Porúrske derby: Schalke 04 – Borussia Dortmund

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Prichádza najväčšie derby nielen Porúria, ale aj jedno z najostrejších v rámci celého Nemecka, označované ako „matka všetkých derby“. Medzi dvomi klubmi, respektíve mestami vzdialenými od seba približne 40 kilometrov. Tak domácemu Schalke, ako aj hosťujúcej Borussii pôjde vo Veltlins-Arene v Gelsenkirchene v zápase 24. kola nemeckej bundesligy o veľmi dôležité body.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Jubilejné revírne derby z opačných pólov

V poradí 100. derby týchto mužstiev v histórii nemeckej bundesligy (od roku 1963), prinesie súboj dvoch mužstiev z opačných pólov tabuľky. Kým Borussia je na 2. mieste tabuľky šliapajúc na päty lídrovi Bayernu Mníchov s rovnakým bodovým ziskom ako Bavori, Schalke sa nachádza na 2. priečke zospodu (17.) a čaká ho tuhý boj o záchranu.

V posledných zápasoch sa však hráči v kráľovských modrých dresoch (Königsblauen) výsledkovo prebudili – po štyroch bezgólových remízach dvakrát vyhrali, naposledy na pôde Bochumu 2:0, čo ich povzbudilo a pridalo im na sebavedomí.

„Je to pre nás veľký krok, ale máme pred sebou ešte dlhú cestu. Čaká nás revírne derby. Súper má veľkú formu, ale my sme doma. Sme späť a chceme to ukázať každému,“
vyjadril sa po zisku troch bodov v Bochume tréner Schalke 04 Thomas Reis.

Futbalisti Dortmundu až do utorka boli v tomto kalendárnom roku iba víťazní – v 11 zápasoch vo všetkých súťažiach. Prehrali však osemfinálovú odvetu Ligy majstrov s FC Chelsea (0:2) a z tejto súťaže vypadli. V bundeslige v tomto roku vyhrali 8 duelov po sebe.

Tréneri Thomas Reis a Edin Terzic

Doposiaľ posledný vzájomný zápas týchto mužstiev sa skončil najtesnejším víťazstvom čierno-žltých 1:0. Posledné štyri derby vyhrala Borussia a už päť zápasov od Schalke nedostala gól. Hráč Dortmundu Mats Hummels sa môže zapísať do histórie derby: ak jeho tím vyhrá, bude to už jeho 11. víťazstvo v tomto derby (všetko v drese Borussie), čo zatiaľ nedokázal nik. Motivácie majú mužstvá aj tentoraz viac ako dosť.

Historická bilancia tímov hrá v prospech Borussie: 37 výhier, 32 prehier, 30 remíz. Divák sa má na čo tešiť. Zápas sa začína v sobotu 11. marca o 18.30.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • Borussia Dortmund a Schalke 04 sa prvý raz stretli v meste Herne 3. mája 1925. Zápas vyznel lepšie pre Schalke (4:2) aj zásluhou dvoch gólov 19-ročného Ernsta Kuzorru, ktorý sa neskôr stal legendou klubu i najúspešnejším strelcom v histórii tohto derby so 16 gólmi.
  • Do roku 1913 mali oba kluby rovnaké farby, modrú a bielu, vtedy sa rozhodli Dortmundčania zmeniť kombináciu na čierno-žltú.
  • Dlhé desaťročia boli medzi klubmi priateľské vzťahy aj z dôvodu, že Borussia nebola vážnym konkurentom Schalke. Zlom prišiel v roku 1947, keď sa oba tímy stretli v boji o regionálny majstrovský titul (Westfalenmeisterschaft) a prekvapujúco v ňom vyhrali čierno-žltí 3:2. Dominancia Schalke dostala trhlinu, čo sa prehĺbilo v ďalších rokoch, keď sa Borussia stala šesťkrát majstrom „Západu“.

KONTROVERZIE

Ako sa stal z Libudu zradca
Ak sa niekto rozhodol prestúpiť na linke Schalke – Dortmund, alebo opačným smerom, musel rátať s hnevom fanúšikov. V roku 1965 sa to prihodilo aj Reinhardovi „Stanovi“ Libudovi, ktorý prešiel zo Schalke k rivalovi a pomohol mu o rok neskôr získať trofej v Pohári víťazov proti Liverpoolu rozhodujúcim gólom na 2:1. Vtedy zlosť fanúšikov modrých voči Libudovi vyvrcholila, nazývali ho zradcom či judášom. V roku 1968 si ich udobril, keď sa vrátil do Schalke.

Zdroj: sueddeutsche.de/foto: Horstmüller(Imago)

Pes kontra levy
Keď sa v bundesligovom zápase 6. septembra 1969 ujali hráči Schalke vedenia po góle Rakúšana Hansa Pirknera, fanúšikovia hostí v návale radosti vbehli na trávnik štadióna Dortmundu Rote Erde. O ňom bolo známe, že nad poriadkom tam bdejú štvornohí strážcovia. Jeden z nich, 5-ročný ovčiarsky pes, sa však namiesto fanúšikov pustil do dvoch hráčov súpera – Gerda Neusera pohryzol do stehna a Friedela Rauscha do zadnej časti tela. Ten dohral zápas s injekciou proti tetanu. „Dve noci som mohol spať iba na bruchu,“ povedal futbalista Schalke, ktorému aj po rokoch jazva pripomínala túto nemilú udalosť.

Od Borussie dostal odškodné 500 mariek a kyticu kvetov. V odvetnom zápase prezident Schalke Günther Siebert nechal doviesť zo zoologickej záhrady štyroch živých levov, ktoré sa pred úvodným hvizdom špacírovali medzi postrannou čiarou a stredovým kruhom. Boli však zrejme najedené, lebo sa im nežiadalo ľudského mäsa… To všetko sa prihodilo 31. januára 1970.

Zdroj: sueddeutsche.de/foto: Horstmüller(Imago)

Grosskreutz nenávidel súpera ako mor
Kevin Grosskreutz, od detstva veľký fanúšik Borussie, ktorý si za čierno-žltých zahral v rokoch 2009 – 2015, v časoch, keď si obliekal ich dres, o Schalke vyhlásil: „Pre mňa sú to nepriatelia číslo jeden. Nenávidím Schalke ako mor.“ Pri inej príležitosti zase utrúsil: „Keď sa môj syn stane fanúšikom Schalke, pošlem ho do domova!“ Fanúšikovia tímu z Gelsenkirchenu mu tieto vyhlásenia nechávali „vyžrať“.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • desiatka do „žlto-čiernej“ siete – najvyššia výhra Schalke nad Borussiou sa datuje do čias druhej svetovej vojny, keď 20. októbra 1940 svojho rivala vypoklonkovalo s prehrou 0:10.
  • sedmička do „modrej“ bránky – Dortmund svojmu protivníkovi nadelil najviac gólov 26. februára 1966, keď ho vyprevadil s debaklom 0:7.
  • osem gólov „stratených“ v hmle – dňa 12. novembra 1966 bola v zápase týchto dvoch klubov taká hmla, že diváci z neho nevideli takmer nič, hoci v ňom padlo až osem gólov (Dortmund vyhral 6:2). Niektorí to vzdali a už počas zápasu odišli na pivo. Novinári pri strelcoch tiež tápali a fanúšikovia sa roky sporili o tom, kto v zápase skóroval.

PAMÄTNÉ MOMENTY

Prvý gól brankára z hry
Bolo to v zápase bundesligy 19. decembra 1997. Bežal nadstavený čas, Schalke prehrávalo s Borussiou 1:2. Rohový kop zahrával Olaf Thon, na center si nabehol brankár Schalke Jens Lehmann a nezadržateľnou hlavičkou z pár metrov zachránil svojmu tímu bod. Stal sa prvým brankárom, ktorý strelil v bundeslige gól z hry. Mimochodom, roh sa kopať nemal, pretože lopta opustila hraciu plochu po dotyku hráča Schalke Marca Wilmotsa.

Z 0:3 na 3:3!
Na ten zápas určite nik z jeho aktérov či 80 522 divákov v Signal Iduna Parku tak skoro nezabudne. Vo 4. kole bundesligy 13. septembra 2008 viedli hostia už 3:0 v 54. minúte po góloch Farfána, Rafinhu a Westermanna. V 67. minúte Subotič znížil hlavou na 1:3 a v 70. striedajúci Frei ďalekonosnou strelou na 2:3. Počas ďalších šiestich minút rozhodca vylúčil dvoch hráčov hostí (Pandera a Ernsta) a presilovku o dvoch hráčov využil v 89. minúte Frei na strelenie vyrovnávajúceho gólu domáceho Dortmundu z pokutového kopu. Z 0:3 na 3:3, šesť gólov – po tri na oboch stranách, dve vylúčenia hráčov, dve penalty – po jednej na oboch stranách, to sa tak často nevidí. Ak si však niekto myslel, že nič podobné už nezažije, mýlil sa. Musel si však počkať deväť rokov.

Zo 4:0 na 4:4!
Písal sa 25. november 2017. Borussia, ktorá nedokázala zvíťaziť v piatich bundesligových zápasoch po sebe, hostila rivala z Gelsenkirchenu, ktorý, naopak, v šiestich dueloch neprehral. Po domácej smršti však hostia už v 25. minúte zápasu prehrávali 0:4 (góly Aubameyang, Stambouli vlastný, Götze, Guerreiro) a už hádam ani ten najzarytejší fanúšik Schalke neveril, že by modrí mohli získať v tomto dueli čo i len bod.

Lenže hostia to nezabalili: v 61. minúte znížil Burgstaller na 1:4, o štyri minúty na to bolo už iba 2:4 z pohľadu Schalke a v 85. iskierku nádeje na vyrovnanie vykresal Caligiuri (3:4). To už hrali domáci bez vylúčeného Aubameyanga, ktorý šiel do spŕch v 72. minúte po dvoch žltých kartách. Vo 4. minúte nadstavenia Naldo vyrovnal na konečných 4:4. Kým domáci dali štyri góly za prvých 25 minút zápasu, hostia rovnaký počet za posledných 33 minút.

👉 Poďte s nami na zápasy NEMECKEJ BUNDESLIGY