Stanislav Lobotka zažíva sezónu snov: Jeho kariéra nabrala hviezdne rozmery

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Keď v roku 2020 prestupoval Stanislav Lobotka zo španielskej Celty Vigo do talianskeho SSC Neapol za 21 miliónov eur, čakali sa od neho veľké veci. Rodák z Trenčína sa ale spočiatku nedokázal naplno udomácniť v zostave Partenopei a s pribúdajúcim časom sa začínalo pochybovať o jeho kvalitách.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Spochybňovanie je minulosťou

V sezóne 2019/2020 stihol Lobotka v Serie A 14 zápasov, o rok neskôr 15, v uplynulej sezóne 23. V aktuálnom ročníku ich má na svojom konte už 27(k 20. 3.). To samo o sebe niečo naznačuje. Niekdajší hráč AS Trenčín či akadémie Ajaxu Amsterdam prešiel náročnejším obdobím v súkromnom aj športovom živote. Otriasol sa zo všetkého negatívneho a sústredil sa na to, aby bol pre trénera Luciana Spallettiho platným hráčom. Ten ho pred pár mesiacmi prirovnal k barcelonskej legende Andrésovi Iniestovi.

“Viem, že niektorí ma k nemu prirovnávajú, ale myslím si, že som typologický iný hráč. Je pekné porovnávať sa s Iniestom, je to obrovské zadosťučinenie. Očakávania od fanúšikov a tlak na moju osobu mi pomohli k lepším výkonom.“
Stanislav Lobotka pre Corriere dello Sport

V sezóne 2022/2023 patrí slovenský reprezentant medzi najväčšie hviezdy talianskeho klubu, ktorý po dlhých desaťročiach kráča za ziskom Scudetta. Je to pekne vidieť na Lobotkovej minutáži. Zatiaľ čo v celom minulom ročníku Serie A odohral 1688 minút, už teraz je na hodnote viac ako 2-tisíc odohraných minút, a ako spomíname, sezóna stále nie je na konci.

Zdroj: getfootballnewsitaly.com

Mužstvo je odhodlané zabojovať v Lige majstrov

Okrem toho, Stanislav je platný aj v Lige majstrov, kde to dokonalo potvrdil v náročných zápasoch proti Liverpoolu či Eintrachtu Frankfurt. Dvojnásobný slovenský majster a víťaz talianskeho pohára je dôležitým prvkom súčasného SSC, s ktorým bude bojovať o semifinále LM s milánskym AC.

„Liga majstrov? Je to sen pre každého, aj pre mňa, ale vieme, že je to ťažké, veľmi ťažké. Ale nemáme čo stratiť, budeme hrať bez tlaku a s odhodlaním,
dodal Lobotka

Svetové médiá hovoria predovšetkým o menách ako Victor Osimhen, Khvicha Kvaratskhelia či Kim Min-Jae, ale faktom je, že stále viac expertov si všíma aj prácu nášho stredopoliara. A čo je nemenej dôležité, všímajú si ju fanúšikovia Partenopei a taktiež kouč Spalletti. Tento lodivod je známy tým, že dbá na maximálne odhodlanie svojich zverencov a zvládnutie náročnej taktiky, zdá sa, že Lobotka presne plní jeho rozkazy a to je zároveň dôvodom toho, prečo hrá prakticky v každom zápase a oddychuje, len keď je to vyslovene nevyhnutné.

Prečítajte si 👉🏼: SSC Neapol kráča za titulom: Môžu za to gruzínsky „jazykolam“ a nigérijský gólostroj

To najlepšie má pred sebou

Stanislav Lobotka má momentálne 28 rokov a v aktuálnom období bolo oficiálne oznámené, že predĺžil s SSC Neapol kontrakt do roku 2027. Obe strany rokovali niekoľko týždňov, ale hľadanie vzájomnej dohody nebolo problémom. Lobotka sa nechal počuť, že je na juhu Talianska šťastný, SSC by išlo samo proti sebe, keby si nechalo tak kvalitného hráča uniknúť. Stupňovali sa totiž špekulácie, že by Slovák mohol zamieriť do anglickej Premier League, kde sa o jeho služby mali zaujímať Tottenham Hotspur a Manchester City.

Vzhľadom na futbalový vek slovenského reprezentanta a dĺžku čerstvo podpísaného kontraktu je na mieste si myslieť, že Lobotku môže to najlepšie v Neapole ešte len čakať. Nie je to tak dávno, čo sa do histórie tamojšieho klubu zapísal Marek Hamšík a lúčil sa ako najlepší strelec v dejinách Partenopei a kapitán mužstva.

Prečo by Stanislav nemohol taktiež zanechať na Apeninskom polostrove niekoľkoročný hlboký odkaz? Samozrejme, o tom je ešte veľmi skoro špekulovať, ale Lobotka už dávno nie je tým hráčom, o ktorom sa hovorilo, či sa vôbec niekedy vôbec priblíži k tomu, aby naplnil svoj potenciál. Teraz ho napĺňa plnými dúškami a stále je reálne, že sa bude zlepšovať.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SSC Neapol