Francesco Calzona na 2 stoličkách: Plus alebo mínus pre Slovensko?

4 minúty čítania

Slovenská futbalová reprezentácia sa musí pripraviť na netradičnú situáciu. Hlavný tréner národného tímu Francesco Calzona totiž kývol na ponuku SSC Neapol a do konca prebiehajúceho ročníka bude sedieť na dvoch stoličkách. Akokoľvek to môže na prvý pohľad vyzerať, môžu z toho benefitovať všetky strany.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Francesco Calzona s dvoma funkciami 

Informácie o tom, že by mal Francesco Calzona prevziať trápiaci sa SSC Neapol, obleteli vo februári futbalový svet ako kométa. Špekulácie sa razom stali skutočnosťou a lodivod slovenského národného tímu skutočne prijal ponuku šampióna Serie A. Calzonov debut na lavičke Partenopei prebehol v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov proti FC Barcelona a SSC uhral so španielskym gigantom remízu 1:1.

Celý tento prechod prebehol so súhlasom SFZ a zväzového prezidenta Jána Kováčika. Slovenský futbalový zväz navyše urobil šikovný krok, pred odsúhlasením Calzonovho odchodu do Talianska s trénerom podpísal nový kontrakt. A teda, keby sa Neapol po sezóne rozhodne, že chce tohto kouča nastálo, slovenský futbal na tom prinajmenšom slušne zarobí.

Nie je to nová situácia

Vo futbalovej histórii sa stalo už niekoľkokrát, že by reprezentačný tréner zároveň viedol aj klub. Koniec koncov, pre príklad nemusíme chodiť ďaleko, svojho času Vladimír Weiss starší trénoval nielen Slovensko, ale aj ŠK Slovan Bratislava. Podobné scenáre nastali aj vo svete, pričom treba napísať, že zväčša išlo o dočasné riešenie, ktoré trvalo niekoľko mesiacov.

Francesco Calzona
Francesco Calzona (zdroj: Sports Illustrated)

Zaujímavosťou je, že v roku 1985 sa stal trénerom Škótska Sir Alex Ferguson, ktorý bol v tom istom čase kormidelníkom škótskeho klubu Abderdeen. Holanďan Guus Hiddink takýto moment dokonca zažil dvakrát, v roku 2006 viedol PSV Eindhoven a reprezentáciu Austráliu. O tri roky neskôr, ako lodivod Ruska, pomohol z pozície dočasného manažéra londýnskej Chelsea.

Spomenúť treba aj Dicka Advocaata, ktorý istý čas zvládal nielen klubový futbal v AZ Alkmaar, ale aj reprezentáciu Belgicka. V dvojitej funkcii sa v priebehu svojej kariéry objavili aj Rinus Michels, Leonid Slutsky, Fatih Terim, Ricki Herbert, Stuart Pearce, Miguel Herrera a Billy Bingham. Trend je jasný – toto riešenie môže v krátkodobom horizonte priniesť ovocie, ale málokedy ide o možnosť, ktorá bude fungovať dlhodobo.

Bude risk v tomto prípade zisk?

Francesco Calzona riskuje, ale na druhej strane, šťastie praje pripravených. Slovenská futbalová reprezentácia je prvou štáciou, kde je Calzona v pozícii hlavného kouča. Aj napriek počiatočnej kritike potvrdil, že je kvalitný odborník a Slovensko dostal na EURO 2024 do Nemecka.

Keď následne prišlo volanie Neapola, klubu, kde dlhodobo pôsobil ako asistent a má ho v srdci, nebolo nad čím váhať. Calzona môže zažiť úspech s SSC v domácej lige aj Lige majstrov, taktiež so „Sokolmi“ na ME a razom sa môže katapultovať medzi trénersku futbalovú smotánku. Samozrejme, vyjsť to nemusí, ale takéto zmýšľanie vo vrcholovom futbale nemôže mať miesto.

Či na toto rozhodnutie doplatí slovenský národný tím, SSC Neapol alebo samotný tréner Calzona, to ukážu až najbližšie týždne a mesiace. V aktuálnej situácii je na mieste konštatovať, že kritika či obavy nie sú na mieste, pretože aj keď tréner na dvoch stoličkách je je zaužívaným formátom, môže fungovať a môžu z neho benefitovať všetky strany.