Guardiola svojim prístupom zmenil futbal

3 minúty čítania

Svoju kariéru hlavného trénera začal v pomerne mladom veku, no okamžite sa stal mimoriadne úspešným. Reč je o Pepovi Guardiolovi, ktorý 18. januára oslávil 52. narodeniny a v derby s Manchestrom United absolvoval už svoj 500. zápas v pozícii šéfa lavičky.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Zbieral trofeje, oživil „tiki-taka“

Josep „Pep“ Guardiola absolvoval väčšinu svojej hráčskej kariéry v drese FC Barcelona a práve s katalánskym veľkoklubom sú spojené aj jeho trénerské začiatky. No a s Blaugranas vyhral v rokoch 2008-2012 doslova všetko, čo sa dalo.

Guardiola sa tiež preslávil svojím dôrazom na ofenzívny futbal a taktikou zvanou „tiki-taka“, ktorá sa zakladá na krátkych a precíznych prihrávkach a kontrole lopty.

Mimo Španielska na „ušatú trofej“ stále čaká

Po úspešnom období v Barcelone, Guardiola prešiel do Bayernu Mníchov, kde pokračoval v úspešných výsledkoch. Trikrát ovládol Bundesligu, dvakrát Nemecký pohár, no k zisku „ušatej trofeje“ Bavorov nepriviedol, najďalej to dotiahol do semifinále.

V roku 2016 si to Pep Guardiola namieril do Anglicka, kde sa stal šéfom lavičky Manchestru City. Odvtedy so Citizens získal už štyrikrát ligový titul aj Ligový pohár. Bol aj len krok od triumfu v európskej pohárovej súťaži číslo jeden (v sezóne 2020/21 prehra s Chelsea 0:1).

Guardiolov prístup k tréningu a taktike ovplyvnil mnoho iných trénerov po celom svete. Jeho úspechy s Barcelonou, Bayernom a Manchestrom City ho zaraďujú medzi najlepších trénerov v histórii futbalu.

POVEDALI O GUARDIOLOVI:

„Guardiola je futbalom posadnutý. Neustále o ňom premýšľa, hľadá spôsoby, ako byť lepším a pracuje na tom, aby bol úspešný.“ Xavi, bývalý hráč FC Barcelona

„Je jedným z najlepších trénerov, s ktorými som kedy pracoval. Je veľmi inteligentný a vie presne, čo chce dosiahnuť na ihrisku.“ Arjen Robben, bývalý hráč Bayernu Mníchov

„Je najlepší na svete a dokazuje to každý deň. To, čo dosiahol, je niečo špeciálne.“ Jurgen Klopp, tréner Liverpoolu