Ivan Hrdlička: Výkon Slovana v Bazileji mal medzinárodnú úroveň

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava zaskočili favorita skupiny FC Bazilej, keď na jeho pôde vyhrali 2:0 a oživili tak svoje šance na postup do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy. Novinári vyspovedali legendu belasých Ivana Hrdličku, ktorý bol pred 53 rokmi práve na Štadióne svätého Jakuba pri triumfe Slovana vo finále Pohára víťazov pohárov (PVP) nad FC Barcelona 3:2.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Aký slovami by ste zhodnotili súboj Slovana s Bazilejom? 

Slovan podal kvalitný, zodpovedný a kompaktný výkon, mal kritériá medzinárodnej úrovne. Už v lige proti Podbrezovej naznačil nárast formy a v Bazileji ho okorenil cenným víťazstvom. Mal dobrú prechodovú fázu,bol pozorný v obrane a nebezpečný v útoku.

Teraz bude dôležité, aby potvrdil toto víťazstvo aj budúci štvrtok doma proti Bazileju. Čakám ešte ťažší zápas, lebo súper sa iste bude chcieť rehabilitovať za prehru vo vlastnom prostredí.   

👉 kompletná ponuka zájazdov a vstupeniek na LM, EL a EKL

Slovan hral na švajčiarskej pôde ako tím, ale predsa len jeho kľúčovým hráčom bol Gruzínec Giorgi Čakvetadze, ktorý prihral na obidva góly a herne tiež dominoval… 

Na ligové zápasy Slovana pravidelne chodím, Čakvetadzeho teda pozorne sledujem, má veľký potenciál, po ťažkom zranení môže reštartovať svoju veľmi nádejnú kariéru.  Spolu s Weissom ml. sú kreatívni a starajú sa o výstavbu útoku.

Čím si vysvetľujete, že Bratislavčania  proti kvalitnejším súperom hrajú oveľa lepšie a v tomto ročníku európskych pohárov na ich pôde dvakrát vyhrali (Ferencváros, Bazilej) a raz remizovali (Olympiakos)?

Súvisí to zrejme s tým, že na tieto zápasy sa zverenci trénera Vladimíra Weissa vedeli maximálne skoncentrovať a vyburcovať. Takisto boli zrejme aj viac motivovaní, skalp týchto mužstiev mal cenu. Keby aj v iných stretnutiach hrali s takou vášňou a kvalitou, mohli dokázať viac, aspoň sa prebojovať do skupiny Európskej ligy.  

„Slovan má s útočníkmi už dlhšie problém, nevedia sa dostatočne strelecky presadiť, majú slabé čísla, často sú aj zranení. Po odchode skvelého kanoniera Andraža Šporara ho nikto odvtedy plnohodnotne nenahradil . Pri tom veľkom počte zápasov sa zostava musí aj rotovať, lenže Ramirez, Green či Šaponjič nevedia akosi šancu chytiť pevne do svojich rúk.“  

Čo si myslíte o zmenách vo vedením klubu, ktoré nastali po nevydarenom zápase v Jerevane? 

Nerád by som sa k nim vyjadril, lebo v Slovane stále ešte trénujem mládež. Zmeny však zrejme boli potrebné, aby sa vyčistil vzduch. Róbert Tomaschek na poste športového riaditeľa a Róbert Vittek, ktorý sa stal riaditeľom pre medzinárodné vzťahy, by mali byť zárukou toho, aby sa v klube kvalitne pracovalo a aby napredoval po každej stránke.  

Počas sledovania televízneho prenosu ozvali sa vo vás spomienky na fantastický víťazný bazilejský večer?  

Samozrejme, pomyslel som si na náš veľký triumf. Napokon už cez polčas bol šot s bratmi Čapkovičovcami a Vencelom st. o tomto veľkom finále. Víťazstvom nad Barcelonou sme ohúrili celú Európu, lebo už v tom čase mal španielsky gigant ohromný cveng. Po príchode do Bratislavy sme s davom tisícok ľudí oslavovali víťazstvo v niekdajšom Pohári víťazov pohárov. Zostali nám na tento nevšedný úspech nezabudnuteľné spomienky.