Šok dekády v F1: Lewis Hamilton posilní Ferrari. Spustil sa kolotoč

4 minúty čítania

Lewis Hamilton bude jazdiť od sezóny 2025 v talianskej stajni Ferrari. Informácia, ktorá sa stále nezdá byť realitou, ale je ňou. Svetom motoršportu otriasa najväčší transfer uplynulej dekády a zaslúži si, aby sme sa naň pozreli zblízka aj my. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Výmysel, ktorý sa stal realitou

Keď na konci januára rôzne svetové médiá informovali, že Lewis Hamilton skončí v Mercedese a odíde do konkurenčného Ferrari, mnohým fanúšikom Formuly 1 to vyčarilo úsmev na tvári. Prečo by aj nie, bolo to na úrovni toho, ako keby vo futbale Erling Haaland odišiel z Manchestru City do Liverpoolu FC či Jude Bellingham z Realu Madrid do FC Barcelona.

Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že bez vetra sa ani lístok nepohne. Z informácie, ktorá pripomínala novinársku „kačicu“, sa razom stal fakt. „Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team a Lewis Hamilton ukončia na konci sezóny 2024 spoluprácu. Lewis aktivoval v auguste 2023 klauzulu, na základe ktorej ho čaká posledný ročník v našom tíme,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení jedného z najuznávanejších tímov F1.

„Čo sa týka vzťahu tím-jazdec, Lewis sa stal najúspešnejším pilotom v histórii a pozeráme sa na to s veľkou pýchou. Avšak, vedeli sme, že naše pôsobenie skôr či neskôr napíše prirodzený koniec. Akceptujeme Lewisov krok a vzhliadame k výzvam, ktoré prinesie budúcnosť. Teraz nás ale čaká ešte jedna sezóna a na tú sa sústredíme,“ pridal svoj pohľad tímový šéf a CEO Toto Wolff.

A čo samotný Lewis Hamilton? „V tíme som zažil 11 úžasných rokov a som pyšný na to, čo sme spoločne dokázali. Mercedes bol súčasťou môjho života od trinástich rokov. Je to miesto, kde som vyrástol. Odchod z tímu je jedným z najťažších rozhodnutí, aké som musel urobiť. Teším sa na novú výzvu. Mercedesu budem navždy vďačný. V poslednej spoločnej sezóne odovzdám maximum.“

Historický moment

Hamiltonov odchod sa bez diskusií zaradí medzi najväčšie transfery v histórii motoršportu. Mercedes a Ferrari sú dlhoroční rivali a patria medzi popredné tímy Formuly 1. Lewis, ktorý má na svojom konte sedem titulov majstra sveta, čo je spolu s Michaelom Schumacherom najviac spomedzi všetkých pilotov, stojí pred novou výzvou.

V Maranelle vytvorí dvojičku s monackým jazdcom Charlesom Leclercom, Španiel Carlos Sainz si bude musieť hľadať nové pôsobisko. Zatiaľ je priskoro polemizovať o tom, akú chémiu tandem Hamilton – Leclerc prinesie, ale už teraz je jasné, že sa budeme mať na čo pozerať. Charles neustále usiluje o svoj premiérový titul majstra sveta, Hamilton by rád získal titul číslo osem a osamostatnil sa na čele historických tabuliek.

Nový impulz v F1

Hamiltonov presun so sebou priniesol veľké zemetrasenie a otázky. Aká bude jeho posledná sezóna v Mercedese? Aká atmosféra bude panovať vo Ferrari, kde Sainz vie, že po konci ročníka skončí? Taktiež prichádza diskusia o tom, kto Lewisa Hamiltona v Mercedes nahradí a doplní Georgea Russella.

Hovorí sa napríklad o menách ako Esteban Ocon či Alex Albon. Uletenejšie špekulácie skloňujú aj trojnásobného majstra sveta Maxa Verstappena z Oracle Red Bull Racing. Alebo skončí u „Býkov“ Sergio Pérez a pôjde za novou výzvou? Pre Formulu 1 ako celok je toto všetko, čo sa spustilo, výborné.

Ak by aj totiž dominancia Red Bullu na trati pokračovala, s čím sa v sezóne 2024 tak-nejak poočíta, diváci budú mať o čom diskutovať, polemizovať a špekulovať. A to je tým pravým korením, ktoré potrebuje nielen F1, ale každé športové odvetvie.