„Rudy on fája“: Zlí chlapci svetového futbalu – časť 1. Luis Suárez

3 minúty čítania
Autor: Rudolf Beliš

Podľa vlastných slov by Eric Cantona sedel v base, ak by nebol futbalista. Svojho času kung-fu kopom zdemoloval posmievajúceho sa fanúšika Crystal Palace.

„Môj najkrajší moment? Bolo ich veľa, ale ja osobne preferujem ten, keď som nakopol toho magora.“, odpovedal Eric Cantona na otázku novinára o jeho najlepšom momente kariéry.

Ako to v športe býva(lo), mal by sa robiť hlavne pre radosť, tak ako písanie týchto textov a rubriky, ktorý sme nazvali „Rudy on fája“. Poznáte tu chytľavú pesničku „Will Griggs on fire…“ alebo neskôr „Vardy on fire…“? Ak áno, tak vedzte, že vo svojom tíme máme Rudyho, za ktorého vraví jeho svojský humor. Prevedie vás športovou dávkou humoru a faktov, ktorým snáď nechápu ani samotný aktéri o ktorých budeme písať.

Rudyho prológ

Futbalistov, ktorí by pri psychotestoch zjedli papier a zapichli ceruzku do nohy psychológa, je viac než trénerov na facebooku. Niektorí z tých najprepnutejších, ktorým vedeli expresne rýchlo vyskočiť ističe, už dokonca dvíhajú mydlo v sprchách nápravných zariadení.

Časy Joeyho Bartona, ktorý zahasil cigaretu o oko 15-ročného fanúšika a kopol manželku do hlavy či Bruna Fernandesa (nie toho krotkého hráča United, ktorý predchádzajúcu sezónu neublížil ani Norwichu) de Souzu, ktorý zabil milenku a …uuf to si radšej dohľadajte, sú už dúfajme dávno za nami.

Tento článok bude o aktívnych „mäsiaroch“, ktorí zapĺňajú titulné stránky športových magazínov.

Luis Suárez – 152 žltých / 2 červené / 3 uhryznutia

Upírske denníky tohto hráča evidujú prvé uhryznutie ešte v dobách pôsobenia v Ajaxe Amsterdam, kde svoj predkus vytetoval na rameno Otamana Bakkalu. O tri roky neskôr, v roku 2013, dostal chuť na balkánsku kuchyňu a opáčil ruku Branislava Ivanoviča. Posledný stomatologický záznam, pri ktorom si táto Zúbková víla takmer vylámala zúbky, bol zárez na kostnatom ramene Giorgia Chielliniho.

V pamäti fanúšikov Ghany navždy zostane jeho brankársky zákrok vo štvrťfinále MS v Juhoafrickej republike, vďaka ktorému Uruguaj postúpil do semifinále. Brankár Holandska Stekelenburg Suáreza označil dokonca za najlepšieho brankára turnaja. Medzi jeho excesy patrí aj rasistické urážanie Patrica Evru, za ktoré dostal stopku na osem zápasov.

V hlasovaní fanúšikov portálu ESPN bol vyhlásený za najväčšieho darebáka v športe, pričom predbehol napríklad aj Mika Tysona, ktorý taktiež rád slabúčko hryzká. Hráč, ktorý nemal problém priznať, že je na ihrisku neférový, žoldnier či pokrytec, po vlne kritiky zmenil od základov svoj imidž. Začal prispievať na charitu, na YouTube kanáli Liverpoolu na čajovom večierku popíjal yerba maté s 10-ročným fanúšikom a dokonca začal aj s úsmevom rozdávať rozhovory s médiami v angličtine, aj keď nimi kedysi otvorene opovrhoval.

Kúzla jeho PR teamu padli na úrodnú pôdu a v decembri roku 2013 dostal cenu Hráča roka federácie futbalových fanúšikov. Takúto extrémnu premenu si nedokázal predstaviť ani Maroš Molnár, no marketing dokáže aj z Kim Čong-una urobiť šéfa OSN pre ľudské práva.

Nomináciu do tohto top výberu by si určite zaslúžil aj Pepe, ktorý v amoku kopal na zemi ležiaceho hráča Getafe Francisca Casquera. Chýba taktiež perspektívny budúci klient psychiatrickej liečebne Xhaka, no o ňom bude istotne podobný článok o niekoľko rokov. Futbalový talent týchto „Les Enfants terribles“ je nesporný, no do histórie sa zapíšu aj ako rebeli, ktorým sudičky do vienka k futbalovému talentu pribalili aj prílišné množstvo agresivity, privysoké ego či štipku unfair play.

„Na benzínovej pumpe naháňal dvoch lupičov ako zmyslov zbavený.“
Už čoskoro: Zlý chlapec svetového futbalu – Diego Costa