomto je tenis iný ako ostatné odvetvia. Primárne prídete sledovať samotný šport.

Samozrejme, z času na čas príde nejaký výkrik z hľadiska, ktorý povzbudí jednu či druhú stranu, ale súvislé fandenie neočakávajte. Na druhej strane, po výmene prichádza potlesk a v momentoch máte pocit, že sa nachádzate v divadle. Tu umocňuje fakt, že niektorí priaznivci dodržujú slávnostný dress code a prichádzajú v košeliach, sakách či šatách.

Vlastný svet plný zážitkov

Či už ste tenisovým nadšencom alebo nie, tenisový turnaj na vlastnej koži je veľký zážitok. V televízii a na štadióne je to obrovský rozdiel, už len v samotnej rýchlosti a intenzite hry. Výkony športovcov dokážete lepším spôsobom precítiť a v konečnom dôsledku aj doceniť. Španieli si zaslúžia veľkú pochvalu, pretože v Caja Mágica bolo dostupných množstvo sprievodných akcií.

Veľký počet stánkov s občerstvením a nápojmi je samozrejmosťou, takisto obchody so suvenírmi, oblečením a tenisovými doplnkami. Mohli ste si ale taktiež vyskúšať silu svojho podania či zahrať si futbalový simulátor FC24. Preto ľudia v areáli zotrvávali niekoľko hodín a nenudili sa.

Takto sa robí šport v roku 2024, nejde iba o samotný zápas, ale aj o všetko okolo neho. Nechceme predbiehať, ale je veľmi reálne, že o tenise v našom blogu nečítate poslednýkrát. A ak váhate, či sa vydať na jeden z turnajov, odpoveď je jednoznačná: nevyskúšaš – nevieš.

KOMPLETNÁ PONUKA ZÁJAZDOV NA TENIS