PL Focus #11: Emeryball funguje. Desaťzápasová séria pokračuje

Premier League Focus je pravidelnou rubrikou televízie DIGI Sport

Rok 2018 je pre Arsenal prelomovým a mimoriadne turbulentným. Vojnu o ovládnutie klubu vyhral Kroenke, po 22 rokoch odišiel ikonický Wenger a po desiatich výkonný riaditeľ Gazidis, aby sa tým ukončil proces transformácie a veľkých zmien.

Slávny veľkoklub tak do ďalších rokov povedie nový manažment, ktorý pri výbere nového trénera (už nie manažéra) vsadil na húževnatého a ambiciózneho Unaia Emeryho. Iba málokto predpokladal, že po pár mesiacoch kanonieri oprášia staré spomienky na víťazné série, aké zaznamenali v minulosti.

Niečo v tom mančafte je. Po prvých 30 minútach pondelkovej dohrávky mohli s Leicesterom prehrávať 0:2, ale po smolnom vlastnom góle Bellerina dokázali otočiť, keď sa zase hecli a blysli výstavnými gólmi do koncoročného výberu sezóny. Kapitán Özil dirigoval veľký obrat s dokonalým prehľadom a vyslúžil si standing ovation, Leno podržal tím senzačnými zákrokmi a striedajúci Aubameyang vyšperkoval svoje pozoruhodné štatistiky: 22 ligových duelov a 21 bodov za 16 gólov a 5 asistencií.

Özil si tak doprial k oslave 30. narodenín aj 30. gól , aby sa zároveň stal najlepším Nemcom v histórii súťaže. Výkon i forma kanonierov sú pekným darčekom aj pre Wengera, ktorý na torte sfúkol 69 sviečok.

Londýnske trio Chelsea, Arsenal i Tottenham majú zhodne po 21 bodov, čo sľubuje mimoriadne napínavý súboj o elitnú Big4. Na opačnej strane ligovej tabuľky stúpa nervozita. Fulham minul extrémne veľa libier, takže Slaviša Jokanovič dostal 2 zápasy ako ultimátum. O vôbec prvé ligové víťazstvo hrajú trápiaci sa Huddersfield, ale najmä Dúbravkov Newcastle. Pre skúseného Benitéza tak začína záchranárska misia a pokračuje tichá vojna s majiteľom klubu.

Októbrovú ponuku z kolísky futbalu ukončíme atraktívnou pondelkovou dohrávkou. Ešte stále nie na novom štadióne Spurs, ale vo Wembley. Oba tímy zdobí útočná hra, takže očakávame ofenzívny futbal a skvelý zápas. Duel Tottenhamu s Manchestrom City môžete sledovať exkluzívne na DIGI Sport 4.

Góly kola

Kanonieri predviedli pri obrate proti Leicesteru nádherné góly, pri ktorých hviezdil najmä Aubameyang. Andre Schurrle z Fulhamu opäť ukázal svoju pravačku, projektil Etienne Capouea prispel k výhre Watfordu, Fernandinho vymetal pavučiny v bráne svojho exspoluhráča Joea Harta, Anthony Martial bol na Stamford Bridge pri chuti a Riyad Mahrez sa stále viac hlási o miesto v základe ManCity.

Zákroky kola

Bernd Leno rázne bojuje o post jednotky v Arsenale, Hugo Lloris je naďalej veľkou oporou Tottenhamu, k zisku bodu Manchestru United na Stamford Bridge prispel aj David de Gea, neprekonateľnou prekážkou pre hráčov Newcastlu bol brankár Brightonu Mathew Ryan, Jordan Pickford z Evertonu sa zaskvel chytenou jedenástkou a Joe Hart napriek piatim gólom vo svojej sieti zachránil Burnley od ešte väčšieho výprasku od jeho bývalého klubu ManCity.

Hráč kola: Anthony Martial (Manchester United)

V šlágri kola, o ktorý sa postarali Chelsea a Manchester United, zažiarilo najmä jedno meno. Anthony Martial sa postaral o oba góly červených diablov a výrazne tak prispel k tomu, že Mourinhovci si odviezli zo Stamford Bridge bod.

Sumár kola

PROGRAM PRENOSOV NA DIGI SPORT 4

Sobota 27.10.
18:30 Leicester – West Ham United (komentuje M. Skáčik)
20:30 Záznam Liverpool – Cardiff (komentuje M. Lukáč)
22:30 Záznam Southampton – Newcastle (komentuje M. Skáčik)

Nedeľa 28.10.
14:30 Crystal Palace – Arsenal (komentuje M. Lukáč)
17:00 Manchester United – Everton (komentuje M. Lukáč)

Pondelok 29.10.
21:00 Tottenham – Manchester City (komentuje M. Skáčik)