ME 2024: Ktorí slovenskí futbalisti zanechali v Nemecku najväčšiu stopu?

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Nemeckú pôdu, na ktorej sa budúci rok uskutoční futbalové Euro, malo doposiaľ príležitosť okúsiť v rámci najvyššej súťaže (I. bundesliga) 27 slovenských hráčov. Niektorí z nich v nej zanechali pozoruhodnú stopu. Kráľ strelcov, majster, kapitáni…

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovenský pionier s gólovým saltami

Ján Kocian

Ako prvý Slovák zamieril do I. nemeckej bundesligy. Stalo sa tak v roku 1988, keď si stopéra Jána Kociana z Dukly B. Bystrica vyhliadol St. Pauli. Hoci v tých časoch sa do zahraničia z Československa prestupovalo len za určitých podmienok – vekový limit minimálne 30 rokov a štarty v reprezentácii, a pri „kapitalistickej cudzine“ sa k tomu pridružilo aj kádrovanie, Kocianovi prestup vyšiel. A tak sa stal prvým Slovákom, ktorý nastúpil v I. bundeslige (30. 7. 1988 proti VfL Bochum) i prvým strelcom (13. 8. 1988 proti Eintrachtu Frankfurt). Od začiatku bol oporou tímu, vďaka čomu sa po dlhšej, takmer trojročnej pauze vrátil do československej reprezentácie a zahral si na MS 1990 ako kapitán národného tímu. V klube vydržal 5 rokov, do konca kariéry. Za St. Pauli odohral 133 zápasov, strelil 8 gólov. Všetky oslavoval saltami.

Nebol to pre mňa problém. V Dukle ma trénoval Jozef Adamec a s ním sme nacvičovali rôzne akrobatické prvky,“
spomínal na to pred pár rokmi v rozhovore pre sport24 Ján Kocian.

Fantóm z Norimbergu kráľom strelcov

Marek Mintál

V roku 2003 prestúpil z MŠK Žilina do tímu vtedy účastníka 2. bundesligy 1. FC Norimberg a s osemnástimi gólmi mu vystrieľal postup medzi elitu. Marek Mintál v 3. kole strelil prvý hetrik slovenského futbalistu v I. bundeslige v histórii, bolo to proti Hamburgeru SV (28. augusta 2004). S 24 gólmi sa stal najlepším strelcom celej súťaže (je aj dvojnásobným kráľom strelcov II. bundesligy) a výdatne pomohol mužstvu k záchrane.

„Stal som sa prvým kráľom strelcov v klubových dejinách Norimbergu, čo ma veľmi teší. Na tieto chvíle budem spomínať celý život,“ 
komentoval tento fakt Mintál, ktorý dostal prezývku Fantóm.

Stal sa objavom sezóny 2004/2005 a druhým najlepším legionárom súťaže. V roku 2007 finálovým gólom pomohol Norimbergu k zisku Nemeckého pohára po 39 rokoch. Na konte má 121 bundesligových (I. bundesliga) zápasov a 32 gólov. V rozlúčkovom zápase v júli 2012 proti Dortmundu mu 30-tisíc divákov aplaudovalo a skandovalo jeho meno. Na nástup prišiel aj so synmi Jakubom a Sebastiánom. V ďalšej sezóne ešte hrával za rezervný tím Norimbergu regionálnu ligu. V klube pôsobil aj po skončení kariéry ako mládežnícky tréner, bol aj asistent pri áčku.

Peter Pekarík
Peter Pekarík

Jediný majster zo Slovenska a rekordér

Peter Pekarík

Do VfL Wolfsburg prestúpil pravý obranca v januári 2009 z MŠK Žilina a o štyri mesiace oslavoval s klubom majstrovský titul. Stal sa prvým (a doteraz posledným) Slovákom, ktorý dosiahol takýto triumf v I. nemeckej bundeslige. Odkedy začal nastupovať za tím, ten vyhral desať zápasov za sebou a stal sa senzačným víťazom ligy.

„Kým sme sa dostali zo štadióna na námestie, čo je 15 minút cesty, trvalo nám to dve hodiny. Čakalo nás tam približne 80-tisíc ľudí,“
spomínal na oslavy titulu Peter Pekarík v rozhovore pre sportnet.sk.

V roku 2012 sa stal hráčom Herthy BSC Berlín a v klube je už vyše jedenásť rokov (momentálne v druhej bundeslige). V drese Herthy ťahá už tretiu stovku zápasov, je slovenským rekordérom v počte zápasov v najvyššej nemeckej súťaži (243). Istý čas nosil v tíme aj kapitánsku pásku.

Prvý slovenský kapitán v bundeslige

Miroslav Karhan

Do Wolfsburgu prestúpil v júli 2001 z Besiktasu Istanbul. Šesť rokov bol Miroslav Karhan oporou „vlkov“ , nastúpil za nich v 184 zápasoch. Jeden a pol roka nosil na rukáve kapitánsku pásku. V roku 2007 prestúpil do 1. FSC Mainz 05, kde strávil ďalšie štyri roky. Viedli ho aj kouči, z ktorých sa stali veľké trénerské osobnosti – Jürgen Klopp či Thomas Tuchel. Karhanova bilancia v Nemecku v najvyššej súťaži je 216 zápasov, 9 gólov.

AJ TÍTO ZAUJALI

Róbert Vittek

V roku 2003 prišiel do druholigového Norimbergu z ŠK Slovan Bratislava najprv na hosťovanie a postúpil s ním medzi elitu (dal 9 gólov). V nej dal v prvej sezóne 5 gólov, no v ďalšej sa poriadne rozstrieľal – zaznamenal 16 bundesligových gólov. Unikát bol v tom, že v dvoch po sebe idúcich zápasoch v priebehu 8 dní dosiahol hetrik (proti Duisburgu, jeho vôbec prvý v súťaži, a proti 1. FC Kolín), a to bez prerušenia iným hráčom! V klube zostal Róbert Vittek do roku 2008, na konte má 98 bundesligových zápasov a 26 gólov.

Róbert Vittek
Róbert Vittek

Igor Demo

Do Mönchengladbachu prišiel v novembri 1999 z PSV Eindhoven a zostal takmer šesť rokov. Igor Demo v 86 ligových zápasoch nastrieľal 15 gólov. Stal sa obľúbencom publika, dostal prezývku Fussballgott (futbalový boh).

Vratislav Greško

Prestúpil v roku 1999 z bratislavského Interu do Bayeru Leverkusen. Vratislav Greško sa stal stabilným hráčom základnej zostavy, odohral počas dvoch sezón 51 ligových zápasov, strelil jeden gól. Potom ho klub predal do Interu Miláno za päťnásobne vyššiu sumu, než za akú ho kupoval.

Stanislav Šesták

Do VfL Bochum prišiel v roku 2007 z MŠK Žilina. V dvoch etapách za klub odohral  Stanislav Šesták 86 bundesligových zápasov a strelil 28 gólov.

Slovák posledným strelcom na Olympijskom štadióne

Slovenský futbalista Samuel Slovák sa na večné veky zapísal do histórie Olympijského štadióna v Mníchove. Bol totiž posledným hráčom, ktorý na ňom v ligovom zápase skóroval. Stalo sa tak 14. mája 2005 v zápase posledného kola bundesligovej sezóny Bayern – Norimberg. Domáci tím už ako istý majster viedol nad súperom 6:1, keď sa v závere dostal až dvakrát ku gólovému slovu hostí ako striedajúci hráč Samuel Slovák (hral od 46. minúty). Gólmi v 80. a 83. minúte upravil na konečných 3:6 z pohľadu jeho tímu. Bol pri tom aj Marek Mintál. Bayern sa potom presťahoval do Allianz Areny.

VSTUPENKY A ZÁJAZDY NA EURO 2024