Prečo patrí Leeds United medzi najobľúbenejšie futbalové kluby v USA?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Aj keď sa to nemusí zdať, futbal v Spojených štátoch amerických naberá na popularite. Nielen tamojšia Major League Soccer sa teší stále väčšej obľube, ale priaznivci z USA stále podrobnejšie sledujú aj TOP európske ligy a najmä Premier League. „Soccer“ si získava za Atlantikom čoraz silnejšiu pozíciu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Premier League ako dokonalý produkt

Keď chcú slovenskí a českí fanúšikovia pozerať zápasy NHL či NBA, musia častokrát ostať hore dlho do noci, prípadne musia vstávať naozaj veľmi skoro. Ak chcú Američania sledovať anglickú futbalovú Premier League, musia jej venovať ráno a doobedie. Časový posun nepustí, ale keď človek chce, cestu sledovať svoju obľúbenú športovú súťaž si nájde. Premier League je populárna nielen v Európe, ale aj všade vo svete, táto futbalová liga pracuje vynikajúcim spôsobom s PR a marketingom.

Napríklad, v USA je zaužívaný formát televízie NBC Sports, ktorý nesie názov Premier League Mornings Live (Rána s Premier League naživo). Nielen, že sú vysielané jednotlivé zápasy, svoje miesto majú aj štúdia s expertmi či bývalými hviezdami, analýzy, organizujú sa spoločné pozerania a fanúšikovia sa môžu zapojiť do rôznych súťaží. Futbal v tomto prípade nie je iba o športe, čo koniec koncov v USA platí v každom odvetví.

Zdroj: espn.com – Pulisic – Adams – Aaronson

Vedenie anglickej PL vedelo, že ak sa chce presadiť na trhu, kde vládnu americký futbal, basketbal, bejzbal či box, musia robiť veci viac než kvalitne. A darí sa im to. Medzi najpopulárnejšie tváre Premier League v Amerike patrí reprezentant Christian Pulišić z Chelsea FC, pričom významné postavenie má medzi fanúšikmi z USA Leeds United. Áno, celok zo severu Anglicka, ktorý zažíva v prebiehajúcom ročníku turbulentné obdobie.

Leeds United a americká popularita

Prečo je ale Leeds v Spojených štátoch amerických tak populárny? Z podobného dôvodu, prečo Slováci sledujú Montreal Canadiens či New Jersey Devils v NHL. Skrátka, hrajú tam ich krajania. The Whites mali vo svojom kádri pred začiatkom ročníka 2022/2023 dvoch amerických futbalistov a trénera. Teraz je situácia o niečo iná, v tíme LU sa nachádzajú traja Američania a kormidelník je už preč.

Populárny Jesse Marsch nevydržal tlak na výsledky. Aj keď je nesmierne charizmatický a jeho tlačové konferencie boli zaujímavé aj pre nezainteresovaných priaznivcov, klubové vedenie sa rozhodlo ho vyhodiť. Marsch bol ale jedným z dôvodov, prečo si Leeds získal v USA priaznivcov. Zvyšoval povedomie a to mu už nikto nevezme, aj keď sa v klube viac nenachádza. A čo hráči? Tyler Adams aj Brenden Aaronson sú vyslovene miláčikmi priaznivcov The Whites, pričom stále silnejšiu pozíciu si získavajú aj v reprezentačnom tíme. V januárovom transferovom okne ich doplnil Weston McKennie z Juventusu Turín, ktorý sa vyjadril, že hrať v Premier League je pre neho splneným snom.

Zdroj: theathletic.com – McKennie a Adams

Je prirodzené, že keď má Leeds vo svojom kádri troch Američanov, stáva sa automaticky pre zámorský ľud atraktívnejší. Samozrejme, množstvo priaznivcov v USA fandí aj Chelsea, Liverpoolu, Arsenalu, Manchestru United, Manchestru City či Tottenhamu Hotspur. V zámorí vo všeobecnosti platí, že si ľudia radi pozrú akýkoľvek šport. Musí byť zaujímavý, dramatický, pútavý a musí obsahovať aj „nešportovú“ šou. To zatiaľ Premier League v USA spĺňa parádnym spôsobom a očakáva sa, že trend prehlbovania popularity tejto ligy za „veľkou mlákou“ sa bude v dohľadnej dobe zväčšovať.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na anglickú PREMIER LEAGUE