ME 2024: Takto by mohol vyzerať slovenský tím. Skúsení hráči, mladíci či prekvapenia

4 minúty čítania

Slovensko nebude ani tretíkrát za sebou chýbať na kontinentálnych majstrovstvách. EURO 2024 prebehne v úvode budúceho leta v jednej z najfutbalovejších krajín na svete – v Nemecku. Čítajte ďalej a zistite ako by mohol vyzerať slovenský tím na budúcoročných ME. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Opory slovenskej reprezentácie na EURO 2024

Sú mená, bez ktorých si súčasnú slovenskú reprezentáciu nevieme predstaviť. Určite je to stopér Milan Škriniar, kapitán mužstva a jeden z najlepších obrancov sveta obliekajúci dres francúzskeho šampióna PSG. Potom je tu jeho kolega z defenzívy Dávid Hancko z Feyenoordu Rotterdam, o ktorého sa európske veľkokluby bijú už teraz a EURO 2024 môže tento interes ešte výraznejšie podčiarknuť.

Pridajme k nim tandem brankárov Martin Dúbravka (Newcastle United)-Marek Rodák (Fulham FC) z Premier League či bojovníka zo stredu poľa s výborným futbalovým myslením Stanislava Lobotku (SSC Neapol). Stálicami sú Juraj Kucka (Slovan Bratislava) či Peter Pekarík (Hertha Berlín), pre ktorých to po MS 2010, ME 2016 a ME 2020 môže byť štvrtý veľký turnaj.

Dávid Hancko
Foto: TASR  – Dávid Hancko

Tváre, ktoré by nemali chýbať

Počas kvalifikácie na EURO 2024 zahviezdili v slovenskom drese viacerí hráči. Dôležitou súčasťou reprezentácie sa stal útočník Sparty Praha Lukáš Haraslín, stále viac si pýta miesto Róbert Boženík z portugalskej Boavisty Porto a aj Denis Vavro z FC Kodaň. Na turnaji v Nemecku by nemali za súčasných okolností chýbať ani Róbert Mak (FC Sydney), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Ivan Schranz (Slavia Praha), László Bénes (Hamburger SV) alebo Ondrej Duda (Hellas Verona).

Výraznejšie by do diania v národnom tíme konečne mohol prehovoriť Martin Valjent z RCD Mallorca, ktorý pravidelne nastupuje v náročnej španielskej La Lige. O konečnej nominácii bude, tak ako by to malo byť vždy, rozhodovať aktuálna forma našich reprezentantov.

Martin Dúbravka
Foto: TASR – Martin Dúbravka

Mladé talenty a možné prekvapenia

Spomedzi mladíkov sa núka predovšetkým menom Leo Sauer. V tejto chvíli 17-ročný talent, ktorý je hráčom holandského Feyenoordu Rotterdam, je veľkým prísľubom do budúcnosti slovenského futbalu. Tréner Calzona ho sleduje, to nie je tajomstvo. Na EURO 2024 by mohol dostať reálnu príležitosť. Pod radarom je aj mládežnícky reprezentant Timotej Jambor (20 rokov), aktuálne ofenzívny tromf MŠK Žilina v našej lige. Keď sme v slovenskej najvyššej súťaži, v Slovane Bratislava hosťuje z talianskej Spezie Dávid Strelec (22).

Neopozeraným menom v národnom tíme je naďalej aj 24-ročný kanonier MŠK Žilina Dávid Ďuriš (24), ktorý už v reprezentácii načrtol svoj potenciál a dokonca rozhodol o troch kvalifikačných bodoch z Luxemburska (1:0). Do popredia sa tlačia čoraz viac aj 21-ročný Tomáš Suslov z Hellasu Verona (na hosťovaní z Groningenu) a Jakub Kadák (22), aktuálne súčasť švajčiarskeho FC Luzern.

Timotej Jambor
Foto: TASR – Timotej Jambor

Posledné slovo má tréner

Môžeme polemizovať, môžeme diskutovať, môžeme sa domnievať a môžeme odhadovať. Konečné slovo pri tvorbe slovenskej nominácie na EURO 2024 v Nemecku bude mať taliansky tréner Francesco Calzona so svojím realizačným tímom a spolupracovníkmi. Určite mu poradí aj legenda nášho futbalu a dnes už bývalý hráč Marek Hamšík. Niektorí futbalisti majú miesto v „repre“ pred kontinentálnym turnajom prakticky isté, ďalší majú reálnu šancu byť súčasťou záverečnej nominácie a prakticky každý slovenský hráč na najvyššej úrovni má pred sebou niekoľko mesiacov, počas ktorých môže kormidelníkovi Slovenska v dobrom zmysle slova zamotať hlavu a spôsobiť mu príjemné starosti.

Francesco Calzona
Foto: TASR  – Francesco Calzona

ZÁJAZD NA MAJSTROVSTVÁ EURÓPY 2024 🇩🇪