Finále Slovnaft Cupu – Weiss: Túžime po treťom double v rade, Gašparík je proti

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Všade na svete finále národného pohára je veľkým sviatkom, žiaľ, na Slovensku bolo okolo jeho uskutočnenia plno otáznikov. Až po dlhých rokovaniach sa v pondelok (2. mája) definitívne rozhodlo, že finále 53. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu ŠK Slovan Bratislava – Spartak Trnava bude v Bratislave na Národnom futbalovom štadióne.

Informáciu o mieste finále priniesol organizátor duelu Slovenský futbalový zväz (SFZ) po pondelňajšom stretnutí kompetentných orgánov s tým, že starosta MČ Bratislava Nové Mesto Rudolf Kusý odsúhlasil konanie zápasu v pôvodnom termíne, 8. máj o 17:30 h.

Zdroj: narodnyfutbalovystadion.sk

Po druhýkrát v ére samostatnosti Slovenska sa stretnú dva najslávnejšie kluby pod Tatrami, Slovan Bratislava a Spartak Trnava. V roku 2010 sa duel týchto súperov v Michalovciach skončil jasným triumfom belasých 6:0.

Slovan vyhral pohár už 17x

Slovan je najúspešnejší aj v druhej najvýznamnejšej domácej súťaži, pričom v ére samostatnosti Slovenskej republiky, trofej získal desaťkrát, len v troch finále našiel premožiteľa. V nedeľu môže siedmy raz vybojovať double, získal ho vlani aj predvlani, ale nikdy doteraz trikrát po sebe. V uplynulých desiatich vzájomných ligových zápasoch Spartak nad belasými vyhral iba raz a to vlani na jar na Tehelnom poli 2:1.

V generálke na finále v nedeľnom 164. derby zápase, zvíťazil Slovan Bratislava nad Spartakom Trnava 1:0. Na Tehelnom poli otvoril skóre už po 18 sekundách Aleksandar Čavrič a bol to jediný gól duelu. Tréner Slovana, Vladimír Weiss st., sa pred finále vyjadril, že jeho zverenci majú veľkú motiváciu vyhrať aj tretíkrát v rade cenené double a zapísať sa tak do histórie tejto súťaže. Predpokladá, že pôjde o veľmi emočný a ťažký zápas pred výbornou kulisou

,,Po zisku majstrovského titulu podriaďujeme všetko tomu, aby sme vyhrali aj Slovnaft Cup. Je to náš jednoznačný cieľ, všetko ostatné ide bokom, až potom si môžeme vyfúknuť. Verím, že aspoň o jeden gól budeme lepší.“

kapitán belasých, Vasil Božikov

Zdroj: skslovan.com

Odhodlaný Spartak si pôjde po víťazstvo

FC Spartak Trnava naposledy vyhral Slovnaft Cup v sezóne 2018/19, keď po penaltovom rozstrele zdolal Žilinu (3:3, 4:1 na 11 m). Tréner Spartaka, Michal Gašparík povzbudzuje svojich hráčov k odvážnejšiemu výkonu, ako naposledy predviedli v lige. Kvalita vo finálnej fáze a samozrejme veľká vášeň a energia, ktorá zdobí Trnavčanov, bude rozhodujúcim faktorom. Podľa slov trénera majú síce pred Slovanom rešpekt, ale sú pripravení sa športovo pobiť a vziať si cenný pohár domov.

,,Finále sa hrá na jeden zápas, takže na ihrisku musíme nechať všetky sily a schopnosti. Je to pre nás všetkých výnimočné stretnutie, preto verím, že v nedeľu vybehne na Tehelnom poli úplne iné mužstvo, ktoré ukáže veľkú túžbu vyhrať.“

kapitán bílych andelov, Martin Mikovič

Zdroj: fcspartaktrnava.com / foto: Lukáč Grinaj

Predaj vstupeniek sa už začal

Riaditeľka PR, Monika Jurigová na webe SFZ informovala verejnosť o kapacite štadióna, ktorá bude znížená na 16 000 divákov. Štadión bude rozdelený na štyri časti, pričom fankluby oboch táborov budú za bránkami. Tribúna D je vyhradená pre fanúšikov Spartaka Trnava, tribúna C pre priaznivcov Slovana Bratislava. Pozdĺžne tribúny A a B budú určené pre širokú verejnosť. Usporiadateľská služba ma povinnosť kontrolovať doklad totožnosti každého návštevníka. Do sektorov C a D nebudú vpustení žiadni diváci s inou štátnou príslušnosťou ako slovenskou.

Ako postupoval Slovan:
2. kolo: Jednota Málinec 7:0 (v),
3. kolo: Prameň Kováčová 2:0 (v),
4. kolo: Slávia TU Košice 5:0 (v),
osemfinále: Ružomberok 2:0 (v),
štvrťfinále:  Zlaté Moravce 2:0  (d),
semifinále: Trenčín 0:0 (v), 2:1 (d).

Ako postupoval Spartak Trnava:
2. kolo: FK Beluša 2:0 (v),
3. kolo: FC Pata  4:0 (v),
4. kolo: Podbrezová 0:0, na jedenástky 7:6  (v),
osemfinále: FC Košice 2:1 (v), 
štvrťfinále: Žilina 0:0, na jedenástky 4:1 (v),
semifinále: Senica 3:0 (d), 4:0 (v).

V prípade remízy po riadnom hracom čase sa stretnutie predlžuje 2×15 min. Ak sa ani v nadstavení nerozhodne (hrá sa celé predĺženie), víťaza určí jedenástkový rozstrel.