Na slovenskú lavičku prichádza Spalettiho pravá ruka

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Trvalo to oveľa dlhšie, ako sa očakávalo, ale nakoniec Slovenský futbalový zväz (SFZ) v utorok 30. augusta  oznámil, že novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie bude Talian Francesco Calzona. SFZ  podpísal kontrakt s 53-ročným Talianom  do 31. decembra 2023 s tým, že v prípade postupu na ME 2024 sa automaticky predĺži aj na EURO.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Prvý raz máme trénera, ktorý nehovorí po slovensky

Po Pavlovi Hapalovi, ktorý viedol náš národný tím od 24. októbra 2018 do 16. októbra 2020 je druhým zahraničným lodivodom v ére samostatnosti. Päťdesiattriročný taliansky odborník bol naposledy asistentom kouča Luciana Spallettiho v klube SSC Neapol zo Serie A a hlavným trénerom sa stal prvýkrát vo svojej kariére. Vôbec prvý raz v histórii máme trénera, ktorý nehovorí slovensky.

Dobré referencie od Hamšíka a Lobotku

„V Neapole bol špecialistom na defenzívu. A na tréningu využíval drony,“opísal ho taliansky novinár Giovanni Frezzetti.

Calzona má za sebou pestrý príbeh, futbal ho začal živiť až po tridsiatke. Pravda, nemá síce taký bohatý a úspešný životopis, ako iní úspešní talianski tréneri, Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Antonio Conte, Massimiliano Allegri, Roberto Mancini a ďalší, ale už len to, že pochádza z krajiny štvornásobných majstrov sveta a úradujúcich majstrov Európy je pre slovenský futbal veľké vyznamenanie.

Mimochodom, s myšlienkou angažovať tohto trénera neprišiel žiadny z členov výkonného výboru SFZ. Na začiatku bol dnes už bývalý reprezentačný kapitán Marek Hamšík, ktorý Taliana vrelo odporučil. Dobré referencie mu dal aj Stanislav Lobotka. Oboch Slovákov spojila s Calzonom spolupráca v SSC Neapol.

 

Kocian: Treba veriť tomuto projektu 

Bývalý šéf lavičky slovenského národného tímu Ján Kocian hovorí, že len čas ukáže, či Calzona bude tým správnym mužom pre našu reprezentáciu. „Z môjho pohľadu herná disciplína sa buduje od obrany a keďže je známy prepracovanou defenzívou, tak sa ju bude snažiť vštepiť hráčom do krvi,“ dodáva Kocian.

Podľa skúseného lodivoda nový tréner musí dať reprezentácii herný štýl, musí spoznať infraštruktúru, ľudí, hráčov i mentalitu. Ako príklad uvádza maďarskú reprezentáciu, ktorú trénuje Talian Marco Rossi, ktorý tiež predtým nemal veľké meno, pôsobil v menej známych kluboch a s reprezentáciou zaznamenal veľký výkonnostný vzostup.

Bude musieť veľa vecí zmeniť a zlepšiť

Nového trénera čaká kopec práce, najbližšie sa s mužstvom stretne už v septembri počas dvoch záverečných stretnutí D-skupiny Ligy národov. Ako je známe, Slováci už zrejme prišli o šancu postúpiť do B-divízie, keď v júnových zápasoch doma i vonku podľahli Kazachstanu.

Calzona bude teda už pripravovať svojich nových zverencov na budúcoročnú kvalifikáciu ME 2024. Musí veľa vecí zmeniť a zlepšiť. Uvidíme, či sa v reprezentácii ocitnú aj poslední mohykáni z MS 2010 v JAR Peter Pekarík, Juraj Kucka a Vladimír Weiss mladší, ktorého však v poslednom období v dobrej forme brzdia zranenia.

Najviac nás trápi hrot útoku

Slovenská reprezentácia už dlhšie zápasí s viacerými problémami. Otázne je, kto nahradí na pravej strane postupne odchádzajúceho Pekaríka, alternatíva chýba aj na ľavom kraji obrany k Hanckovi, ktorý je pôvodným povolaním stopér.

Rovnako bude musieť Calzona nájsť medzi slovenskými futbalistami tvorcu hry, ktorý nám po odchode Mareka Hamšíka do reprezentačného dôchodku citeľne chýba. Najviac však slovenských reprezentantov tlačí topánka na hrote útoku – viac gólov sa čaká od Almásiho, Boženíka či Strelca.

Hrať s veľkou vášňou a vyhrávať

Francesco Calzona určite prinesie do nášho futbalu známu taliansku disciplínu a systémové veci pri pressingu. Slovenský fanúšik chce vidieť hrať reprezentačné mužstvo s veľkou vášňou a túžbou vyhrávať. Nový tréner, aj keď je expertom na defenzívu, by mal nastoliť taký systém, ktorý bude prispôsobený typológii hráčov a jedine keď ukáže oveľa väčšiu odvahu a flexibilitu, tak vtedy sa môžeme posunúť dopredu.

Chceli by ste vidieť v akcii slovenskú reprezentáciu pod vedením nového kormidelníka? Na našom webe nájdete ponuku vstupeniek aj zájazdov na zápasy národného tímu.