Ján Kocian: Prepásli sme veľmi dobrú šancu postúpiť na MS 2022

4 minúty čítania

Ján Kocian má za sebou veľkú hráčsku a trénerskú minulosť. Rodák zo Zlatých Moraviec odohral za Duklu Banská Bystrica 212 zápasov a zaznamenal 20 gólov. V roku 1988 prestúpil do nemeckého klubu FC St. Pauli. Za česko-slovenskú reprezentáciu nastúpil na 26 zápasov. Hral aj na MS 1990 v Taliansku, kedy sa stal aj Futbalistom roka. Trénoval na Slovensku, v Česku, Nemecku, Rakúsku,  Číne, Poľsku, viedol reprezentáciu Slovenska (2006-2008) a tiež reprezentáciu Jemenu.  S Jánom Kocianom sme sa porozprávali o neúspešnej kvalifikácii Slovenska v bojoch o postup na MS 2022.

Slovensko v tejto kvalifikácii MS 2022 prepáslo obrovskú šancu, lebo táto generácia hráčov zložená z mladých a aj skúsených hráčov mohla aspoň v baráži bojovať o postup  do Kataru. Čo si o tom myslíte?

Po žrebe kvalifikácie MS 2022 veľa ľudí u nás hovorilo, že máme celkom dobrú šancu zabojovať z tejto skupiny o majstrovstvá sveta. Úloha favorita bola prisúdená Chorvátsku, my sme sa mali pobiť o druhé barážové miesto. Žiaľ, prepásli sme veľmi dobrú šancu postúpiť na MS 2022. Toto nebola taká ťažká skupina, aby sme skončili až na treťom mieste s osembodovou stratou na druhé Rusko. Chorvátsko aj vďaka veľkej základni talentovaných futbalistov zvláda generačnú výmenu a zaslúžene skončilo prvé. Rusko ma v tejto kvalifikácii výkonmi vôbec neupútalo. V obidvoch súbojoch s ním sme boli lepším tímom, takže ešte raz veľká škoda, že sme ho nepredbehli.

Doplatili sme na nezvládnuté zápasy s outsidermi s Cyprom a s Maltou a vonku sme vyhrali iba na Malte. S takou slabou bilanciou na súperových ihriskách sa jednoducho nedá postúpiť na MS…

Vonku sa nám nedarilo podľa predstáv, keď sme chceli pomýšľať na postup, tak sme nemohli ani uvažovať o tom, že by sme mali strácať body s outsidermi, ako sú Malta a Cyprus. Z prvých dvoch zápasov sme namiesto šiestich bodov získali iba dva a táto štvorbodová strata nás sprevádzala počas celej kvalifikácie až do jej konca. Navyše stratili sme body so všetkými tímami našej skupiny, takže z tohto pohľadu sme nemohli bojovať o postup.

Ďalšia kvalifikácia ME 2024 sa rozbehne až o rok a pol a zrejme ju začneme už bez starších hráčov, tridsiatnikov, ako sú Kuciak, Hubočan,  Pekarík, Hamšík, Kucka, Mak, lebo už budú za horizontom optimálnych futbalových možností. Pravda, Hamšík potvrdil, že reprezentácii bude k dispozícii aj v budúcom roku v súbojoch Ligy národov. To je dobrá správa?

Osobne verím, že Hamšík s Kuckom budú pokračovať aj v kvalifikácii ME 2024, lebo sú lídrami mužstva, majú mu stále čo dať a pôsobia v uznávaných európskych súťažiach. Mladšia generácia obyčajne vždy potrebuje takýchto vodcov, ku ktorým patrí už aj Škriniar, či Lobotka. Dobré je, že sme našli náhrady na obidva kraje obrany, ktoré sme dlho hľadali. Na ľavej strane môžu hrať Hancko, De Marco či Holúbek, na pravej strane ku Koscelníkovi ešte budeme musieť niekoho nájsť, aby aj tento post bol zdvojený.

V strede poľa stále nedokážeme nahradiť Hamšíka a Kucku, hoci Duda a Hrošovský sú v dobrom futbalovom veku, ale v reprezentácii väčšinou zaostávajú za očakávaním. Aj ďalší hráči, ako  Bénes, Rusnák či Bero tiež nevedia naplniť svoj potenciál. V čom je podľa vás príčina?

V budúcom roku budeme hrať iba zápasy Ligy národov a tiež aj priateľské. Takže teraz by títo hráči mali dostať už oveľa dlhšiu minutáž, aby ukázali svoje skutočné schopnosti. Doteraz pravidelne s výnimkou Dudu nehrávali. Ťažké je dokazovať svoju kvalitu, keď pravidelne za reprezentáciu nehrávajú. V Lige národov narazíme na slabších súperov, preto si myslím, že v tejto súťaži dostanú viac šancí aj spomínaní hráči.  A uvidíme, ako ju využijú.

Napriek neúspešnej kvalifikácii  zostava zo zápasu s Maltou aj s náhradníkmi by mohla byť v budúcnosti stavebným kameňom našej reprezentácie, aby pokračovala v hernom progrese?

Presne tak, lebo sme vyriešili niektoré problémové posty na kraji obrany, stredovej  formácie a tiež stredného útočníka. Do zostavy sa tlačia Hancko, Haraslín, Strelec, Almási, Suslov. Je dobré, že sme ich objavili a dostali šancu, ktorú celkom chytili za pačesy. Títo hráči majú dobrý potenciál a môžeme na nich v budúcnosti stavať. V tíme do 21 rokov sa sľubne ukazujú Pokorný a Kaprálik, takže v tomto trende treba pokračovať.

Prezident SFZ Ján Kováčik právom označil kvalifikáciu za neúspešnú, tréner Štefan Tarkovič, ktorému koncom roka končí zmluva vypracuje jej analýzu, čo podľa vás bude nasledovať?

Štefan Tarkovič je môj kolega, vážim si ho, boril sa s rôznymi problémami, hlavne na ME nemal viacerých hráčov v dobrej forme. Veľmi dobre si uvedomuje, že nesplnil cieľ postúpiť na MS 2022 a teraz je už len na výkonom výbore SFZ, aké  rozhodnutie prijme. Záleží to aj od toho, akú má víziu ohľadne trénera.  Zo Slovenska sa mi ťažko hľadá a zahraničného bude zrejme ťažké zaplatiť. Takže je ľahké vyhodiť trénera, ale možno ťažšie nájsť náhradu.

ODPORÚČAME: Mikulášsky darček pre malých aj veľkých fanúšikov – futbalové adventné kalendáre