Boxing Day v Premier League: Tradícia, ktorú milujú aj slovenskí fanúšikovia

4 minúty čítania

Poznáte to, vianočné sviatky sú v plnom prúde a vy by ste zemiakový šalát s rezňami či kaprom a rozprávkami v televízii radi niečím preložili. V tom prichádza 26. december, u nás známy najmä vďaka meninám Štefana a zábavám. V Anglicku tento dátum nesie názov Boxing Day a je s ním spojená nielen milá tradícia, ale aj poriadna futbalová nádielka. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Čo je to Boxing Day a ako súvisí s futbalom?

Boxing Day je sviatok, ktorý u nás poznáme ako druhý sviatok vianočný a prebieha počas 26. decembra. Pôvodná tradícia pojednávala o dávaní darov chudobným ľuďom v krabičkách (boxoch), z čoho vyplynul aj názov. Dnes je súčasťou britských zimných prázdnin a viažu sa k nemu napríklad zľavy v obchodoch či voľno z práce. Jedným z vysvetlení Boxing Day je aj to, že počas tohto dňa nechávali ľudia peniaze v krabičkách mliekarom či poštárom, ktorí pracovali aj cez sviatky.

Pre športových fanúšikov je Boxing Day taktiež príjemnou tradíciou. V čase, kedy majú súťaže ako La Liga, Serie A či Bundesliga voľno, anglická Premier League je v plnom prúde. A na Boxing Day sa môžete tešiť na futbal od obeda do večera. Na programe je 5, 6 či 7 zápasov, pričom duely sú často rozdelené aj na 27. a 28. december. Už viackrát sa riešilo, že pre nabitý zápasový plán by Premier League mohla ustúpiť, ale sviatočný futbal má svoje čiaro nielen pre fanúšikov a sponzorov, ale aj pre samotných hráčov. Je to skrátka niečo iné.

Legendárny hrací deň v roku 1963

A keď sme už pri Boxing Day, nepísanou súčasťou tradície sa stalo, že počas 26. decembra ( a pár dní pred ním a po ňom) natrafíte na grafiku výsledkov anglickej najvyššej súťaže z roku 1963. Nikto presne nevie, kto prvý tento vyslovený skvost zdieľal, ale už niekoľko rokov ho vidíme my aj vy na našich profiloch na Facebooku, X či Instagrame, naozaj pravidelne. Nižšie vám ho pripájame, i keď niektoré výsledky už zrejme viete z hlavy, no nie?

Boxing Day 1963
Boxing Day 1963 (zdroj: Squawka)

K 26. decembru 1963 sa viaže aj viacero zaujímavých príbehov. Napríklad Blackpool, ktorý doma prehral s Chelsea 1:5, sa na zápas pripravoval v deň Vianoc v prímorskom hoteli. O pár dni neskôr aj napriek príprave, na legendárnom štadióne Bloomfield Road svietilo skóre 4:0 pre hostí. Jedným zo strelcov Chelsea FC bol ikonický Terry Venables, ktorý v roku 2023 odišiel do futbalového neba.

A čo napríklad Manchester United vedený večným Sirom Mattom Busbym? Red Devils prehrali na Turf Moor s Burnley o päť gólov v pomere 6:1. Nie, s tým sa nepočítalo ani vtedy, i keď treba dodať, že The Clarets prvú anglickú divíziu v roku 1960 celú vyhrali. Tomuto debaklu sa prizerali aj mená ako Bobby Charlton či Denis Law alebo Nobby Stiles. Škótsky útočník Andy Lochhead skóroval proti Diablom štyrikrát, čomu sa hovorilo, že zaknihoval poker.

Boxing Day v Premier League: Sezóna 2023/2024

Ako môžeme vidieť, Boxing Day pochádza zo šľachetnej tradície a čo sa futbalu týka, baví rok, čo rok. Preto je taký populárny aj medzi slovenskými a českými priaznivcami, i keď u nás sa vždy skôr hovorí o meninách Štefana a zábavách. Na čo sa teda môžeme tešiť tento rok? Priamo na Boxing Day, a teda 26.12.2023 proti sebe nastúpi päť dvojíc.

Kolo otvorí o 13:30 duel Newcastlu United s Nottinghamom Forest, o štvrtej si zmerajú sily Bournemouth s Fulhamom a Sheffield s Lutonom. Večer o 18:30 skúsi Burnley získať ďalší historický vianočný výsledok, tentokrát proti Liverpoolu FC.  A na záver dňa, o 21:00, skutočná lahôdka v podobe zápasu Manchester United verzus Aston Villa.

O deň neskôr kolo pokračuje, 27. december započne v Londýne, Brentford o 20:30 nastúpi proti Wolverhamptonu Wanderers. V tom istom čase je na programe malé londýnske derby medzi Chelsea FC a Crystal Palace, pričom deň zakončí bitka medzi Evertonom a Manchestrom City v Goodison Parku (od 21:15). Áno, dva zápasy ešte ostávajú, tie prídu na rad vo štvrtok 28. decembra. V gólovo sľubnom zápase o 20:30 preverí Brighton Tottenham a v ďalšom londýnskom súboji od 21:15 okúsi West Ham, aké je to čeliť Arsenalu na Emirates Stadium. Ak ste náhodou nevedeli, že nás počas Vianoc čaká takýto štedrý futbalový program, tak šťastné a veselé v predstihu!

KOMPLETNÁ PONUKA ZÁJAZDOV NA PREMIER LEAGUE