História európskych šampionátov – EURO 2016 vo Francúzsku: Prvá slovenská účasť

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Futbalové EURO bude jedným z hlavných športových sviatkov kalendárneho roka 2024. Pri príležitosti majstrovstiev Európy v Nemecku sme si pripravili historický seriál o európskych šampionátoch. Toto je pätnásty diel, ktorého hlavnou témou bude EURO 2016 vo Francúzsku.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovenská premiéra

Účasť na záverečnom turnaji Euro 2016 sa stala dostupnejšou. Prvý raz sa totiž hralo s 24 mužstvami a tak takmer každý druhý (o miestenky sa uchádzalo 53 krajín, 54 Francúzsko malo účasť istú) uchádzač bol úspešný. Premiérovo sa v kvalifikácii predstavil Gibraltár, na nevôľu Španielska, ako 54. členská krajina UEFA. Turnaj usporiadalo Francúzsko, ktoré zdolalo ďalších kandidátov Turecko a Taliansko.

Skalp majstrov Európy

Tréner Ján Kozák priniesol do reprezentácie oživenie a po žrebe, ktorý Slovensku prisúdil päticu Španielsko, Ukrajina, Bielorusko, Macedónsko, Luxembursko sa čakalo, že sa o druhé postupové miesto pobijeme s Ukrajinou. S ňou sme aj rozbiehali kvalifikáciu a v Kyjeve sme zabodovali naplno zásluhou gólu Róberta Maka.

Do Žiliny potom pricestovalo Španielsko, úradujúci majster Európy, a hoci vybuchlo na MS 2014, v kvalifikáciách ťahalo sériu 36 zápasov bez prehry (vonku 17). S obrovskými hviezdami ako Casillas, Puyol, Pique, Jordi Alba, Fabregas, Iniesta, Costa. Všetko bolo inak. Už v 17. minúte Juraj Kucka zakrútil loptu z priameho kopu za Casillasov chrbát.

Striedajúci Alcácer síce v 87. minúte vyrovnal, ale potom štadión explodoval – najmenší hráč na ihrisku Miroslav Stoch hlavou (!) ustrihol španielsku šnúru (2:1). Naopak, naša skvelá séria pokračovala: víťazstvá v Bielorusku (3:1), Macedónsku (2:0), doma nad Luxemburskom (3:0) i Macedónskom (2:1).

Šesť zápasov, šesť víťazstiev, takto sme ešte žiadnu kvalifikáciu neodštartovali. K postupu však bolo potrebné nejaké body pridať. V Španielsku nepribudli (prehra 0:2), domáci bod s Ukrajinou (0:0) bol cenný. Lenže prišiel šok – prehra s Bieloruskom taktiež na domácej pôde (0:1). Postup sme však stále mali v rukách a víťazstvom v Luxembursku (4:2), keď ústrednou postavou mužstva bol dvojgólový Marek Hamšík, sme si ho aj zabezpečili.

Slováci prvý raz postúpili na záverečný turnaj. V skupine sme obsadili druhé miesto za Španielskom. Napokon postúpil aj tretí tím z nej Ukrajina – cez baráž. Z tradičných futbalových krajín sa do Francúzska nepozrelo Holandsko, ktoré skončilo v skupine až štvrté za Českom, Islandom a Tureckom.

Záverečný turnaj sa odohrával celý mesiac – od 10. júna do 10. júla 2016. V deviatich mestách a na desiatke štadiónov: Paríž (Stade de France a Park princov), Marseille (Stade Velodrome), Lyon (Stade de Lyon), Toulouse (Stadium de Toulouse), Nice (Stade de Nice), Bordeaux (Stade de Bordeaux), Lille (Stade Pierre – Mauroy), Saint Etienne (Stade Geoffroy – Guichard), Lens (Stade Bollaert – Delelis).

Účastníkov rozdelili do šiestich skupín po štyroch s tým, že do osemfinále postupovali po dva tímy z každej plus štyria najlepší z tretích miest.

Najlepší z tretích miest

Slováci nechceli byť iba do počtu. V B-skupine bolo favoritom Anglicko, s Ruskom a Walesom sme sa mali biť o druhé miesto. V prvom vystúpení s Walesom sme inkasovali už v 10. minúte, keď Gareth Bale nachytal Matúša Kozáčika na hruškách z priameho kopu. Autorom prvého slovenského gólu nielen na tomto turnaji, ale na Eure vôbec, bol po pol hodine hry Ondrej Duda. Lenže posledné slovo mal Robson-Kanu, ktorý stanovil konečný výsledok 2:1 pre Wales.

Bolo jasné, že ak chceme pomýšľať na postup, proti Rusom nesmieme zaváhať. Duel, ktorý sa hral na Štadióne Pierra Mauroya v Lille pod zatiahnutou strechou, sme zvládli. Najprv Vladimír Weiss ml. skóroval excelentne po prekabátení dvoch hráčov súpera a krátko pred polčasovou prestávkou zvýšil na 2:0 Marek Hamšík.

Rusi už stačili iba znížiť v 80. Glušakovom. Bezgólová remíza s Anglickom po víťazstve Walesu nad Ruskom znamenala pre Slovensko tretiu priečku – najlepšiu medzi tretími mužstvami zo všetkých skupín. To nám zaručilo minimálne ďalší jeden zápas na turnaji. V osemfinále sme narazili na Nemecko (0:3) a cestovali domov, ale rozhodne nie so zvesenými hlavami.

O najväčšie prekvapenie skupinovej fázy sa postarali Maďari a Islanďania, ktorí v F-skupine nechali za sebou Portugalsko i Rakúsko. Na „sopečnú aktivitu“ Islanďanov doplatili v osemfinále Angličania, ktorí v priebehu pár dní absolvovali svoj druhý brexit – tentoraz futbalový po prehre 1:2.

V tejto fáze skončili aj obhajcovia trofeje Španieli po prehre 0:2 s Talianskom. Čiernym koňom šampionátu bol Wales, ktorý preskočil aj štvrťfinálovú prekážku v podobe Belgicka a zastavili ho až v semifinále Portugalci. Druhý finalista sa zrodil v zápase Nemecko – Francúzsko. O víťazstve galského kohúta rozhodol dvoma gólmi Antoine Griezmann, so šiestimi najlepší strelec turnaja.

Zlato aj s „trénerom“ Ronaldom

Keď v 25. minúte finále medzi Portugalskom a Francúzskom Cristiano Ronaldo definitívne skončil pre zranené koleno, bol to obrovský šok pre Portugalcov. Francúzi zvýšili obrátky, ale márne hľadali cestu za bránkovú čiaru súpera. Ten v predĺžení hrozil z brejkov a nezostal len pri hrozbách.

V 109. minúte striedajúci Éder vypálil z 25 metrov a prekonal brankára Huga Llorisa. C. Ronaldo, ktorý zápas dopozeral z lavičky, v závere predĺženia emotívne poskakoval s obviazaným kolenom pri postrannej čiare suplujúc hlavného trénera.

Portugalci najtesnejší náskok uhájili a prvý raz sa stali, pomerne nečakane, majstrami Európy. Ich trénerom bol Fernando Santos.  K oporám mužstva patrili brankár Rui Patricio, v obrane vynikali Pepe a Guerreiro, no a smerom dopredu, samozrejme, bol určujúcim elementom C. Ronaldo, nielen svojimi tromi gólmi.

„Šéfe, nebojte sa, strelím gól!“
Éder, portugalský útočník svojmu trénerovi, ktorý ho poslal vo finále na ihrisko ako striedajúceho hráča

Finále: Portugalsko – Francúzsko  1:0 pp (0:0, 0:0)
Gól: 109. Éder.
Rozhodoval: Clattenburg (Angl.) – 75 868  divákov. Hralo sa 10. júla 2016 na Stade de France v Paríži.

Zostava majstrov Európy: Rui Patricio – Cedric, Pepe, Fonte, Raphael Guerreiro – W. Carvalho – Renato Sanches (79. Eder), Adrien Silva (66. J. Mourinho), Joao Mario – Nani, C. Ronaldo (25. Quaresma).

Zaujímavosti EURO 2016

  • V poradí 15. finále bolo prvým, v ktorom v riadnom hracom čase nepadol ani jeden gól.
  • Island sa stal prvou krajinou s menším počtom obyvateľov ako jeden milión (v jeho prípade 329 000), ktorá postúpila na záverečný turnaj ME.
  • Portugalčan Renato Sanches sa stal najmladším hráčom, ktorý nastúpil vo finále Eura, mal 18 rokov a 228 dní – prekonal rekord svojho krajana C. Ronalda z roku 2004.
  • Najstarší hráč, ktorý zasiahol na Eure v histórii, je maďarský brankár Gábor Király, chytajúci celú kariéru v teplákoch. V deň zápasu proti Belgicku mal 40 rokov a 86 dní.
  • C. Ronaldo vyrovnal rekord Michela Platiniho v počte strelených gólov na Eure (9). Na ďalšom šampionáte ho prekonal.
  • Najrýchlejším hráčom na turnaji bol Francúz Kingsley Coman, namerali mu rýchlosť 32,8 km/h.

Zájazdy na MAJSTROVSTVÁ EURÓPY 2024 🇩🇪