Fanúšikovský týždeň na Slovensku: od 26. augusta bude z čoho vyberať

4 minúty čítania

Vo štvrtok 26. augusta si priaznivci dvoch našich najpopulárnejších športov, futbalu a hokeja prídu na svoje. Futbalisti MŠK Žilina privítajú v slovensko-českej konfrontácii v odvetnom stretnutí play off Európskej konferenčnej ligy FK Jablonec, ŠK Slovan Bratislava v odvetnom zápase play off Európskej ligy hostí rekordného gréckeho majstra Olympiakos Pireus a hokejisti Slovenska odštartujú kvalifikáciu (26. – 29. augusta v Bratislave) na ZOH v Pekingu 2022 súbojom proti Rakúsku.

Pred úvodnými súbojmi sa v kuloároch hovorilo aj o tom, že Slovensko má historickú šancu zažiť na jeseň dva kluby v skupinovej fáze európskych pohárov. Bolo by skvelé, keby sa to okrem Slovana podarilo aj Žiline, a  to nielen pre tieto dva celky, ale pre celý slovenský futbal. Potrebujeme zvyšovať koeficient, ale zároveň je nevyhnutné, aby sa naďalej zvyšovala kvalita a  hodnota našich hráčov, čo by im náročné pohárové konfrontácie na jeseň mohli zaručiť.

Grécke štandardky nad sily Belasých

Žiaľ, Slovan a Žilina prvé zápasy nezvládli, belasí prehrali o tri a mužstvo spod Dubňa dokonca o štyri góly. Bratislavčania  pred dvanástimi rokmi sa stretli s Olympiakosom v 3. predkole Ligy majstrov a na Pasienkoch a v Grécku vyhral favorit zakaždým 2:0. Teraz to vyzerá tiež na postup Olympiakosu, ktorý úplne ovládol dianie na ihrisku a celkovo prestrieľal hostí 17:1. Odhodlanie belasých hrať aktívne zostalo iba v kabíne.

„Pripravili sme sa na štandardky Valbuenu a dostali sme z nich tri góly. Dvakrát sme prehrali súboj na prvej tyči a dali sme si vlastný gól. Nedohrávali sme súboje ako predtým, veď zo štandardiek sme pred dneškom v tejto sezóne ešte neinkasovali“, smutne po zápase konštatoval tréner.

Slovan po Lige majstrov a Európskej lige v prípade nevýhry o 3 a viac gólov padne do skupiny Konferenčnej ligy. V odvete môže hrať odvážnejšie a číhať na svoje brejkové šance. Slovenským mužstvám tento spôsob boja celkovo sedí. Tréner Vladimír Weiss st. ako skúsený stratég určite pripraví na grécky tím dobrú taktiku a hlavne, aby sa jeho zverenci dôstojne rozlúčili s touto súťažou. V ich úsilí by  mali nájsť podporu aj u svojich priaznivcov, aby Tehelné pole zaplnili aspoň z polovice. Na Olympiakos sa skutočne oplatí prísť pozrieť, lebo je to pravidelný účastník skupiny Ligy majstrov, alebo Európskej ligy. A takisto na novú posilu Slovana, 23-ročného anglického útočníka Andreho Greena zo Sheffieldu Wednesday. Výkop zápasu je naplánovaný na štvrtok, 20:45 hod. 

Kluby za účasť v skupine Konferečnej lige zarobia 2,94 milióna eur. Za každé ďalšie víťazstvo 500-tisíc, za remízu 166-tisíc. Za prvé miesto v skupine je 650-tisíc, za druhé 325-tisíc a k tomu bonus za postup do šestnásťfinále 300-tisíc.

České skúsenosti nad sily mladíkov zo Žiliny

MŠK Žilina si veľmi rýchlo zatvoril brány do skupiny Európskej konferečnej ligy, keď v Jablonci už po prvom polčase prehrával hrozivým skóre 0:4. Toto mladé mužstvo s vekovým priemerom 21 rokov akoby vrchol svojich schopností predviedlo vo výbornom zápase proti Tobolu Kostanay, ktorý rozstrieľal 5:0. Je však dobré, že Žilinčania sa pred odvetou nevzdávajú a na svojej umelej tráve chcú spôsobiť horúce chvíle aj skúsenému českému tímu. Vo futbale nič nie je nemožné, dôležité bude, aby mladíci v žilinskom drese boli dostatočne strelecky efektívni.

Mimochodom, FK Jablonec je pre slovenských fanúšikov celkom dobre známy klub. Minulý rok stroskotal v 2. predkole Európskej ligy na Dunajskej Strede, keď prehral na jej ihrisku po predĺžení v divokej prestrelke 5:3. V tomto zápase strelil Ivan Schranz dva góly a v drese Jablonca sa tak zviditeľnil, že sa dostal až do reprezentácie a cez leto si vystrieľal prestup do Slavie Praha! Škoda, že Žilina zrejme nenapodobní DAC, lebo Jablonec má oproti vlaňajšku určite slabšie mužstvo.

Aj napriek nepriaznivému výsledku z prvého zápasu sa od Žiliny očakáva typický ofenzívny prejav, ktorý stojí za návštevu štadióna Pod Dubňom. Výkop zápasu je naplánovaný na štvrtok, 18:00 hod. 

Žilina by mohla v Konferenčnej lige zarobiť sumu zhruba na úrovni ročného rozpočtu. Ak však nepostúpi cez Jablonec, čo je dosť pravdepodobné, účasť v play-off jej garantuje 750 tisíc eur. V tejto súťaži už vypadli Spartak Trnava, ktorý za 3. predkolo  získal 550-tisíc eur a DAC Dunajská Streda za 2. predkolo 350-tisíc eur.

Hokejová horúčka v Bratislave

Olympijská kvalifikácia v hokeji sa tiež nezadržiteľne blíži. Slovenskí hokejisti vyzvú v boji o jedno postupové miesto pre ZOH Peking 2022 v Bratislave Rakúsko, Poľsko a Bielorusko. Pôvodne sa mala kvalifikácia odohrať minulý rok 2020, ale pandemická situácia to nedovolila a presunula sa na tento rok. Slovensko si musí ale miestenku na prestížny hokejový turnaj, ktorý bude ich súčasťou, vybojovať najskôr v kvalifikácii.

Jeho výhodou bude určite i domáce prostredie, pretože v Bratislave sa našej reprezentácii väčšinou vždy darilo. Z troch štvrtín zaplnená kapacita Arény Ondreja Nepelu ju bude hnať dopredu. Ak hráči vydajú zo seba to najlepšie, tak všetci veríme, že v hlavnom meste vypukne  bujará postupová radosť Slovákov!

Fandite Slovensku naživo! Autobusový zájazd na dvojzápas s Rakúskom a Poľskom iba za 99 €
Nástupné miesta: Košice, Prešov, Poprad, Ružomberok, Žilina, Trenčín, Trnava

Slováci na MS 2021 v Rige po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále a svojimi výkonmi zanechali celkom dobrý dojem. Fanúšikovia sa tajne tešili, že na augustovej olympijskej kvalifikácii uvidia Erika Černáka, Tomáša Tatara či Richarda Pánika. Okolnosti to však zariadili inak a tréner Craig Ramsay sa musí spoľahnúť na kostru tímy z lotyšského šampionátu, doplnenú o zopár ďalších mien.

Od minulého pondelka do štvrtka sa pod vedením asistenta reprezentačného trénera Andreja Podkonického pripravovali v súkromnej hokejovej aréne vo Zvolene brankár Adam Húska, obrancovia Martin Fehérváry a Christián Jaroš, ďalej útočníci Marko Daňo, Tomáš Jurčo, Adam Ružička a Marián Studenič.

,,Chceli sme do tímu viac hráčov z NHL, nevnímal som zamietnutie od ich klubov s radosťou. Pričom náklady s ich poistkami sme boli ochotní znášať. To, že hráčom kluby iba neodporučili reprezentovať svoju krajinu nič neznamená,“ reagoval generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan na margo neúčasti hráčov, ako sú Zdeno Chára, Jaroslav Halák, Tomáš Tatar či Erik Černák. Už skôr avizovali neúčasť z rodinných dôvodov Andrej Sekera a Richard Pánik. S nominovanými hráčmi sa realizačný tím stretne už v nedeľu 22. augusta na zraze v Bratislave. Následne každý člen nominačného zoznamu na základe negatívnych výsledkov viacerých PCR testov vstúpi do uzavretej „bubliny“, ktorá bude trvať do nedele 29. augusta.

Slovensko pred MS v Rige zvíťazilo v Piešťanoch nad Rakúskom 3:1 a 2:0 a  proti Bielorusku  stretlo aj v skupine šampionátu 2021 a vyhralo 5:2.

Program Slovenska v kvalifikácii: 26.8. o 19.15 h Slovensko – Rakúsko, 27.8. o 19.15 h Slovensko – Poľsko, 29.8. o 17.30 h Slovensko – Bielorusko.  Na zimné olympijské hry do Pekingu 2022 postúpi iba víťaz bratislavského turnaja.