Manchester United verzus Arsenal: Rivalita, ktorá sa dedí po generácie

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Manchester United a Arsenal, to je rivalita, ktorá sa medzi týmito dvoma klubmi tiahne už od roku 1919. Potom sa výrazne rozostrila okolo 90. rokov 20. storočia a na začiatku 21. storočia, keď Sir Alex Ferguson a Arséne Wenger rok čo rok spoločne bojovali o anglické tituly. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Historicky najúspešnejším anglickým klubom je Manchester United, ktorý získal 20 ligových titulov, Arsenal 13. Na svoju ďalšiu trofej z Premier League však čakajú na Old Trafford od sezóny 2012/2013 a na Emirates Stadium od ročníka 2003/2004, keď ešte hrali na ikonickom Highbury.

Manchester hrá o česť, Arsenal o titul

Nemá zmysel sa klamať, Manchester United nemá dobrú sezónu. V domácej lige bojujú o to, aby sa kvalifikovali aspoň do Európskej konferenčnej ligy, zatiaľ čo v Lige majstrov sa im na jeseň nepodarilo postúpiť zo skupinovej fázy. Napriek tomu je stále o čo bojovať a v hre zostáva predovšetkým česť klubu.

Červených diablov totiž ešte čaká manchesterské derby proti Cityzens vo finále FA Cupu v londýnskom Wembley a domáca ligová rozlúčka s nenávidenými rivalmi zo severného Londýna. Takže tím okolo kapitána Bruna Fernandesa určite nepredákožu lacno.

Arsenal momentálne prežíva dobré obdobie. Pod vedením trénera Mikela Artetu už druhú sezónu po sebe bojuje s hegemónom Manchestrom City o anglický titul. V tomto ročníku sa po siedmich rokoch vrátil do Ligy majstrov a po 14 rokoch sa prebojoval medzi posledných osem tímov. Tím okolo kapitána Martina Odegaarda sa stále zlepšuje, ale ešte musí začať útočiť na trofeje.

Verní fanúšikovia a elektrizujúca atmosféra na Old Trafford

Divadlo snov sa naposledy v tejto sezóne zaplní. Fanúšikovia Manchestru United sú jedni z najvernejších a najlepších v lige a ukázali to aj pri výbuchu svojich miláčikov na pôde Crystal Palace. Hoci červení diabli prehrali v Selhurst Parku 0:4, ich priaznivci povzbudzovali až do posledných minút. To je pravý anglický futbal!

A rovnakú atmosféru dokážu vytvoriť v každom domácom zápase na Old Trafford – súboj s Arsenalom bude posledným domácim v tomto ročníku. Otázkou teda je, či to náhodou nebude aj posledný domáci zápas vo farbách Manchestru United pre manažéra Erika ten Haga, ktorý už dve sezóny nedokázal presvedčiť vedenie klubu a vzhľadom na zmenu majiteľa sa špekuluje o jeho možnom odchode.

Sir Alex Ferguson vs. Arséne Wenger

Rivalita medzi Arsenalom a Manchestrom United je obrovská. Najmä na prelome tisícročí, keď na lavičkách sedeli Sir Alex Ferguson a Arséne Wenger, oba kluby dominovali Anglicku a rok čo rok bojovali o najvyššie priečky. Teraz síce žijeme v ére Manchestru City, ale rivalita medzi Kanoniermi a Červenými Diablami pretrváva.

United zaznamenali svoje najvyššie víťazstvo v auguste 2011, keď deklasovali svojich súperov 8:2. Hrdinom tohto debaklu na Old Trafford bol strelec hetriku Wayne Rooney. Za United vtedy hral aj Jonny Evans, ktorý sa vrátil do klubu svojho srdca a možno si zahrá aj v tohtoročnom odvetnom zápase.

Mimochodom, Robin Van Persie, ktorý vyhral tabuľku strelcov Premier League za Arsenal (30 gólov v sezóne 2011/12) a po pikantnom prestupe do konkurenčného tábora aj za United (26 gólov v sezóne 2012/13), korigoval vtedy prehru Arsenalu. Rooney je najúspešnejším strelcom v týchto vzájomných zápasoch, zatiaľ čo Ryan Giggs v nich nastúpil najviackrát.

Najväčšie prestupy medzi týmito rivalmi

  1. George Graham (1966-72 Arsenal, 1972-74 Manchester United)
  2. Robin van Persie (2004-12 Arsenal, 2012-15 Manchester United)
  3. Alexis Sánchez (2014-18 Arsenal, 2018-20 Manchester United)
  4. Jimmy Rimmer (1965-74 Manchester United, 1974-77 Arsenal)
  5. Mikael Silvestre (1999-2008 Manchester United, 2008-10 Arsenal)
  6. Danny Welbeck (2008-14 Manchester United, 2014-19 Arsenal)