Proti Ukrajine sa Slovensku darí. Na ME 2024 budeme chcieť nadviazať na posledný debakel

5 minút čítania

Slovenskí futbaloví reprezentanti odštartujú svoje pôsobenie na ME 2024 zápasom s Belgickom. Následne ich čaká ďalší náročný súper z Ukrajiny, proti ktorej sme odohrali hneď niekoľko pamätných stretnutí.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovenskí futbalisti majú s Ukrajinou vyrovnanú bilanciu. V doterajších ôsmich vzájomných stretnutiach sa dvakrát radovali z víťazstva, trikrát remizovali a trikrát prehrali s celkovým pozitívnym skóre 10:9.

Potešujúca je predovšetkým bilancia z medzinárodného fóra mimo priateľských zápasov. V rámci kvalifikácií na ME a Ligy národov sme odohrali štyri zápasy, v ktorých sme dvakrát zvíťazili, raz remizovali a len raz sme okúsili trpkosť prehry.

Aj táto bilancia naznačuje, že proti Ukrajine na Majstrovstvách Európy 2024 môžeme zabojovať o dobrý výsledok.

2002: Keď slovenská obrana zastavila hviezdneho Ševčenka

V roku 2002 odohrala slovenská futbalová reprezentácia svoj prvý vzájomný duel s Ukrajinou. 20. novembra na štadión Antona Malatinského v Trnave vybehol aj hviezdny kanonier AC Miláno Andrij Ševčenko. Obranná štvorica v zložení Leitner, Klimpl, Karhan a Dzúrik s pomocou brankára Juraja Bučeka ho dokázala eliminovať a duel skončil spravodlivou remízou po výsledku 1:1. Z penalty sa strelecky presadil Miroslav Karhan.

Andrej Ševčenko v drese Ukrajiny (zdroj: eurosport.com)
Andrij Ševčenko v drese Ukrajiny (zdroj: eurosport.com)

2004: Ani druhý vzájomný zápas nepriniesol víťaza

28. apríla 2004 sme odohrali druhý prípravný duel s Ukrajinou. V Kyjeve stretnutie sledovalo 18 000 divákov, ktorí už v trinástej minúte oslavovali otvárací gól. Odpovedať sme dokázali v 65. minúte zásluhou Stanislava Vargu. Aj druhý vzájomný súboj s našimi východnými susedmi tak skončil remízou.

2009: Góly hviezd na Ukrajinu nestačili

Po piatich rokoch slovenská reprezentácia čelila opäť Ukrajine a opäť to bolo ‚len‘ v priateľskom zápase. Dvakrát sme museli doťahovať jednogólové manko, ktoré sa podarilo zmazať Róbertovi Vittekovi v závere prvého polčasu a Marekovi Hamšíkovi v 69. minúte. No posledné slovo v dueli mali ukrajinskí futbalisti, ktorí sa po dvoch remízach radovali z prvého víťazstva nad Slovenskom.

2014: Prvé víťazstvo prišlo v najlepší možný moment

Prvé slovenské, no o to dôležitejšie víťazstvo prišlo 8. septembra 2014. Domovský stánok ukrajinskej reprezentácie navštívilo vyše 38 000 divákov. Šlo o premiérový zápas začínajúcej sa kvalifikácie na európsky šampionát 2016. Slovensko predviedlo výborný výkon a vďaka gólu Róberta Maka zo 17. minúty si z Kyjeva odviezlo mimoriadne cenné tri body.

Róbert Mak oslavuje gól do siete Ukrajiny v kvalifikácii na ME 2016. (zdroj: sportsmole.co.uk)
Róbert Mak oslavuje gól do siete Ukrajiny v kvalifikácii na ME 2016. (zdroj: sportsmole.co.uk)

2015: Zverenci Jána Kozáka opäť vygumovali ofenzívu Ukrajiny

Slovenské mužstvo vedené Jánom Kozákom dokázalo eliminovať ukrajinskú ofenzívnu snahu aj v kvalifikačnej odvete na žilinskej pôde. 8. septembra 2015 sme s Ukrajinou odohrali bezgólovú remízu a udržali sme si tak vtedajší trojbodový náskok v tabuľke pred naším najväčším súperom v boji o postup na Euro 2016.

2017: Ukrajinci potvrdili neporaziteľnosť v priateľských zápasoch

Sága vzájomných zápasov Slovenska s Ukrajinou tak pokračovala v roku 2017. 10. novembra sme si v rámci prípravy odskočili do Kyjeva, kde sme domácemu tímu podľahli 1:2. Gól vsietil Lukáš Štetina, ktorý v 10. minúte poslal „sokolov“ do vedenia, no agilní domáci dokázali v ďalšom priebehu stretnutia zvrátiť nepriaznivé skóre.

2018: Naposledy sme Ukrajine uštedrili vysoký debakel

V roku 2018 sme v rámci skupinovej fázy Ligy národov čelili našim susedom z Česka a Ukrajiny. Turnaj sa pre slovenský tím skončil neúspechom, ktorý odštartovala prehra v Ľvove v pomere 0:1. Andrij Ševčenko už tentoraz stál pri kormidle národného tímu ako tréner a po góle Jarmolenka z 80. minúty z penalty sa radoval z trojbodového zisku. Po dvoch prehrách s Českom sme sa s Ligou národov rozlúčili vysokým domácim víťazstvom v pomere 4:1. Strelecky sa postupne presadili Rusnák, Kucka, Zreľák a Mak. V základnej zostave Ukrajiny z úvodného úspešného zápasu proti Slovensku figurovalo šesť hráčov.

Na výborný posledný výsledok vzájomného zápasu budú chcieť slovenskí reprezentanti nadviazať 21. júna 2024. Na Majstrovstvách Európy odohráme s Ukrajinou náš druhý zápas v skupiny E. Buďte s nami priamo pritom V ESPRIT Arene a vycestujte s nami do Düsseldorfu. Zájazd za slovenskými reprezentantmi si môžete obohatiť aj o výnimočný súboj dvoch futbalových veľmocí medzi Španielskom a Talianskom v neďalekom Gelsenkirchene, ktorý bude patriť medzi ozdoby európskeho šampionátu.

ME 2024 zájazd Slovensko