Kúpanie, historické centrum a futbal. Navštívte Klagenfurt

3 minúty čítania

Len 4 hodiny cesty autom z Bratislavy sa nachádza jedno z najteplejších alpských jazier v Európe a historické centrum trikrát ocenené diplomom pre najlepšie udržiavané námestia.

Klenot na dračom jazere

Legenda hovorí, že v meste kedysi vládol drak, ktorý požieral ľudí a oni tak mizli v bahne. Občania mesta sa sťažovali kniežaťu, ktorý naňho pripravil pascu. Na hradby pripevnil kravu, ktorú chcel drak zjesť. Chytil sa pritom však do pasce a vojaci ho ubili. Bahno vysušili a na jeho mieste postavili základy mesta.

Inak aj názov je symbolický. „Klagen“ totiž znamená sťažovať sa, „Furt“ je bahno. Vrchol dosiahlo mesto v 16. storočí, keď sa stalo hlavným mestom Korutánska. Jeho architektúru mal na starosti taliansky architekt Domenico Dell Alli. V roku 1787 sa do mesta presunulo sídlo arcibiskupa. Od 3. júla 2007 je oficiálny názov mesta Klagenfurt am Worthersee.

Autobusový zájazd na zápas Real Madrid – AC Miláno v Klagenfurte (8. 8. 2021)

Takmer 100 000 ľudí si žije v priam dokonalej kráse. Historické centrum mesta ležiaceho na jazere Worthersee obklopenom prírodou a kopcami. Nečudo, že je často terčom výletov dovolenkárov z celej Európy.

Jazero s teplotou mora a historické centrum

S dĺžkou 17 kilometrov a letnou teplotou 27 stupňov domácim bez problémov supluje úlohu mora. S tou výhodou, že je sladkovodné. Návštevníkom ponúka prírodné, ale aj umelé pláže. Je len na vás, či si vyberiete klasické ničnerobenie alebo výlet jednou z lodí. Aby bol zážitok dokonalý, z centra Klagenfurtu sa na jazero dopravíte úzkym vodným kanálom ekologickou loďou.

Centrum priam dýcha históriou. Aj prechádzkou bez mapy v ruke objavíte desiatky nádherných renesančných nádvorí. Ako celé mesto, aj tie si píšu vlastné príbehy. Obsadili ich butiky, moderné bistrá alebo typické krčmy na oddych po prechodenom dni.

Ak však nemáte dosť histórie ani po prechádzke uličkami mesta, na výber máte z množstva galérií a múzeí – Múzeum moderného umenia, Krajinské múzeum s archeologickými nálezmi z dôb Rimanov alebo Krajinská galéria.

Jednou z najfotografovanejších dominánt mesta je socha draka na Novom námestí. Socha draka Lindwurma s Herculom odkazuje na mestskú legendu, draka však premohla armáda s roľníkom.

Katedrála a farský kostol Sv. Petra a Pavla, komplex barokových budov v centre mesta, patria medzi jeho dominanty. Najstaršou pamiatkou mesta je Knežji kamen. Je to pozostatok rímsko-iónskeho stĺpu s obrovským významom najmä pre Slovincov žijúci v meste.

Mesto má aj svojho maskota. Volá sa Worthersee Mandl, je to trpaslík a jeho sochu nájdete pri farebnom bazéne s vodou. Kde inde, keďže podľa ďalšej legendy práve on vytvoril jazero Worthersee.

Či už hľadáte zábavu, oddych pri jazere, architektúru alebo atmosféru prímorského mestečka, výlet do Klagenfurtu vás nesklame. Ide o výbornú destináciu na krátkodobý, ale aj dlhodobý výlet pre celú rodinu. Len pár hodín cesty od Slovenska leží miesto, ktoré s obľubou vyhľadávajú turisti z celej Európy. Tak prečo to nezažiť na vlastnej koži?

V nedeľu 8. augusta ožije Klagenfurt futbalom. Pricestujú sem svetoví giganti a aktuálni vicemajstri svojich líg. Predsezónnu formu tu v prípravnom zápase bude ladiť Real Madrid – AC Miláno. Využite ideálnu šancu – spojiť svetový futbal s cestovateľským zážitkom.