PL Focus #23: Gólové hody v 23. kole

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Góly sú korením futbalu. Víkend priniesol niekoľko pozoruhodných výsledkov, výkonov i kanonád.

Na Moulinex Stadium ich padlo 7 (Wolves – Leicester 4:3), ale hetrikom sa blysol najmä Diego Jota. Stal sa iba druhým Portugalčanom po Cristianovi Ronaldovi, ktorý to v Premier League dokázal.

Na Anfielde to bol infarktový duel Liverpoolu s Crystal Palace s výsledkom 4:3. Roy Hodgson už dokázal všeličo, ale klobúk dole pred výkonom jeho zverencov. Po skalpe Manchestru City to hostia takmer dokázali aj na Anfielde. Dať skvele fungujúcej obrane „The Reds” doma tri góly je výnimočné. Body z toho napokon síce neboli, ale dráma až do poslednej sekundy áno.

A rekord pre Kloppovcov navyše, ako bonus za vydreté a veľmi cenné víťazstvo – Liverpool skóroval doma gól s poradovým číslom 1000 len ako tretí klub histórie celej súťaže.

Rakúšan Ralph Hasenhüttl nakopol Southampton vo veľkom štýle. Z 8 duelov vyhral štyri, iba pre porovnanie, jeho predchodca Mark Hughes dokázal v 22 zápasoch vyhrať iba trikrát. Svätci tak zabudli na temné obdobie a stúpajú v tabuľke stále vyššie.

Bitka o Londýn mala iba jeden tím, ktorý hral a chcel uspieť. „The Gunners” sfúkli „The Blues” prekvapujúco hladko, keď už po 20 minútach mohli vyhrávať 4:0. Hostia prestížne derby nezvládli ani herne, ani mentálne. Namiesto toho, aby zvýšili výhrou svoj náskok na deväť bodov, z Emirates odchádzali iba s jednou strelou na bránu.

Bezduchý výkon Chelsea robí starosti fanúšikom i manažérovi Sarrimu, ktorý verí, že ich nakopne a spasí príchod Gonzala Higuaína z AC Miláno. Naopak Unai Emery postavil víťaznú zostavu, stiahol náskok na elitné kvarteto na hrateľné 3 body a vyhecoval mančaft opäť k presvedčivému výkonu.

Ten predviedol najmä domáci kapitán Laurent Koscielny, ktorý sa stal vôbec prvým obrancom v histórii klubu, ktorý dal už 20 gólov a skóroval v každej zo svojich deviatich sezón v jeho drese! Ak si niekto zaslúžil „standing ovation“, tak to bol po ťažkej operácii achilovky práve tento sympatický veterán. Francúz prišiel o MS v Rusku, o 10 mesiacov klubovej kariéry, ale nie o svoju kvalitu a spoľahlivosť.

Škoda ťažkého zranenia Héctora Bellerina, ktorý sa pridal na súpisku zranených až do konca sezóny k Dannymu Wellbeckovi a Robovi Holdingovi.

Ligový maratón vystrieda 4. kolo FA Cupu aj s pozvánkou na piatkový mimoriadne atraktívny súboj gigantov tejto súťaže. Rekordér (13 trofejí) v ňom vyzve druhého najúspešnejšieho (12 trofejí).

Žreb bol nemilosrdný, pretože jeden z top favoritov skončí, o to väčší náboj bude mať súboj večných rivalov, ktorí spoločne vyhrali slávny pohár až 25-krát!

Sledujte duel Arsenal FC – Manchester United v piatok od 21:00 exkluzívne na DIGI Sport!

Góly kola

Povedzte mi, ako mám svojim deťom vysvetliť, že z tohto uhla skóroval Marcus Rashford. Červený diablik si užíva pozíciu na hrote a potvrdil to aj proti Brightonu. Fabian Schär sa vyhecoval proti Cardiffu a stal sa prvým obrancom Newcastlu od roku 1996, ktorý v jednom zápase zaznamenal dva góly. Hlavne prvý zásah pripomínal supersólo Lionela Messiho. Alex Lacazette získal práva na chvastanie v derby zápase s Chelsea a Callum Wilson strelil už svoj dvanásty gól v tejto sezóne, ak rátame všetky súťaže. Bez neho to Bournemouthu jednoducho neladí.

Zákroky kola

Kasper Schmeichel robil čo bolo v jeho silách, ale superofenzíve Wolves napokon neodolal. Najväčšou brankárskou hviezdou kola bol ale Tom Heaton, ktorý vychytal nulu na Vicarage Road a zahral sa tak na de Geu, keď futbalistov Watfordu privádzal do zúfalstva. Southampton postupne stúpa v tabuľke a nie je to náhoda. Nový manažér a takisto aj skvelé zákroky Alexa McCarthyho pomáhajú svätcom k lepším výsledkom.

Hráč kola

Diogo Jota bol streleckým hrdinom vlkov v súboji s líškami. Wolverhampton sa nezmieril s remízou 3:3 a šikovný Portugalčan strelil v 93. minúte rozhodujúci gól. Vo farbách Wolves zaznemanal svoj premiérový hetrik.

Sumár kola

PROGRAM PRIAMYCH PRENOSOV ZO 4. KOLA FA CUPU

Piatok 25.1.
20:40 DS3 Bristol City – Bolton Wanderers (komentuje F. Mentel)
20:55 DS1 Arsenal – Manchester United (M. Lukáč)

Sobota 26.1.
13:25 DS2 Accrington Stanley – Derby County (F. Mentel)
15:55 DS4 Manchester City – Burnley (M. Lukáč)
18:25 DS4 Millwall – Everton (M. Skáčik)
20:40 DS3 AFC Wimbledon – West Ham (M. Skáčik)
Extra GO DS7 15:55 Newcastle United – Watford

Nedeľa 27.1.
16:55 DS4 Crystal Palace – Tottenham (M. Lukáč)
18:55 DS4 Chelsea – Sheffield Wednesday (M. Lukáč)

Pondelok 28.1.
20:40 DS2 Barnet – Brentford (F. Mentel)