Dvojitá dávka futbalu v Londýne: Chelsea vs Liverpool a Mourinho vs Duda

Píše Feri Simon

Najstaršia klubová súťaž na svete sa pomaly blíži k vyvrcholeniu. Počas prvého marcového týždňa sa odohrá osem zápasov piateho kola. V hre o pohár zostáva posledných šestnásť tímov: desať mužstiev z Premier League, päť mužstiev z Championship a jedno mužstvo z tretej najvyššej súťaže League One sa pobije o miesto vo štvrťfinále.

V dvoch zápasoch z ôsmich dôjde ku konfrontácii tímov z Premier League. Chelsea privíta v utorok 3. marca Liverpool a v stredu 4. marca si zase Tottenham zmeria sily s Norwichom.

Uverejnil používateľ Chelsea Football Club Sobota 11. januára 2020

A práve tieto dva zápasy sú ideálnou pozvánkou pre každého fanúšika túžiaceho vidieť čo najviac futbalu v priebehu jedného výletu do Londýna. Lepší dvojzápas nájdete len ťažko.

The Blues privítajú liverpoolskeho suveréna

Utorňajší zápas netreba nijako zvlášť predstavovať. Stačí napísať Liverpool a všetko je jasné. Klub z Anfieldu dominuje anglickému futbalu spôsobom, aký sme už dlho nezažili. Debaty o tom, kedy a či vôbec ešte niekedy prehrá v lige, sa vedú každý víkend.

V predchádzajúcom kole FA Cupu aj juniorský tím Liverpoolu dokázal vybojovať postup proti treťoligovému Shrewsbury (v opakovanom zápase). A keďže v marci už bude po krátkej anglickej zimnej prestávke, dá sa očakávať, že Liverpool nasadí tím prvého rangu. Napokon, ako si vylepšiť sezónu, v ktorej na 99 percent získate titul? No predsa ziskom double, ak k víťazstvu v lige pridáte aj FA Cup.

Back next week! 🔜 Premier League

Uverejnil používateľ Liverpool FC Sobota 8. februára 2020

Na Stamford Bridge pritom Liverpool nečaká ľahký zápas. Chelsea je štvrtá v lige a zostavu má plnú talentovaných mladíkov ako Abraham, Mount, Hudson-Odoi alebo James. Budúcnosť tímu pod vedením Franka Lamparda vyzerá viac než dobre.

Ale ani súčasnosť a marcový zápas s Liverpoolom nedáva dôvod na pesimizmus medzi fanúšikmi „Blues”. Napokon od nástupu Kloppa na lavičku Liverpoolu sa v súťažných zápasoch stretli Chelsea s Liverpoolom jedenásťkrát.

Z toho päťkrát vyhral Liverpool, dvakrát Chelsea a štyrikrát skončil zápas remízou. Len dvakrát sa podarilo vyhrať Liverpoolu o dva góly, inak to vždy bolo veľmi tesné a napínavé až do posledných minút. Takýto scenár sa dá očakávať aj 3. marca v Londýne.

Zvláštnosťou FA Cupu, na ktorú treba myslieť, je, že v prípade remízy v prvom zápase nepríde ani na predĺženie, ani penalty, ale zápas sa bude opakovať v neskoršom termíne. Napokon v predchádzajúcom kole sa musela opakovať viac než tretina zápasov (šesť zápasov zo šestnástich).

Takže po zápase na Stamford Bridge určite stihnete rozdiskutovať dianie na trávniku aj pri pohári piva pred záverečnou v miestnych podnikoch.

SO. MUCH. PASSION. 💪

Uverejnil používateľ Chelsea Football Club Nedeľa 22. decembra 2019

Duda na novom superstánku

Druhý zápas prvoligistov obstarajú v stredu 4. marca Tottenham s Norwichom. A tento zápas ponúka tiež niekoľko zaujímavých lákadiel.

Pre fanúšikov architektúry sa odohrá na novom Tottenham Hotspur Stadium, najnovšom londýnskom štadióne, ktorý bol do prevádzky uvedený v apríli 2019. Okrem toho, že je najnovší a najmodernejší, je aj najväčším štadiónom v hlavnom meste, na ktorom sa hrajú regulárne ligové zápasy a druhým najväčším po Wembley celkovo.

Uverejnil používateľ Tottenham Hotspur Nedeľa 17. novembra 2019

Pre fanúšikov futbalu tu zase bude na strane domácich José Mourinho a na strane hostí náš Ondrej Duda. Obaja prišli do svojich klubov počas sezóny s úlohou záchranárov.

José Mourinho prišiel vylepšovať výkony klubu, ktorý túto sezónu zaostáva za očakávaniami. A keďže v lige to zatiaľ na výrazné zlepšenie nevyzerá, musí Mourinho skúsiť získať priazeň fanúšikov inde.

A lepšiu šancu ako v FA Cupe k dispozícii nemá. Získaný pohár by dal nádej fanúšikom a Mourinhovi by opäť zdvihol už dosť vysoké sebavedomie. Dá sa teda očakávať, že za Tottenham nastúpi tá najsilnejšia možná jedenástka.

Ondrej Duda tiež prišiel zachraňovať. V prípade Norwichu však treba zachraňovať miesto v Premier League. Po príchode pritom Duda netrpel žiadnym ostychom a už v prvých zápasoch ukázal, že bol hodný každej penny. Napokon nomináciu do zostavy kola nezískava na ostrovoch nikto zadarmo.

Uverejnil používateľ Norwich City FC Sobota 1. februára 2020

Proti Tottenhamu tak bude Norwich konečne v pozícii, kde nemá čo stratiť. A Ondrej Duda dostane ďalšiu príležitosť na vylepšenie si mena. Pozrite si jeho výkon priamo na štadióne!


FOTO: koláž/Facebook Chelsea, Liverpool, Tottenham, Norwich