Nominácia SR: Calzona chváli Polievku, verí, že nám v útoku pomôže

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona premiérovo nominoval na ostré kvalifikačné zápasy o postup na ME 2024 do Nemecka 25 hráčov. Slováci sa stretnú vo štvrtok 23. marca o 20.45 h v Trnave s Luxemburskom a v nedeľu 26. marca o 20.45 h v Bratislave s Bosnou a Hercegovinou.  Samozrejme, aj táto  nominácia talianskeho trénera vyvolala rôzne reakcie a ohlasy.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Po dlhšom čase návrat Vavra a Maka

Do slovenského tímu sa po dlhšom čase vracajú stopér Denis Vavro a Róbert Mak. Calzona vyhovel volaniu širokej verejnosti, aby konečne nominoval aj jedného z najlepších hráčov Fortuna ligy, útočníka Dukly Banská Bystrica Róberta Polievku.

,,Páči sa mi tento hráč, lebo má viaceré výborné vlastnosti, za svoje stabilné kvalitné výkony si nomináciu zaslúžil, verím, že nám v útoku pomôže,“
vraví Calzona.

Okrem neho z domácej súťaže sú v kádri obranca Vernon de Marco a stredopoliar Juraj Kucka zo Slovana Bratislava. Naopak, chýba Vladimír Weiss ml., najlepší hráč Fortuna ligy za rok 2022.  Calzona to odôvodnil taktickým zámerom a hlavne tým, že do ofenzívy a na kraje ihriska má dosť kvalitných hráčov.

Kapitán Škriniar má zdravotné problémy

Calzona z doterajších štyroch stretnutí zo slovenským mužstvom má bilanciu 0-3-1, vystriedal v nich 26 hráčov a z nich kompletnú minutáž mali iba Milan Škriniar, Ľubomír Šatka a Stanislav Lobotka. Je to pochopiteľné, že dal priestor takému vysokému číslu, lebo chcel smerom do kvalifikácie ME 2024 vidieť v akcii čo najviac nominovaných hráčov. Starosti mu robí zdravotný stav kapitána Milana Škriniara, ktorý sa momentálne viac venuje iným športom, hlavne plávaniu a bicyklovaniu. Fit nie je ani pilier obrany RCD Mallorca, Martin Valjent.

Zdroj: teraz.sk/foto: Lukáš Grinaj(TASR)

Problémom je nízka minutáž niekoľkých hráčov

Calzona povedal, že jeho realizačný tím sleduje okolo 82 slovenských hráčov. Navštívili deväť krajín a videli naživo 47 zápasov v deviatich krajinách, napríklad v Holandsku, Nemecku, Taliansku, Belgicku, či Poľsku. Na druhej strane v nominácii je niekoľko hráčov s nízkou minutážou vo svojich kluboch. Brankár Dúbravka je bez zápasovej praxe, jeho kolega Marek Rodák chytá iba v FA Cupe.

Z obrancov Peter Pekarík prakticky nehráva, Ľubomír Šatka odohral od decembra 60 minút, Róbert Boženík  v novom roku 107 minút, Norbert Gyömbér býva často zranený a Erik Jirka v Plzni zbiera iba málo minút ako náhradník. Naopak, dobré správy idú o hre Ondreja Dudu a Lukáš Haraslín zažíva v Sparte strelecký boom. A o skvelom Stanislavovi Lobotkovi sa nemusíme baviť, lebo jeho Neapol neohrozene kráča za suverénnym majstrovským titulom.

Konečne sa čakajú aj dobré výsledky

S čistým svedomím však môžeme povedať, že Francesca Calzonu doslova pohltila práca trénera reprezentácie Slovenska. So svojimi spolupracovníkmi každý víkend  podrobne mapujú a vyhodnocujú výkony množstva našich hráčov. Tréner im  vštepil nové prvky a teraz sa od mužstva čaká, že zlepšujúci sa herný prejav pretaví aj dobrých výsledkov. Najbližšie to môže dokázať v prvých dvoch zápasoch kvalifikácie ME 2024 proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine!

Zdroj: FB/sfzofficial

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SLOVENSKÚ FUTBALOVÚ REPREZENTÁCIU