Recept na úspech proti Severnému Írsku? Čisté konto

Zápas roka pre Slovensko. To je štvrtkový duel na Britských ostrovoch. Našich reprezentantov vyzve výber Severného Írska, hrá sa o priamy postup na majstrovstvá Európy 2021.

Mimoriadne dôležitý súboj povedie z trénerskej lavičky Slovenska Štefan Tarkovič. Známe meno ešte z čias, keď národný tím koučoval Ján Kozák. Tarkovič pôsobil na tomto poste ako asistent trénera. Mužstvo tak výborne pozná. Jeho reakciou na rozhodujúci barážový duel bolo povolanie starej gardy. Tá sa skladá zo Škrtela, Hubočana aj Nemca.

V nominácii na zápas sa nachádza Hubočan, Škrtel ani Nemec v nej nefigurujú. Prvý menovaný má zdravotné problémy, napriek faktu, že Ligu majstrov proti Manchestru United odohral. Nemec pozvanie odmietol. Okrem trojice 35-ročných futbalistov sa do reprezentácie vracia aj Vladimír Weiss ml. Ten po konflikte s predošlým kormidelníkom skončil v drese národného tímu.

Práve hráč bratislavského Slovana bol strojcom pohľadnej akcie proti Severnému Írsku v roku 2010. Jeho individuálne majstrovstvo zakončil do prázdnej brány Stanislav Šesták. Druhý gól pridal Filip Hološko, ktorý vďaka dôrazu a bojovnosti spečatil víťazstvo Slovenska 2:0.

Nie je to len o hráčoch. Tento zápas rozhodne napovie, akým smerom sa bude uberať slovenská reprezentácia. Tarkovič má krátkodobú zmluvu, preto je možné, že v prípade úspechu na lavičke Slovenska, zotrvá. Nebude to mať však ľahké. Severní Íri postúpili do finálneho súperenia cez silnú Bosnu a Hercegovinu – rovnako po penaltách ako Slováci.

Reprezentáciu Severného Írska tvoria predovšetkým futbalisti z nižších anglických súťaží, piati nastupujú v Premier League. Hoci je kapitánom Steven Davis zo škótskeho Rangers, dominantnou postavou je stopér Leicestru Jonny Evans. Za zmienku stojí aj Jamal Lewis, ľavý bek Newcastle a spoluhráč Martina Dúbravku, ktorý má najvyššiu trhovú hodnotu z celého kádra – 15 miliónov eur.

Takéto tímy sú známe svojou húževnatosťou a bojovnosťou do záverečného hvizdu. Výhodou pre Slovensko – okrem kvalitnejších hráčov – môže byť aj absencia divákov na štadióne. Tí, obzvlášť v bristkých podmienkach, vedia svojich obľúbencov poriadne nakopnúť – aj za nepriaznivého stavu.

Pri pohľade na menoslov na domácej i hosťujúcej strane je zjavná vyššia kvalita v prípade Slovenska. Reprezentácii napokon pomôže aj Milan Škriniar, ktorého najprv nechcel pustiť Inter Miláno. Favoritom do brány je Marek Rodák. Pred ním to môže tréner Tarkovič pomiešať všelijako, istotou je však Škriniar.


V strede zálohy panuje kvalita a skúsenosti v podobe Juraja Kucku a Mareka Hamšíka. Rozhodujúcimi aspektmi v hre Slovenska môžu byť krídla. Mak, Rusnák či Weiss vedia streliť gól či rozdať gólové prihrávky. Tie však štandardne smerujú na útočníka. A tu má Slovensko problém. Ak nebude hrať na hrote ofenzívny záložník Ondrej Duda, zostávajú už len traja kandidáti: Ďuriš, Šafranko a Mráz. Michal Ďuriš strelil za posledné tri roky v reprezentácii dva góly, Pavol Šafranko v drese národného výberu ešte neskóroval a Samuel Mráz sa presadil jedenkrát.

Netreba sa preto spoliehať na gólovú úrodu ofenzívy, zrejme nepríde. Slovensko vie byť nebezpečené vďaka presným prihrávkam za obranu od Hamšíka, po krídlach cez Rusnáka či Maka a potrebuje istotu vzadu, ku ktorej by mal prispieť aj navrátilec Hubočan.

Ak sa Slovensku podarí postúpiť, bude to rovnako krásny príbeh ako v roku 2009 v zasneženom Poľsku. Elektrizujúca atmosféra, neopísateľné emócie a radosť z ďalšieho triumfu, ktorý sa navždy zapíše do futbalových dejín Európy i našej krajiny. Vtedy sa nám podarilo udržať čisté konto. Poďme to skúsiť opäť. Jeden gól určite strelíme.


FOTO: Martin Ďorda