Futbal v Taliansku je číra vášeň: Serie A silnie čoraz viac

5 minút čítania

Talianska Serie A patrí naďalej medzi TOP 5 najlepších futbalových líg sveta. Zažila si náročné obdobie, ale v tejto chvíli to vyzerá tak, že budúcnosť tejto súťaže môže byť optimistická. Futbal na Apeninskom polostrove, alebo ak chcete, calcio, ponúka so sebou veľké množstvo špecifík.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Futbal ako náboženstvo

Taliani patria medzi národy, medzi ktorými je najviac rozšírené Kresťanstvo. To však nie je jediné náboženstvo, ktoré v krajine pizze, cestovín a kávy panuje. Tým druhým je futbal. Majstri sveta z roku 2006, európski šampióni z roku 2021, jeden z historicky najúspešnejších štátov v celej histórii najpopulárnejšej hry na svete. Calcio, ako sa futbalu v Taliansku hovorí, je jednou z hlavných spoločenských tém.

Tamojšia Serie A je najsledovanejšou športovou súťažou v krajine. Je to cítiť v tlači aj v televíziách, futbalisti majú prívlastok celebrít a poznajú ich masy ľudí. Permanentky sa dedia. Keď vaša rodina fandí Juventusu, je prakticky nemysliteľné, aby ste vy podporovali AC Miláno či Inter. Na štadiónoch Serie A zažijete osobitú atmosféru.Tá je iná ako v Španielsku či v Anglicku, prípadne v Nemecku. A práve to ju robí jedinečnou.

Jedinečná atmosféra podporená históriou

Futbalové štadióny v Taliansku, až na pár výnimiek ako napríklad v Turíne Allianz Arena, patria medzi staršie stánky, kde na vás ale dýchne história. San Siro v Miláne, Stadio Olimpico v Ríme či Stadio San Paolo v Neapole sú štadiónmi, ktoré, keď navštívite, neoľutujete. Majestátne budovy, kde sa neraz písala história a fanúšikovia, ktorí pripravia elektrizujúcu atmosféru.

„Futbaltour nám už niekoľkýkrát zastrešil zájazd na zápas Ligy majstrov, tentokrát na AC Miláno – Borussia Dortmund. Všetko bolo dokonale naplánované a zorganizované ako vždy. Mali sme najlepšie miesta na štadióne.
– fanúšik Jaromír –

Je dôležité si uvedomiť, že Serie A v Miláne a napríklad v Neapole je síce tou istou súťažou, ale dojem zo zápasu budete mať iný. Je to spôsobené tým, že samotní Taliani sú v rôznych kútoch svojej krajiny dosť odlišní. Pred zápasmi v Taliansku to žije už niekoľko hodín, fanúšikovia spievajú, púšťajú svetlice a prezentujú, komu v danom meraní síl fandia.

Vstupenky na väčšinu štadiónov sú na meno, a teda, obchodovanie s nimi je komplikovanejšie, pretože usporiadatelia si od vás pýtajú doklady, či už občiansky preukaz alebo pas. Zápasy sprevádzajú klubové hymny pred začiatkom, ktoré spieva celý štadión. Rovnako tak chorály počas duelov a zážitkom samým o sebe sú aj ultras priaznivci, ktorí pravidelne chodia na vonkajšie kolá.

 

Ľudia si pamätajú a neodpúšťajú

Keď Gonzalo Higuaín prestúpil z SSC Neapol do Juventusu Turín za 90 miliónov eur, pre priaznivcov pod Vezuvom sa stal doslova mŕtvym mužom a civilným nepriateľom číslo jeden. Aktuálnym prípadom je napríklad Romelu Lukaku, ktorého síce vlastní Chelsea FC, ale v minulej sezóne hosťoval v Interi Miláno, aby v ročníku 2023/2024 odišiel do konkurenčného AS Rím. Svoje o odpore priaznivcov by vedel hovoriť aj Srb Dušan Vlahovič, ktorý vymenil Fiorentinu za Juventus.

Priaznivci v Taliansku sú verní a oduševnení, pričom prestupy medzi klubmi sú u nich niečo nemysliteľné. Existujú však ale aj výnimky, pretože napríklad taký Andrea Pirlo, známy futbalový elegán, pôsobil v Brescii, AC Miláno aj Juventus Turín. Neprajníkov mal naozaj len zlomok. Celkovo, Juventus je v Neapole naozaj nenávidený, v Miláne je obrovská rivalita medzi AC a Interom, v Ríme medzi AS a Laziom. V láske sa nemajú ani Inter Miláno a Juve či Neapol a milánske kluby.

Priaznivá budúcnosť pre Serie A?

Francúzska Ligue 1 je v uplynulých rokoch až na pár výnimiek záležitosťou Paríža Saint-Germain. V nemeckej Bundeslige už dekádu kraľuje Bayern Mníchov. Španielska La Liga je v drvivej väčšine o titulovom súboji medzi Realom Madrid a FC Barcelona. A anglická Premier League? Jedna z TOP líg sveta je v uplynulých ročníkoch predovšetkým o Manchestri City.

Na opačnej strane barikády stojí Serie A. Talianska najvyššia súťaž v posledných sezónach ponúka pútavý boj o titul. Zapájajú sa doň Juventus Turín, AC Miláno, AS Rím, Inter Miláno, Lazio Rím, SSC Neapol či dokonca AFC Fiorentina. Plejáda klubov, ktoré majú šancu na prestížne Scudetto, je široká. Zápasy už nie sú iba o defenzívach a dokonalej taktike, v súťaži sa objavujú technicky zdatní hráči aj hviezdne mená ako napríklad Lautaro Martinez (Inter), Paulo Dybala (AS Rím), Rafael Leao (AC Miláno), Ciro Immobile (Lazio Rím) či Victor Osimhen (SSC Neapol).

Najvyššia súťaž na Apeninskom polostrove nabrala na kvalite a keď si fanúšikovia chcú pozrieť nevyspytateľné zápasy, v ktorých navyše nastupujú aj slovenskí futbalisti (či už Duda, Lobotka, Suslov alebo ďalší), je práve Serie A ideálnou alternatívou.

KOMPLETNÁ PONUKA ZÁJAZDOV NA TALIANSKÚ LIGU 🇮🇹