F1 v roku 2023: Hetrik Maxa Verstappena, povstanie Ferrari alebo návrat Hamiltona?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Odkedy skončila formulová sezóna 2022 neuplynuli ani tri mesiace. Svetlo sveta uzrela nová séria Drive To Survive, boli sme svedkami predsezónneho testovania, no a prvú marcovú nedeľu to konečne opäť celé vypuklo. Začal nový ročník šampionátu F1. Pozreli sme sa na 5 otázok, ktoré môžu priaznivcov kráľovnej motoršportu pred tým, než piloti zasadnú do monopostov, zaujímať.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

  • Získa Max Verstappen zlatý hetrik?

Holandský jazdec Max Verstappen z Red Bull Racing sa stal majstrom sveta v ročníkoch 2021 aj 2022. Zatiaľ čo jeho debutové prvenstvo prišlo po obrovskej dráme a kontroverznom závere, v minulej sezóne britsko-rakúska stajňa s dvojicou Verstappen-Pérez doslova nemala konkurenciu. Max predviedol, že je absolútnou špičkou, Red Bull Racing neváhal využívať všetky zaváhania svojich konkurentov.

Zisk tretieho titulu bude nesmierne náročný, konkurencia bude ešte pripravenejšia, ako v počas uplynulých dvoch rokov. A otázne je aj to, aký je vzťah medzi Verstappenom a Sergiom Pérezom. Checo je v úspešnom príbehu Maxa dôležitým prvkom, ale vzťah tejto dvojice nie je ani zďaleka idylický. Nehovoriac o tom, že tlak na Holanďanovým pleciach bude ešte vyšší, ako tomu bolo doteraz.

Zdroj: redbull.com

👉 Prehľad F1 v roku 2023: Zoberieme vás do Maďarska, Imoly, ale aj exotiky

  • Pomôžu Ferrari zmeny, ku ktorým prišlo medzi sezónami?

Kritizovaný Mattia Binotto opustil pozíciu tímového šéfa Ferrari a na jeho miesto prišiel Frédéric Vasseur. Francúzsky expert prichádza z konkurenčného Alfa Romeo a jeho úlohou je vrátiť Ferrari na najvyššie priečky. Nebude to jednoduché, i keď Scuderia má zdroje aj kvalitu na to, aby získala titul majstra sveta.

Charles Leclerc by mal byť opäť jazdeckou jednotkou, počítať treba aj so Španielom Carlosom Sainzom, ktorý má stále čo ponúknuť. Dôležité je, či taliansky tím dokázal vyriešiť problémy so spoľahlivosťou a vnútornou komunikáciou. Aj to patrí medzi početné Vasseurove úlohy. V tejto chvíli môžeme konštatovať, že Ferrari vyzerá lepšie, ako tomu bolo pred rokom v tom istom čase.

  • Zapíše sa Lewis Hamilton do histórie ôsmym titulom?

Lewis Hamilton má v tejto chvíli na svojom konte sedem titulov majstra sveta. V historických tabuľkách je na delenom prvom mieste s legendárnym Michaelom Schumacherom. Uplynulá sezóna bola pre Brita veľmi náročná, nielenže sa mu nedarilo podľa predstáv, ale tímový kolega George Russell z Mercedesu mu bol viac než vyrovnaným konkurentom. Špekulácie o Hamiltonovom konci sú minulosťou, pred ročníkom 2023 je pripravený na útok na najvyššie priečky. Ak získa ôsmy titul, bude navždy v histórii F1 zapísaný zlatými písmenami. A to je motivácia, ktorá prakticky nepotrebuje vysvetlenie.

Zdroj: expressandstar.com
  • Koľko tímov bude reálne bojovať o popredné priečky?

Obdobie, kedy bezkonkurenčne vládol Mercedes by malo byť minimálne na určité obdobie zažehnané. Očakáva sa, že ročník 2023 bude ešte vyrovnanejší ako sezóna 2022, kedy sa na Red Bull Racing nechytal v dlhodobom horizonte nik, i keď Ferrari malo minimálne pozitívne záblesky. Mená najväčších favoritov zazneli na predchádzajúcich riadkoch, sú nimi Red Bull Racing, Ferrari a Mercedes. Prekvapiť môže McLaren s hladným Landom Norrisom, ale skôr sa čakajú epizódne šokovania než to, že by „veľkej trojici“ niekto dokázal vzdorovať v priebehu celej sezóny.

„Dúfam, že z dvojsúboja Red Bull Racing verzus Ferrari bude minimálne trojsúboj,“
povedal v exkluzívnom rozhovore Števo Eisele

Celý rozhovor so známym slovenským športovým moderátorom a komentátorom, Števom Eiselem, si môžete prečítať TU.

  • Ktorí piloti by mohli byť pozitívnymi prekvapeniami?

Veľká pozornosť bude uprená na Pierrea Gaslyho, ktorý odišiel z AlphaTauri do Alpine. Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť Oscarovi Piastrimu v McLarene či Nyckovi de Vriesovi v AlphaTauri. Prekvapiť môže Nico Hulkenberg v Haase, ktorý si trpezlivo počkal na šancu a doslova všetci sú zvedaví, čo predvedie americký pilot Logan Sargeant, ktorý získal miesto vo Williamse. Ak máme vybrať jedno pozitívne prekvapenie, mohol by ním byť práve Gasly, ktorý má obrovský potenciál, na ktorého naplnenie zatiaľ stále čaká.

🏎️ VSTUPENKY a ZÁJAZDY na FORMULU 1 🏁