Hodnotenie letných prestupov v PL: Haaland 10/10 a čo ostatní?

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Pred začiatkom tohto ročníka 2022/2023 kluby anglickej futbalovej Premier League minuli v letnom prestupovom období  takmer dve miliardy libier. Približne rovnakú sumu investovali kluby vo zvyšných európskych vrcholných ligách dokopy. Portál Sportsmail sa po polroku pozrel na desať najdrahších prestupov a hodnotí ich doterajší prínos v najpríťažlivejšej lige na svete.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

  1. Antony: Ajax – Manchester United, 85,5 milióna libier

Manchester po dlhých ťahaniciach získal tohto technicky vyspelého a hravého Brazílčana. Nový tréner United Erik ten Hag ho dobre poznal z Ajaxu a keďže Jadon Sancho na pravom krídle v minulej sezóne nepodával ideálne výkony, tak Antony  na tomto poste poriadne zvýšil konkurenciu. Aj napriek obrovskému talentu jeho výkony kolíšu. Pokiaľ však autor štyroch gólov ustáli svoju športovú formu, bude patriť medzi veľké hviezdy Premier League.
Hodnotenie: 6,5/10

  1. Wesley Fofana: Leicester City – Chelsea, 70 miliónov libier

Vzhľadom na to, že v tejto sezóne nastúpil iba v štyroch zápasoch Premier League, nedá sa ešte správne posúdiť jeho prínos pre nový klub. Fofana bol hviezdou v Leicestri a v sebe ukrýva taký potenciál, aby bol kľúčovým hráčom  v defenzíve londýnskeho klubu. Musí však prekonať nepríjemné zranenie kolena a potom konečne môže začať splácať dlh za svoju mamutiu cenovku.
Hodnotenie: 4/10

  1. Darwin Núñez : Benfica Lisabon – FC Liverpool, 64 miliónov libier (plus 21 miliónov bonusy)

Jedna z najdrahších posíl Liverpoolu páli väčšinou slepými nábojmi. Tréner Jurgen Klopp spochybňuje jeho „techniku streľby“ a takto si Darwin Nunez nepredstavoval svojich prvých šesť mesiacov, ako hráč v Anglicku. Uruguajčan sa umiestnil na prvom mieste v počte striel za 90 minút medzi hráčmi v 10 najlepších európskych ligách s 500, alebo viac odohratými minútami v tejto sezóne. Problém je však v tom, že sa ocitol až na 99. mieste v počte gólov za zápas (0,57 priemer) s množstvom veľkých šancí, ktoré nevyužil.
Hodnotenie: 5/10

  1. Casemiro: Real Madrid – Manchester United, 60 miliónov libier (plus 10 miliónov bonusy)

Azda najlepšiemu defenzívnemu stredopoliarovi na svete chvíľu trvalo, kým si zvykol na tempo Premier League. Keď sa tak stalo, tak sa okamžite stal jedným z najdôležitejších hráčov United. Je kľúčom k obrode rekordného 20-násobného anglického majstra. Zásluhou obrovských skúseností, výborného čítania hry, množstva tvrdej práce a obrovského úsilia, vyriešil  viacročnú problémovú oblasť United v strede poľa. Tento prestup je hodnotený ako jeden z najlepších za posledné roky!
Hodnotenie: 9/10

Zdroj: goal.com/foto: Getty – Antony, Martinez, Casemiro
  1. Alexander Isak: Real Sociedad – Newcastle United, 60 miliónov libier

Tento švédsky kanonier prišiel do jedného z najbohatších klubov na svete s veľkými očakávaniami. Pri svojom debute dal v Liverpoole gól. Potom však stihol ešte dva ligové zápasy, v ktorých sa raz  strelecky presadil. Nepríjemné svalové zranenie ho vyradilo až na pätnásť zápasov. Naposledy už hral aspoň polčas na pôde Sheffieldu Wednesday, kde ,,straky“ nečakane prehrali v 3. kole Pohára FA CUP 1:2. Isak by mal byť veľkým tromfom Newcastle v boji o účasť v Lige majstrov.
Hodnotenie: 6/10

  1. Marc Cucurella: Brighton – Chelsea, 55 miliónov libier (plus 7 miliónov bonusy)

Vlasatý ortodoxný ľavý obranca si zásluhou výborných výkonov v minulej sezóne  vypýtal prestup do skutočného veľkoklubu. Na novom pôsobisku sa mu však oveľa menej darí, zatiaľ je pre všetkých obrovským sklamaním. Očividne sa nestal zlým hráčom cez noc, ale chýba mu sebadôvera z minulého ročníka. Pre trénera Grahama Pottera, ktorý  s Cucurellom spolupracoval v Brightone je prvoradé, aby našiel spôsob, ako ho dostať naspäť do najlepšej formy.
Hodnotenie: 4/10

  1. Erling Haaland: Borussia Dortmund – Manchester City, 51 miliónov libier

Nórsky superkanonier vtrhol do Premier League ako skutočný víchor. Dokonca sa mu podaril historický zápis, keď ako prvý hráč histórie dokázal zaznamenať hetrik v troch domácich zápasoch Premier League po sebe (Crystal Palace, Nottingham a Manchester United). Na konte má už 21 gólov v domácej lige a celkovo 27 vo všetkých súťažiach.  V Premier League dal viac gólov ako dokopy Nottingham, Wolverhampton, Everton, Southampton, West Ham, Crystal Palace, Bournemouth, Aston Villa a Chelsea!  Jednoznačne mieri za ziskom zlatej kopačky. V porovnaní s inými väčšími prestupmi jeho cena vyznieva až smiešne.
Hodnotenie: 10/10

Zdroj: sportingnews.com/Getty
  1. Richarlison: Everton – Tottenham, 50 miliónov libier (plus 10 miliónov bonusy)

Tréner Spurs Antonio Conte brazílskeho útočníka získal hlavne preto, aby popri Harrymu Kanovi góly strieľali aj ďalší hráči. Lenže Richarlison zatiaľ dal góly iba za Brazíliu v medzištátnych zápasoch, na MS a za Tottenham v Lige majstrov. V Premier League nemá na konte ani jeden zásah. Vzhľadom na to, koľko stál, z toho sú mnohí fanúšikovia sklamaní a takisto aj z jeho častých zranení. Kvôli nim vynechal už jedenásť zápasov.
Hodnotenie: 5/10

  1. Lisandro Martinez: Ajax – Manchester United, 46,8 milióna libier (plus 8,5 milióna bonusy)

Aj tohto stredného obrancu si priviedol Erik ten Hag z Ajaxu. Mnohí tento prestup nevedeli pochopiť, lebo Martinez meria iba 175 centimetrov, čo je na stopéra v Premier League málo. Lenže čerstvý víťaz Svetového pohára  zareagoval na kritiku tým najlepším spôsobom. V každom zápase dáva do hry celé srdce a okamžite sa stal veľkým miláčikom fanúšikov United. Spolu s Raphaleom Varanom vytvoril výbornú  stopérsku dvojicu, jednu z najlepších v Premier League!
Hodnotenie: 9/10

  1. Raheem Sterling: Manchester City – Chelsea, 50 miliónov libier

Jediný veľký prestup v rámci domácej súťaže mal Sterlingovi pomôcť nájsť stratenú formu.  So štyrmi gólmi je zatiaľ spolu s Havertzom najlepším strelcom mužstva.  Celkovo dal už 113 gólov v 334 zápasoch, čo je pekné číslo. Pravda, anglický reprezentant ani na novom pôsobisku nemá takú výkonnosť, ako v časoch najväčšej slávy. Iste to však súvisí aj s veľkou krízou, v ktorej sa nachádza londýnsky klub. Vypadol už z obidvoch domácich pohárov a v Premier League je až na nedôstojnom desiatom mieste!
Hodnotenie: 7/10

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na PREMIER LEAGUE