Keď hrá Real Madrid, zastaví sa čas: Futbal v Španielsku s miestnymi má osobité čaro

3 minúty čítania

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké môže byť sledovanie zápasu futbalového giganta priamo v meste, z ktorého daný klub pochádza? Turistika za športom totiž nemusí smerovať výhradne na štadión, ale zaujímavou možnosťou môže byť vyraziť do ulíc. My sme to vyskúšali v Madride.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Madrid bol v Mníchove, my sme boli v Madride

Počas prvého semifinálového zápasu Ligy majstrov medzi Bayernom Mníchov a Realom Madrid (2-2) sme boli v španielskej metropole. Keby hral Biely Balet doma, na tomto mieste by ste čítali zážitky z nového štadióna Santiago Bernabeu (fotografia nižšie). Avšak, zverenci Carla Ancelottiho sa nachádzali v Bavorsku, kde sa snažili priblížiť postupu do finále Champions League.

Preto sme sa rozhodli, že vyskúšame sledovanie zápasu Realu Madrid v madridských uliciach a v podnikoch. O španielskych priaznivcoch a ich zanietení je toho známeho mnoho. Je však predsa len iné o tom počúvať ako to zažiť na vlastnej koži. Tak sme to išli otestovať do centra Madridu.

Nie je nič dôležitejšie

Keď hrá Real Madrid, máte pocit, že v niektorých častiach hlavného mesta Španielska v tej chvíli nie je nič dôležitejšie. Obrovské množstvo ľudí chodí po uliciach v dresoch už niekoľko hodín pred zápasom, pričom nezáleží na tom, či sú to muži, ženy, dôchodcovia alebo deti. Fandia všetci, bez rozdielu veku. Vidíte partie s nákupom, ktoré sa chystajú na spoločné pozeranie, vidíte davy priaznivcov, ktoré hľadajú stôl v početných baroch, krčmách či reštauráciách.

Vysielanie duelu je povinnosť, veľkoplošné obrazovky či plátna sú vítaným bonusom. Niektoré prevádzky sú plné už od šiestej či siedmej, pričom úvodný výkop bol naplánovaný až na 21:00. A Biely Balet v akcii nesledujú len jeho fanúšikovia, ale aj podporovatelia Atlética, Getafe či Barcelony. Tí pre zmenu chcú vidieť ako Pusinky prehrajú. Keď hrá Real Madrid, pozerajú všetci.

Pivo, tapas a futbal

Preplnené podniky, v ktorých sa nesedí len pri stoloch a na bare, ale aj na schodoch (respektíve sa nesedí vôbec), dokážu vytvoriť naozaj výbornú atmosféru. Jasné, nie je to futbal na štadióne, ale je to niečo iné, čo je hodné zažitia. Fandí sa, kričí sa, debatuje sa, rozoberá sa nielen výkon Realu, Bayernu, ale aj rozhodcu. K tomu čapované pivo, tradičné tapas či burgre alebo paella.

Nezáleží na tom, odkiaľ pochádzate, šport má svoj vlastný medzinárodný jazyk. Ľudia si futbal užívajú a to je jeho prvotným cieľom, no nie? Ak sa vám teda niekedy stane, že sa ocitnete v meste, kde sídli jeden z TOP klubov sveta a bude práve hrať, či už vonku alebo doma, no nebudete mať vstupenky na štadión, môže byť práve takáto pozeračka vhodnou alternatívou aj pre vás.