Hodnotenie zimných prestupov v PL: Najväčším prepadákom je Mudryk

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Počas zimného  prestupového obdobia ročníka 2022/2023 kluby anglickej futbalovej Premier League minuli na nové posily rekordných 921 miliónov eur.  Keďže v nedeľu 28. mája sa skončí 31. ročník najlepšej súťaže na svete, tak sme sa na najdrahších a najznámejších hráčov pozreli, akým prínosom sú pre jednotlivé kluby.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Prestupy

  1. Enzo Fernádez: Benfica Lisabon – Chelsea, 121 miliónov eur

Argentínsky majster sveta sa síce stal najdrahším hráčom histórie Premier League, ale v Chelsea zatiaľ nenaplnil svoj obrovský potenciál. Pravda, na jeho obranu treba povedať, že v stredovej formácii sa mu často menia spoluhráči a s viacerými doteraz nenašiel skutočný súzvuk. Je to však komplexný hráč smerom dozadu i dopredu, nový tréner Mauricio Pochettino iste z neho dostane to najlepšie.
Hodnotenie: 5/10

  1. Michajlo Mudryk: Šachtar Doneck – Chelsea, 70 miliónov eur

Po jeho príchode do Chelsea vtedajší tréner Graham Potter vyhlásil: ,,Mudrykovi celý Londýn bude ležať pri nohách“. Realita je však úplne iná. Jeho pôsobenie v tomto klube sa zmenilo na jeden obrovský prepadák a ukrajinský reprezentant za pol roka si nevybojoval miesto v základnej zostave. Buď nehráva, alebo iba strieda, na ihrisku sa očividne trápi, hoci patrí medzi najrýchlejších hráčov v celej Premier League. Riaditeľ Šachtaru Darijo Srna dokonca vyhlásil: ,,Pokiaľ sa veci nezlepšia po vojne ho kúpime naspäť,“ žartoval. Mimochodom, Mudryka môžu vidieť slovenskí fanúšikovia v zápase kvalifikácie ME 2024 Ukrajina – Malta, ktorý  sa bude hrať 19. júna v Trnave.
Hodnotenie: 1,5/10

  1. Anthony Gordon: Everton – Newcastle, 45,6 miliónov eur

Produkt akadémie ,,karameliek“ prišiel do Newcastle s veľkými očakávaniami, ale  zatiaľ ani raz v doterajších pätnástich zápasoch nenastúpil v základnej zostave. Za také veľké peniaze, ktoré Newcastle do neho investovalo by sa čakala od neho oveľa väčšia minutáž. Pravda, tréner Eddie Howe väčšinou sa spolieha v zostave na osvedčených hráčov, takže Gordon musí o základ ešte poriadne zabojovať.
Hodnotenie: 4/10

Cody Gapko: PSV Eindhoven – Liverpool FC , 42 miliónov eur

Dvadsaťštyročný Gakpo sa v drese nového zamestnávateľa FC Liverpool strelecky presadil až v siedmom  zápase. Na Anfield Road prišiel v čase keď na maródke boli Roberto Firmino,  Luis Diaz a Diogo Jota. Všetci sú už fit, takže už nemá takú pevnú pozíciu, ale na druhej strane tréner Jürgen Klopp má oveľa väčšie možnosti rotovať kvalitných útočníkov. A holandský reprezentant svojou rýchlosťou a zmyslom pre kombináciu robí Liverpoolu dobré služby.
Hodnotenie: 6/10

  1. Leandro Trossard: Brighton – Arsenal, 24 miliónov eur

Šikovný belgický útočník je konkurenciou pre ľavé krídlo kanonierov Gabriela Martinelliho. Na tomto poste väčšinou  nastupuje ako striedajúci hráč. Zatiaľ celkom nevyužil svoje schopnosti, rýchlosť, dobrú a pohotovú streľbu, ale aj napriek tomu v kolonke štatistiky, svieti 1 gól a 8 asistencii v 19-tich ligových zápasov v drese Arsenalu. Zrejme potrebuje ešte viac času sa zžiť s novým mužstvom, aby dokázal kvality, ktorými disponuje.
Hodnotenie: 6/10

  1. Jorginho: Chelsea – Arsenal , 14,8 miliónov eur

Príchodom skúseného Jorginha, majstra Európy Arsenal zvýšil konkurenciu v strede poľa. Manažér Mikel Arteta ho chcel veľmi získať už v roku 2021, ešte predtým ako tento stredopoliar vyhral s Chelsea Ligu majstrov. Hoci stále nie je členom základnej zostavy, svojimi skúsenosťami  a hernou kvalitou dobre zapadol do tvorivej stredovej formácie na čele s kapitánom Martinom Odegaardom.
Hodnotenie: 6/10

Hosťovania

  1. Joao Felix: Atletico Madrid – Chelsea

Chelsea zaplatila Atleticu za hosťovanie portugalského reprezentanta 11 miliónov eur, ale debut mu na novom pôsobisku nevyšiel, lebo v zápase na Fulhame bol vylúčený. Po vypršaní trestu sa ale 18x objavil na ihrisku, pravda, celé odohral iba štyri. Jednako rýchlo si zvykol na nároky rýchlejšej a tvrdšej Premier League, pri výstavbe útokov ukázal dostatočnú kvalitu a kreativitu, lenže v trápiacom sa tíme Chelsea zlyhal hlavne strelecky. Ukazuje sa,  že jeho angažovanie nie je na Stamford Bridge otázkou dňa.
Hodnotenie: 5/10

  1. Marcel Sabizter: Bayern Mníchov – Manchester United

Rakúsky reprezentant prišiel z Bayernu Mníchov do Manchestru United na polročné hosťovanie za zraneného Christiana Eriksena. Podával solídne výkony a preto dosť dlho to vyzeralo na to, že United  by ho  v lete z Bayernu kúpil na riadny prestup. Lenže Sabizter začal vynechávať zápasy pre zdravotné problémy. Nedávno utrpel zranenie kolena a sezóna sa preňho predčasne skončila. Od svojho januárového príchodu nastúpil za Manchester v 18 zápasoch a strelil tri góly. Všetko nasvedčuje tomu, že sa vráti do Bayernu, ktorý si ho cení na 25 miliónov eur a United má záujem už aj o iných stredopoliarov.
Hodnotenie: 6/10

  1. Keylor Navas: Paríž St. Germain – Nottingham Forest

Trojnásobný víťaz Ligy majstrov Keylor Navas sa okamžite po príchode na nové pôsobisko stal veľkou oporou ,,lesníkov“. Svojimi bohatými skúsenosťami dokonale nahradil dlhodobo zraneného brankára Deana Hendersona. V 17 zápasoch v rade si síce iba dvakrát udržal čisté konto, ale tento 36-ročný veterán má veľkú zásluhu na záchrane  nováčika v Premier League, lebo chytal za jednou z najhorších obrán v celej súťaži!
Hodnotenie: 8/10

  1. Pedro Porro: Sporting Lisabon – Tottenham Hotspur

Po dlhých ťahaniciach sa Tottenhamu podarilo ukoristiť tohto španielskeho reprezentačného obrancu najprv na hosťovanie s možnosťou trvalého prestupu počas tohto leta za 44 miliónov eur. Porro sa celkom rýchlo usadil v základnej zostave ,,kohútov“, ale ani jemu sa nepodarilo zlepšiť  a stabilizovať obrannú fázu, lebo iba v dvoch zápasoch zo štrnástich, v ktorých nastúpil, si udržali čisté konto.
Hodnotenie: 5/10

Mimochodom na portáli Sky Sports fanúšikovia v auguste hlasovali o jedenástku najlepších prestupov. Ako to nakoniec dopadlo posúďte sami.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na PREMIER LEAGUE