Predstavujeme súperov Slovenska na ME 2016: Rusko

Každý zápas Slovenska na ME 2016 bude špeciálny, no z hľadiska postupových ambícií bude nesmierne dôležitý v poradí druhý, s Ruskom. Nový formát turnaja s 24 účastníkmi (6 skupín po 4 mužstvách) garantuje postup do ďalšej fázy okrem najlepšej dvojice v skupine aj štyrom najlepším tímom na 3. priečkach. Inými slovami, aby postúpili zo skupiny do vyraďovacej časti až 3 tímy, musí mať v takej skupine mužstvo na 3. mieste viac bodov (v prípade rovnosti bodov aj lepšie skóre) ako minimálne dve iné mužstvá. Táto štvorica tak doplní postupujúce tímy z prvých a druhých miest a turnaj bude pokračovať osemfinálovými zápasmi. Preto sa bude každý jeden získaný bod počítať a tie, získané na úkor predpokladaných konkurentov o druhú a tretiu priečku, budú mať dvojnásobný význam.

rusko

Najväčšia krajina, najväčšie očakávania

Nech už je reč o akomkoľvek športe, s Ruskom (do roku 1991 Sovietsky zväz) treba vždy počítať. Výkony reprezentantov najväčšej krajiny na našej planéte boli vždy námetom na diskusiu či už v pozitívnom, alebo negatívnom svetle. Moderná futbalová éra najväčšej krajiny sveta sa začala písať po I. svetovej vojne. Prvý, aj keď neoficiálny zápas odohral sovietsky tím necelý rok od vzniku Sovietskeho zväzu v lete 1923 v Štokholme s domácim Švédskom a domov si odniesol výhru 2:1. UEFA formálne uznala až nadchádzajúcu výhru s Tureckom 3:0 o rok neskôr a tým sa Červená armáda zaradila medzi oficiálne futbalové zväzy. Prvý väčší úspech prišiel kvalifikovaním sa na záverečný turnaj MS 1958 so slávnym vyradením Anglicka v dodatočnom zápase po odohraní zápasov v základnej skupine, keďže oba celky mali na vlas rovnaký počet bodov, skóre a vyrovnaný vzájomný zápas (2:2). Sovieti sa však ďalej nedostali, keď ich vo štvrťfinále vyradili domáci Švédi. Najväčší úspech Červenej armády však mal prísť už o dva roky.

Prví majstri Európy

Prvý európsky futbalový šampionát mal okrem iného názvu hlavne iný formát v porovnaní s tým terajším. Kvalifikácie „Európskeho poháru národov“ sa v rokoch 1959 a 1960 zúčastnilo 17 tímov a K.O. systémom hraným na dva zápasy sa mala vykryštalizovať najlepšia štvorica, z ktorej by vybraný zástupca hostil finálový turnaj. Do kvalifikácie z politických dôvodov nezasiahli futbalové mocnosti ako Anglicko, Holandsko či Západné Nemecko a tak mala finálová štvorica o čosi ľahšiu cestu ku kvalifikovaniu sa do záverečného turnaju konaného vo Francúzsku. V Parku Princov vyhrávali v prvom semifinále domáci nad Juhosláviou už 4:2, ale potom prišla trojgólová smršť Balkáncov od 75. do 79. minúty a prvý finalista bol známy. V druhom semifinále si Sovieti poradili hladko 3:0 s Československom a tak finálovú dvojicu v časoch studenej vojny dodal víťazoslávne východný blok. Titulom prvého európskeho šampióna sa po góle v predĺžení finálového zápasu na 2:1 mohli tešiť hráči Sovietskeho zväzu a dosiahli doposiaľ svoj najväčší futbalový úspech. Československo obsadilo po výhre nad Francúzskom 2:0 pekné tretie miesto a o 16 rokov si naši predchodcovia so Sovietmi úlohy vymenili. Československo v roku 1976 na ceste do belehradského finále vyradilo v dvojzápase okrem iných aj Sovietsky zväz a tak mohlo v základnej zostave nastúpiť na zápas o európskeho šampióna až 8 Slovákov. Po Panenkovej penalte si svoje najslávnejšie chvíle zažili pre zmenu reprezentanti Československa.

ussr titul

Vždy tesné zápasy

Už samostatné Slovensko sa doteraz stretlo s Ruskom v dvoch kvalifikáciách. V tej prvej o MS 2006 nám po vybojovanej remíze v Petrohrade 1:1 stačila v záverečnom zápase na Tehelnom poli remíza 0:0 a putovali sme do neúspešnej baráže so Španielskom.

Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom Slovensko – Rusko (rok 2005)

Nasledujúca kvalifikácia o MS 2010 už bola úspešnejšia a po sympatickom pôsobení na záverečnom turnaji v Juhoafrickej republike nás na úvod ďalšej kvalifikácie o ME 2012 opäť čakalo Rusko. V Moskve sme boli pod permanentným tlakom, no bomba Miňa Stocha a excelentný výkon obrany na čele s Martinom Škrtelom nám zabezpečili cenné tri body. Čaro trénera Vladimíra Weissa však časom vyprchalo a v odvetnom zápase si Rusi prišli do Žiliny pre potvrdenie postupových ambícií na turnaj do Poľska a Ukrajinu.

Zostrih zo zápasu Rusko – Slovensko (0:1)

Reč čísel

A na záver pár čísel. O Rusku sa často hovorí v superlatívoch. Vládou dotovaný šport už zažil 50 miliárd investovaných dolárov do prípravy posledných zimných olympískych hier v Soči a zažije aj majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018. Ak by ste si chceli pozrieť jeden zápas šampionátu v Kaliningrade a nasledujúci v Jekaterinburgu, „stačí“ precestovať 3 000 kilometrov. V porovnaní s megalomanskými investíciami vyznie prekvapivo výška platu trénera národného mužstva, ktorou je rovná 0. Leonid Sluckij sa totiž rozhodol slúžiť matičke Rusi bez nároku na honorár. Vo vzájomných zápasoch Slovenska s Ruskom ešte nikdy nepadli viac ako 2 góly. Vždy išlo o tesné zápasy a rovnaký scenár je možný aj 15. júna v Lille. K pripísaniu dôležitých bodov v boji o postup zo skupiny, môže zavážiť aj prítomnosť slovenských fanúšikov a správne naladených hlasiviek. Vaša cesta na ME sa môže začať vyplnením kontaktného formuláru. V ponuke zájazdov CK FutbalTour.sk na zápas Slovensko:Rusko sú autobusové varianty na 2 noci, na 1 noc, ako aj na otočku bez nocľahu. Pre náročnejších je pripravený pohodlný charterový zájazd na s odletom ráno 15.6. a príletom na Slovensko ihneď po zápase.

*V cene zájazdov nie je zahrnutá vstupenka na zápas. Bližšie informácie o vstupenkách Vám poskytneme na vyžiadanie.

rusko tim

Vizitka Ruska

Vznik futbalovej federácie: 1924 (vtedy Sovietsky zväz)

Prvý zápas: Sovietsky zväz 3:0 Turecko (16.11.1924)

Najväčšie úspechy: víťaz ME 1960, 3x druhé miesto na ME

Domáci štadión: Lužniky (78 360 sedadiel)

Tréner: Leonid Slutsky (2012-súčasnosť)

Prezývka: „Červená armáda“

Vzájomná bilancia Slovenska s Ruskom

Výhry: 1
Remízy: 3
Prehry: 2

Najbližší vzájomný zápas

Slovensko:Rusko, 15.6.2016, Lille