Šláger víkendu: Real Madrid – Atlético Madrid

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

A máme tu opäť El Derbi Madrileño! Tentoraz v ňom hrá doma Real a ako hosť prichádza Atlético. Viac času na oddych pred madridským derby mali Los Colchoneros, ktorí od víťazného ligového duelu s Bilbaom (1:0) v nedeľu 19. februára nemali na programe žiaden zápas, zatiaľ čo Real ešte v utorok večer bojoval na Anfield Road s Liverpoolom v Lige majstrov. A tam predviedli zverenci Carla Ancelottiho silný charakter pri nevídanom obrate z 0:2 na 5:2!

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Derby, šláger, aj súboj o dôležité body

Madridské derby bude mať v rámci ligy už poradové číslo 172, doteraz 91-krát vyhral Real, zrodilo sa po 40 remíz a rovnaký počet výhier Atlética. 

V lige síce delí tieto mužstvá desať bodov, ale iba dve priečky. Druhý v tabuľke „biely balet“ ešte nevzdal boj o titul, aj keď dohnať osembodovú stratu na v pohode hrajúceho lídra FC Barcelona sa v tejto chvíli zdá byť málo pravdepodobné. Atlético si drží štvrtú priečku znamenajúcu Ligu majstrov pre budúcu sezónu, ale Real Betis z piateho miesta s mankom štyroch bodov by tiež rád hral v najprestížnejšej klubovej súťaži. 

Posledné zápasy aj bilancia Simeoneho s Ancelottim je vyrovnaná

Posledné zápasy madridských tímov priniesli vyrovnané partie. Naposledy, nie tak dávno, 26. januára, vyradil Real svojho rivala v Kráľovskom pohári po výsledku 3:1, ale potreboval na to predĺženie. V jesennom ligovom dueli na pôde Atlética sa tešili z troch bodov hostia po výhre 2:1.

Hoci tréner Atlética Diego Simeone doviedol mužstvo počas 12 rokov k deviatim trofejám, čím sa stal najúspešnejším koučom v histórii klubu, proti Realu Madrid má nepriaznivú bilanciu: 10 výhier, 11 remíz, 17 prehier. Proti Ancelottimu je to vyrovnanejšie. Sedem výhier pre Argentínčana, osem pre Taliana, štyri remízy. Ak sa cez víkend zrodí víťazstvo Atlética, Simeone bude mať s Ancelottim „vyrovnané účty“.

Zápas sa začína v sobotu 25. februára o 18.30 h.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

Jediným Slovákom, ktorý zažil madridské derby, je niekdajší hráč Realu Peter Dubovský. Prvý raz v ňom nastúpil 2. októbra 1993, na trávnik súpera vstúpil po hodine hry, duel sa skončil 0:0. Doma si zahral proti Atléticu 19. februára 1994, z ihriska šiel dolu v 62. minúte, Real vyhral 1:0.

Raúl González a Peter Dubovský, zdroj: sport.ro

V rokoch 2000 – 2012 nedokázalo Atlético svojho madridského protivníka zdolať v 23 ligových zápasoch za sebou. Séria sa skončila 28. septembra 2013, keď Atlético vyhralo na San Bernabeu 1:0 gólom Diega Costu. Stalo sa tak pod vedením trénera Diega Simeoneho. Pár mesiacov predtým – v máji –  bol úspešný aj vo finále Kráľovského pohára proti rivalovi.

Fanúšikovia Realu Madrid zvyknú oslavovať zisk titulu pri fontáne Cibeles, ale na tomto mieste ešte pred nimi oslávili priaznivci Atlética  prvenstvo v sezóne 1976/1977. V 80. rokoch si Cibeles uzurpoval „biely balet“, Atlético oslavy úspechov presunulo k inej, neďalekej fontáne Neptun. 

KONTROVERZIE

Keď diktátor Franco „otočil“

Spočiatku za režimu generála Franca bolo protežované Atlético, počas druhej svetovej vojny reprezentovalo vzdušné sily armády. Až keď diktátor videl v 50. rokoch grandiózne úspechy Realu doma i v Európe, chcel z toho vytĺcť politický kapitál a začal preferovať kráľovský klub. „Hala Madrid, hala Madrid, el equipo del gobierno, la vergüenza del país!“ týmito slovami – v preklade „Poďme Madrid, vládny tím, hanba krajiny!“ si zvykli najmä fanúšikovia Atlética zanôtiť na melódiu hymny „Los merengues“ (pusiniek), ako znie jedna z prezývok Realu.

Strčiť fľašku do súperovho zadku

V roku 1992 sa naskytla šanca na trofej pre Atlético vo finále Kráľovského pohára proti mestskému rivalovi, ktoré sa hralo v domove Realu na Štadióne Santiaga Bernabeua. Mužstvo Atlética viedol Luis Aragones, známy svojimi netradičnými motivačnými metódami:

„Jediné, čo sa počíta je, že ste lepší a neznesiem, aby sme prehrali na tomto mieste s týmto tímom. Ste Atlético Madrid, je tu 50-tisíc ľudí a vy pre nich budete umierať. Pre vás, pre dres, pre vašu hrdosť teraz musíme vyjsť a na ihrisku jasne ukázať, že víťaz je iba jeden a nosí červené a biele farby.“

Túto plamennú motivačnú reč predniesol tréner Aragones, legendárna postava klubu (ako hráč získal s klubom 5 trofejí, ako tréner 7) pred finále. Vraj povedal ešte aj toto: „Vidíte túto fľašu? Súperovi ju strčíme do zadku! Poďme do toho! Zabudnite na taktiku! Je to Real Madrid na Bernabeu. Na taký dlhý čas nám strčili fľašku do zadku, teraz je čas, aby sme to urobili my im.“ Jeho slová padli na úrodnú pôdu. Zverenci Aragonesa vyhrali nad „bielym baletom“ 2:0 a získali Kráľovský pohár.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

V troch zápasoch o finále PEM

V semifinále Pohára európskych majstrov sezóny 1958/1959 vyrukovalo Atlético pod vedením slovenského trénera Ferdinanda Daučíka proti mestskému rivalovi. Po prehre vonku 1:2 zvíťazilo doma 1:0 a o postupujúcom musel rozhodnúť tretí zápas. Z výhry 2:1 a postupu do finále sa tešil Real po góloch Puskása a Di Stéfana.

Ferdinand Daučík so svojimi zverencami, zdroj: naiz.eus

Dvakrát o korunu v Lige majstrov

V roku 2014 Štadión svetla v Lisabone hostil madridské finále Ligy majstrov, prvý raz bolo v histórii súťaže záležitosťou dvoch tímov z jedného mesta. Novopečený šampión Španielska Atlético viedlo gólom Godína z 36. minúty a keď už sa chystalo na korunováciu, Sergio Ramos hlavičkou po rohu v 3. minúte nadstaveného času vyrovnal. Predĺženie ovládol „biely balet“ a gólmi Bala, Marcela a C. Ronalda získal po víťazstve 4:1 svoju „décimu“, čiže desiatu trofej v tejto súťaži.

Už o dva roky na milánskom San Sire prišla finálová „repríza“ v podaní týchto tímov v LM. Opäť sa nerozhodlo v riadnom hracom čase (na gól Ramosa odpovedal Carrasco), ale tentoraz ani v predĺžení. V penaltovom rozstrele bol úspešnejší Real (5:3). Pohárové „skóre“ vylepšilo Atlético v roku 2018, keď nad rivalom triumfovalo v európskom Superpohári (4:2 po predĺžení).

VIDEO: Finále LM 2014

Hokejový výsledok v Amerike

V rámci letnej prípravy v roku 2019 na International Champions Cupe uštedrilo Atlético Realu potupnú prehru, keď sa tímy stretli na štadióne MetLife v East Rutherforde (štát New Jersey) a výsledok bol 7:3 pre červeno-bielych (súper znižoval až za stavu 0:6). Nikdy v ich vzájomnom zápase predtým nepadlo desať gólov. Atléticu sa podarilo svojho úhlavného nepriateľa zdolať najvyšším rozdielom v minulosti dvakrát 4:0 (1950/1951, 2014/2015). Najpresvedčivejšie víťazstvo Realu má hodnotu 5:0 (1958/1959, resp. 1983/1984). 

PAMÄTNÉ MOMENTY

Raúlova pomsta

Raúl González Blanco sa k Atléticu Madrid pripojil ako 13-ročný, lenže kontroverzný prezident klubu Jesús Gil y Gil sa rozhodol z úsporných dôvodov zatvoriť o dva roky na to mládežnícku akadémiu klubu, a tak sa veľký talent nútene presunul v pätnástich na San Bernabeu. Prvý raz sa pomstil svojmu bývalému klubu už vo svojom druhom ligovom zápase v sezóne 1994/95, keď práve Atléticu strelil svoj premiérový gól v súťaži − trafil nádherne ľavačkou horný kút brány. Ďalšie dva góly 17-ročný hráč pripravil, Real vyhral 4:2. Vo všetkých súťažiach nastrieľal Raúl do siete Atlética celkovo 15 gólov. 

Gólová extáza C. Ronalda

Nikto nedal v madridskom derby viac gólov ako Cristiano Ronaldo.  Portugalčan nastúpil v drese Realu proti Atléticu v 37 zápasoch (všetky súťaže) a do súperovej siete trafil 25-krát, vrátane štyroch hetrikov. Proti žiadnemu inému španielskemu tímu nedosiahol lepšiu bilanciu.

👉ZÁJAZDY na zápasy španielskej LA LIGY