Maskoti majstrovstiev sveta vo futbale: Kreativite sa medze nekladú

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Aké by to boli majstrovstvá sveta bez poriadneho maskota? Momentálne prebieha šampionát v Katare, ktorý nám spríjemňuje milý duch (aj keď to nie je úplne duch, čítajte ďalej) menom La’eeb. Hovoria vám ale niečo mená ako Ciao, Zakumi, Gauchito alebo Stryker?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Všetko odštartovali Angličania

Vôbec prvého maskota svetových šampionátov datujeme do roku 1966, kedy sa majstrovstvá konali v Anglicku, pričom tento turnaj je dodnes jedinými MS, ktoré sa Angličanom podarilo vyhrať. Ktovie, možno im k tomu dopomohol aj lev menom Willie, ktorý nielen, že podujatie spríjemnil, ale stal sa aj priekopníkom medzi maskotmi. O štyri roky neskôr v Mexiku sa tejto úlohy zhostil chlapček menom Juanito, rok 1974 v Západnom Nemecku patril dvojici Tip a Tap.

Maskoti si pomaly ale isto začali získavať silnú pozíciu, pričom časom si fanúšikovia bez ich prítomnosti majstrovstvá sveta ani len nevedeli predstaviť. V Argentíne 1978 to bol Gauchito, pamätníci si zas dodnes pamätajú MS 1982 v Španielsku a maskota menom Naranjito. Jeho meno môžete preložiť do slovenčiny ako „malý pomaranč“ a presne ním aj bol.

Na Božiu ruku Diega Maradonu v Mexiku 1986 dohliadal pre zmenu maskot Pique, ktorému nechýbalo sombrero a tradičné fúziky. Zatiaľ čo maskoti v 70. a 80. rokoch mali skôr tradičnejšie prvky, roky 90. a nulté priniesli moderné kroky a maskotov, ktorí po viacerých stránkach prekvapili.

👉 Zájazd na futbalové MS v Katare 2022 🇶🇦

Taliansko prinieslo novinku

To, že maskot šampionátu v Taliansku v roku 1990 dostal meno Ciao podľa tradičného pozdravu tejto krajiny, to prekvapenie nebolo. Avšak, tento maskot bol prvým, ktorý nemal tvár. O 4 roky neskôr v USA, sme sa dočkali ďalšej novinky, maskota, ktorým bol pes Stryker, vybrali samotní fanúšikovia, pričom ich zapojenie do procesu sa ukázalo ako výborný krok. Na Francúzsko 1998 a Footixa či na MS 2002 v Južnej Kórei a v Japonsku a na trojicu Ant, Kaz a Nik si pamätáte?

V Nemecku v roku 2006 nás turnajom sprevádzal Goleo, v Južnej Afrike v roku 2010 to bol legendárny leopard Zakumi. Brazílsky Fuleco v roku 2014 bol veľmi originálny a ruský Zabivaka na MS 2018 sa taktiež tešil popularite. V Katare nám turnaj spríjemňuje La’eeb, ktorý síce pôsobí ako duch, ale je inšpirovaný odevom menom keffiyeh, čo je tradičná pokrývka hlavy arabských mužov.

📽️ VIDEO: Maskot La’eeb 🇶🇦

Všeobecne platí formulka, že pri tvorbe maskotov sa originalite medze neklamú. Každopádne, aj keď maskotom môže byť ktokoľvek či čokoľvek, je dôležité, aby ho organizátori dobre odprezentovali a ľuďom včas a podrobne vysvetlili, čo má maskot symbolizovať a čím je inšpirovaný. Častokrát sa dá o danej krajine dozvedieť niečo zaujímavé.