Potterove kúzlo v Chelsea zatiaľ nefunguje: Dostane čas situáciu zvrátiť?

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Keď po prehre s Dinamom Záhreb v skupinovej fáze Ligy majstrov dostal Thomas Tuchel od vedenia Chelsea výpoveď, bolo to veľké prekvapenie. Americkí majitelia vymenovali do funkcie trénera Angličana Grahama Pottera, ktorý urobil z Brightonu, kde dovtedy pôsobil, jeden z najzábavnejších a najkvalitnejších tímov celej Premier League. V modrej časti Londýna to ale zatiaľ nefunguje.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Anglická futbalová Premier League má za sebou prvú polovicu súťaže a témou číslo jeden popri fantasticky hrajúcom Arsenale je jeho londýnsky rival Chelsea FC. Prvý raz od ročníka 2017/2018 mu hrozí, že sa neumiestni v prvej štvorke.

Dôvera aj napriek neúspechom

Súčasná Chelsea na tom nie je dobre. The Blues sú iba tieňom klubu, ktorý v roku 2021 druhý raz vo svojej histórii vyhral prestížnu Ligu majstrov. Treba objektívne napísať, že veľký zásah do stability tímu zo Stamford Bridge urobila majiteľská zmena, keď minulý rok zo známych dôvodov ruského miliardára Romana Abramoviča nahradili americkí majitelia na čele s investorom Toddom Boehlym. Zámorskí podnikatelia chcú, aby Chelsea bola úspešná, ale rozmýšľajú skôr v dlhodobom horizonte.

Chcú vybudovať tím, ktorý bude mladý, dravý a kvalitný, pričom v neposlednom rade pôjde o to, aby CFC vykazovali ročne zisk a nie stratu. Podobný prístup môžeme vidieť aj v Manchestri United či v Liverpoole, pričom fanúšikovia týchto klubov by vedeli o skúsenostiach s americkými majiteľmi hovoriť naozaj dlhé hodiny. Všetky spomínané skutočnosti prispievajú k tomu, že Graham Potter sa nemusí obávať o svoju pozíciu, aj keby Chelsea nepostúpila do nasledujúceho ročníka európskych pohárov.

Zdroj: sussexexpress.co.uk

Boehly a jeho kolegovia mu veria, majú zmapovanú jeho históriu aj úspešnú prácu v konkurenčnom Brightone. Na Stamford Bridge prišli mladé talenty ako Wesley Fofana, Andrey Santos, David Datro Fofana, Carney Chukwuemeka, Benoît Badiashile a Mychajlo Mudryk. Zabudnúť netreba ani na amerického brankára Gabriela Sloninu. Manažment klubu pracuje na posilnení doslova všetkých postov a získava hráčov, u ktorých je veľká šanca, že budú dlhodobo úspešní.

👉  Pozrite si ako dopadol zájazd na zápas Brighton – Chelsea

Mudryk poslednou veľkou akvizíciou

Nový majiteľ je však nesmierne štedrý k tomuto klubu, lebo od leta 2022 doteraz minul na trinásť posíl neuveriteľných 424 miliónov libier. A to ešte nie je zarátaný Christoper Nkuku, ktorý v lete príde z Lipska do Chelsea za približne 50 miliónov libier. Poslednou akvizíciu sa stal Mychajlo Mudryk zo Šachtaru Doneck, hoci dlhé týždne bol spájaný s prestupom do Arsenalu.

Zdroj: goal.com/foto: Getty

,,Veľmi ma teší, že som sa stal súčasťou jedného z najlepších klubov na svete. Budem hrať v najatraktívnejšej a najťažšej lige na svete s mnohými skvelými hráčmi. Takže čaká ma veľké dobrodružstvo a v tomto bode mojej kariéry sa mi nič lepšie nemohlo prihodiť,“
povedal Mudryk na margo svojho prestupu.

Londýnčania s talentovaným 22-ročným krídelníkom podpísali osem a polročný kontrakt. Britské médiá uviedli, že oba tímy ponúkli Šachtaru podobnú sumu, no v prípade Chelsea dostal ukrajinský tím viac peňazí na ruku. Mudryk odohral za Doneck 44 zápasov, v ktorých strelil 12 gólov a pridal 17 asistencií.  Najviac však upútal v zápasoch Ligy majstrov.

Čas ako odpoveď na problémy?

Kvalita, tá súčasná či budúca, Modrým naozaj nechýba. Potter a aj celá Chelsea v tejto chvíli potrebujú čas. V Premier League im momentálne patria priečky v šedom priemere a TOP 4 sa každým kolom viac a viac vzďaľuje, pričom je otázne, ako si CFC bude počínať v osemfinále Ligy majstrov proti kvalitnej Borussii Dortmund.

Zdroj: dailymail.co.uk

Na druhej strane, The Blues majú až neuveriteľne veľkú maródku, ktorá by položila do kolien prakticky akýkoľvek svetový mančaft. Zranení sú ťahúni Reece James a N’Golo Kanté, mimo sú taktiež Edouard Mendy, Ben Chilwell, Raheem Sterling či Christian Pulišić. A to stále nie sú všetci… Predovšetkým straty Jamesa a Kantého sa ukazujú byť kľúčové. Pre predstavu, je to akoby Liverpoolu chýbali Salah či Van Dijk alebo Manchestru City Haaland s De Bruynem.

Existuje niekoľko pádnych dôvodov, prečo sa Chelsea nedarí, a prečo sa jej zrejme do konca ročníka 2022/2023 dariť ani nebude. Na druhej strane, je potrebné, aby Potterova družina zaznamenávala aspoň malý progres, keď nie výsledkový, tak aspoň výkonnostný. Fanúšikovia The Blues sú totiž zvyknutí na výhry, úspechy a mentalitu šampiónov. Ak tieto faktory v ich fungovaní nebudú zastúpené, pánovi Potterovi nepomôžu ani neviditeľný plášť, bazový prútik, kameň oživenia či iné magické predmety.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na CHELSEA FC