Slovensko má prvýkrát v histórii 2 kluby v skupine európskych pohárov

2 minúty čítania

Slovenský futbal bude mať v sezóne 2023/2024 v skupinovej fáze európskych pohárov dvojnásobné zastúpenie. Slovan Bratislava aj Spartak Trnava si zahrajú v skupinách Európskej konferenčnej ligy. Jeden z klubov zažíva pocit veľkej futbalovej radosti, u druhého prevláda oprávnené sklamanie.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Slovenský majster siahal na skupinu Európskej ligy

Slovan Bratislava bude po roku opäť štartovať v základnej skupine Európskej konferenčnej ligy. Tentokrát je ale v prípade úradujúceho slovenského šampióna na mieste písať o sklamaní. Zverenci skúseného kouča Vladimíra Weissa staršieho totiž siahali na postup do skupinovej fázy Európskej ligy. V prvom zápase play-off o EL vyhrali na Tehelnom poli s cyperským klubom Aris Limassol 2:1 a do odvety si niesli tesný, no sľubný jednogólový náskok.

Odvetný duel na Cypre bol ale pre Belasých nočnou morou. Prvý polčas prehrali 1:3, pričom gól Dávida Strelca bol nádejou do druhej časti hry. V nej ale bratislavský celok dostal ďalšie tri presné zásahy, dal iba jeden a z Limassolu odchádzal s debaklom v pomere 2:6. Slovan môže nadviazať na úspešné účinkovanie v EKL z ročníka 2022/2023, kedy slovenský zástupca postúpil až do osemfinále, kde po penaltovej dráme vypadol so švajčiarskym klubom FC Bazilej.

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava (zdroj: IG/skslovanbratislava)

Spartak Trnava zvládol tri predkolá 

Futbalisti Spartaka Trnava ako víťaz uplynulého ročníka slovenského pohára štartovali v druhom predkole Európskej konferenčnej ligy. Tam zdolali po výsledkoch 1:1 a 4:1 lotyšský klub Auda Riga. V predkole číslo 3 ich čakal favorizovaný poľský celok Lech Poznaň. Aj s ním si ale zverenci trénera Michala Gašparíka poradili, keď doma odpovedali na prehru z ihriska súpera 1:2 po fantastickom výkone 3:1.

Poslednou prekážkou Trnavčanov pred hlavnou fázou Európskej konferenčnej ligy mal byť ukrajinský klub SC Dnipro-1. Spartak doma s Dnepropetrovskom remizoval 1:1, odvetu hranú na neutrálnej pôde v Košiciach ale vyhral 2:1 po predĺžení a prvýkrát od sezóny 2018/2019 sa predstaví v skupine európskej súťaže. Pre Slovensko je to zároveň historická chvíľa, pretože v ére samostatnosti nikdy nemalo v jednom ročníku dvoch zástupcov v skupinovej fáze.

  • Žreb skupín Európskej konferenčnej ligy je na programe v piatok 1. septembra 2023 od 14:30 hod.

ZÁJAZDY na EURÓPSKU KONFERENČNÚ LIGU