Ligue 1 ponúka nezabudnuteľnú atmosféru: Fanúšikovia, ktorí by za svoj klub aj dýchali

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Najvyššia ligová súťaž úradujúcich vicemajstrov sveta ani zďaleka nie je iba o hviezdami nabitom Paríži Saint-Germain. Vo francúzskej Ligue 1 môžete nájsť pútavé zápasy, neprehliadnuteľné talenty a jedinečných fanúšikov, ktorých napríklad v anglickej Premier League neuvidíte.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Dvere majú otvorené všetci

Na štadiónoch vo Francúzsku môžete spozorovať skutočne široké spektrum priaznivcov. Na rozdiel od Premier League, ktorá dbá na to, aby na tribúnach neboli prítomné svetlice či zoskupenia ultras, ktoré by mohli spôsobiť v problémy, v Ligue 1 je to inak. Francúzsku najvyššiu súťaž sprevádzajú emotívne pokriky, veľké choreá a nechýba ani pyrotechnika.

Z času na čas sa vyskytnú komplikácie, ale vo všeobecnosti platí, že zápasy Ligue 1 sprevádza naozaj fantastická atmosféra. Pritom nezáleží na tom, či práve PSG hostí Lyon, alebo nastúpi Lens proti Štrasburgu. Táto ligová súťaž neraz ponúka vyrovnané duely, ktoré sa rozhodujú až v samom závere. Fanúšikovia často ani nevedia, o čo prichádzajú, keď si Ligue 1 nenaladia.

Vernosť ako základná črta

Vo Francúzsku platí, že nikto nie je väčší ako klub. Svoje by o tom vedel hovoriť Neymar, ktorému svojho času fanúšikovia Paríža Saint-Germain dali jasne najavo, že ak nezmení svoje správanie, v klube skončí. PSG môže na prvý pohľad pôsobiť ako umelo vybudovaný klub, ale opak je pravdou. Priaznivcov má dlhoročných a verných, i keď je pravdou, že fanúšikovská základňa sa po príchode katarských investorov poriadne nafúkla.

Výhoda domáceho prostredia v Ligue 1 nie je iba mýtom, je to platný fakt, o čom sa neraz vedia rôzne európske veľkokluby presvedčiť v zápasoch Ligy majstrov či Európskej ligy. Fantastická atmosféra je napríklad v Marseille, kde hľadisko počas duelov priam pulzuje. Priaznivci štadióny vo Francúzsku zapĺňajú v hojnom počte, a keď sa im niečo nepáči, dávajú to veľmi hlasno najavo. Časté sú aj protesty. Keď Saint-Etienne zostupoval do druhej ligy, fans sa podarilo vtrhnúť na ihrisko.

Pulzujúca popularita, ktorá rastie

Najpopulárnejším klubom vo Francúzsku je v tejto chvíli Paríž Saint-Germain. Nie je to prekvapenie, keďže hrajú v hlavnom meste a majú vo svojom kádri mená ako Kylian Mbappé, Škriniar, Ramos Gonçalo, Dembelé alebo vychadzajúca hviezda Zaire-Emery Warren. Na druhom mieste je AS Monako. „Kniežatá“ sú nielen pútavým klubom, ktorý produkuje rok čo rok viacero talentov, ale aj zaujímavou turistickou destináciou, čo im pridáva na popularite. Tretia priečka patrí tradičnému Olympique Marseille, nasledujú Olympique Lyon a LOSC Lille.

K najsledovanejším klubom v krajine musíme započítať aj AS Saint-Etienne (aj napriek ťažkým časom), OGC Nice, Girondins de Bordeaux, Nantes či Rennes. Zo svetového pohľadu sa hovorí najmä o štvorici PSG, Monako, Marseille a Lyon.  Aj vzhľadom na to, že katarskí investori vliali do francúzskeho futbalu a celej Ligue 1 v uplynulých rokoch nesmierne množstvo financií, je na mieste konštatovať, že tamojší futbal je na vzostupe, ktorý bude pokračovať aj naďalej.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na PSG